Prati nas

Vijesti

Mirovine će se isplaćivati, kaže ministar financija Marić

Iako će se sliti manje novca u mirovinski sustav, umirovljenici, kaže ministar, ne trebaju strahovati.

Objavljeno

|

Zdravko Marić (screenshot: Al Jazeera)

“Treba u svakoj krizi gledati pozitivne stvari. Treba jačati domaću proizvodnju. Ovo nam treba otvoriti oči”, izjavio je ministar financija Zdravko Marić za program RTL-a.

Više od 14.000 poslodavaca u Hrvatskoj već je zatražilo isplatu minimalca, a ključne su mjere one najavljene prošlog tjedna: odgoda isplate svih javnih davanja poput poreza na dobit i dohodak i doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Mjera predviđena za tri mjeseca, uz mogućnost produljenja za još tri. Likvidnosti tih sustava osigurat će država. 

Iako će se sliti manje novca u mirovinski sustav, umirovljenici, kaže ministar, ne trebaju strahovati. “Mirovine nisu upitne. I točka. Ako prema ikomu moramo biti u potpunosti nedvosmileni, onda je to prema umirovljenicima”, rekao je Marić.

“Rashodovna strana proračuna izvršavati će samo ono što je u ovom trenutku nužno, naravno da je zdravstvo sada prioritet svih prioriteta, ali kao što smo rekli i poruke prema umirovljenicima i socijalnoj skrbi, njihov dio neće biti izostavljen nikako”, kazao je ministar.

Ovome dodajmo da su iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje demantirali dezinformacije objavljene na društvenim mrežama, a prema kojima isplate mirovina u travnju neće biti.

“Iako je situacija uzrokovana epidemijom koronavirusa (COVID-19) i potresom koji je zadesio Zagreb iznimno zahtjeva i izazovna, Zavod je dobro ljudski i tehnički opremljen da na njih odgovori. Napominjemo kako obračun i isplata mirovina nisu upitni te će mirovine za ožujak redovno biti isplaćene 10. travnja 2020”, kažu u HZMO-u.

“Također, korisnicima prijevremenih starosnih mirovina, ostvarenih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2019., kako je i planirano, isplatit će se i sve zaostale svote, nastale uslijed ponovnog određivanja iznosa mirovine zbog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.Ovim putem apeliramo na sve one koje šire lažne vijesti da to ne čine te da u ovoj kriznoj situaciji pokažemo humanost i solidarnost, a posebice prema korisnicima mirovina koji čine ugroženiju skupinu našega društva”, stoji u priopćenju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.