Prati nas

Zdravlje

Važna je upornost

Nekoliko malih trikova kako se riješiti prekomjernih kila nakon šezdesete

Skinuti prekomjerne kile nije lako čak ni kad ste mladi, a kad zađete u neke godine to se može činiti kao nemoguća mislija. No važna je upornost jer kile nisu odjednom ni došle, pa neće odjednom ni nestati. Donosimo nekoliko malih trikova kojima si možete olakšati gubitak tih nekoliko kila viška.

Silvija Novak

Objavljeno

|

foto: Vincent Ghilione/Unsplash

Bez obzira koje smo dobi, svima nam smeta ako imamo koji kilogram viška. Dodatne kile čine značajnu razliku u konfekcijskom broju, ali i samopouzdanju. To može značiti i hoćemo li dobiti kompliment od supružnika ili prijatelja ili nećemo.

Također, skinemo li te ekstra kile, bit ćemo ponosni na sebe kolikim smo slatkim iskušenjima odoljeli, piše za portal Sixty and Me zagovornica zdrave prehrane i aktivnog stila života Peg Doyle.


Ali ne radi se samo o estetskom dojmu. Višak kilograma nepovoljno utječe i na zdravlje pa ćemo gubitak te prekomjerne težine osjetiti i na zglobovima i na krvnom tlaku. Recimo da ste osoba u šezdesetim godinama i da imate pet kilograma viška. Inače uživate boraviti na otvorenom, šetati s psom ili slično, no sve vas češće bole zglobovi i ne uživate u hodanju više kao nekad. Zbog toga hodate manje, niste više dovoljno aktivni i nakupili ste dodatne kile. Razmišljate čak i o operaciji koljena.

I sada ovdje u priču ulazi smanjenje težine od barem jednog ili dva kilograma. Znanstvene studije pokazale su da svaki kilogram izgubljene težine, znači i četiri puta manje pritiska na koljena. Smanjite li težinu, koljena će se oporaviti. Razvijete li kvadricepse, koljena će vam zahvaljivati još i više. No to su samo koljena…

Druge prednosti gubitka prekomjernih kilograma

Smanjenje pritiska na zglobove tek je jedna od prednosti gubitka kilograma. Manje kila znači i niži krvni tlak što je posebno važno imamo li na umu da su srčane bolesti i dalje ubojica broj jedan u svijetu. Smanjite li tlak, vaše srce neće morati tako naporno raditi pumpajući krv kroz žile.

Prekomjerna težina povećava i rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Naime, to je stanje usko povezano s prehranom, a ljudi u šezdesetim i sedamdesetim godinama tome su naročito podložni. No, također je poznato i to da kako starimo, kile teže idu dolje. Kako tome doskočiti i ipak smršaviti iako smo već zašli u neke godine? Trik je u poduzimanju malih, ali redovitih koraka.

Promijenite način na koji govorite

Recite sami sebi da ste odlučili jesti zdravo, umjesto da kažete da ste na dijeti. Dijeta sugerira ustezanje od hrane, no ključ je razviti takve prehrambene navike koje će vam osigurati svu potrebnu energiju i zadržati težinu na optimalnoj razini, a ne izgladnjivati vas.

Usredotočite se na zdrave navike

Ako gomilate kilograme zbog svakodnevnih loših navika – mijenjajte ih! Obvežite se pojesti bar tri zdrava obroka dnevno i nastojte ih pojesti kod kuće. Kuhanje vlastite hrane nagnat će vas da više razmišljate o onome što jedete.

Promatrajte svoj stil prehrane

Budite svjesni onoga što i kako jedete. Jedete li prebrzo? Uživate li u hrani ili je samo trpate u sebe dok gledate televiziju? Odbacite navike koje vas onemogućuju da doista uživate u svakom zalogaju.

Pažljivo birajte hranu

Jedite jednostavne svježe namirnice. Takva hrana u sebi nema skrivene masti, šećere i sol već sve začine dodajete vi sami s obzirom na vaš ukus.

Izbjegavajte jedenje noću

Nakon što ste pojeli zdravu večeru, suzdržite se od grickanja tijekom večeri i noći. Barem tri sata prije odlaska u krevet, nemojte jesti ništa.

Ne važite se baš svaki čas

Svakodnevno vaganje vas može obeshrabriti jer težina normalno varira po nekoliko kilograma ovisno o vašim aktivnostima, količini hrane, ali i vode koju ste unijeli. No ne zaboravite se izvagati barem jednom mjesečno kako biste ipak mogli pratiti pokazuje li vaša nova prehrana kakve rezultate.

Ne prestajte se kretati!

Da, bit će vam teško na početku, ali kasnije ćete uvidjeti da što se više krećete, imate i više energije.

Evo još nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da se riješiti viška kilograma:

  • izbacite iz kuhinjskih ormarića sve nekvalitetne namirnice i zamijenite ih cjelovitim žitaricama, grahoricama, orašastim plodovima i sličnim
  • u hladnjaku uvijek imajte voće i povrće koje možete pojesti sirovo ili na brzinu spremiti kad ogladnite
  • jedite više ribe, peradi, humusa…
  • pijte mnogo vode
  • svaki dan prošećite – imali psa ili ne.

.

Zdravlje

Dolaze nove vrste cjepiva. Koje su njihove prednosti i mane?

I prije pandemije COVID-19 znanstvena zajednica raspravljala je o genetski baziranom cjepivu. No s njim i dolaze rizici koje znanstvenici pokušavaju poništiti prije nego takav lijek uđe u primjenu.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Virusi su prodrli u organizam i u stanju su razmnožavati se u stanicama. U nekima oni ponekad, ali ne uvijek, izazovu bolest. Imunosistem može prepoznati virus i napadnute stanice i odstraniti ih obrambenom reakcijom. To imunosistemu uspijeva kod najvećeg broja virusa, ali ne kod svih – izuzetak je, recimo, HIV, piše Deutsche Welle.

Što je obično cjepivo?

Uobičajena cjepiva podrazumijevaju unošenje oslabljenih ili umrtvljenih izazivača bolesti, ili njihovih dijelova, u organizam. Prema važećem medicinskom učenju, imunosistem reagira na strana tijela antitijelima i pamti taj odgovor u “memorijske stanice”. Tako organizam u sljedećem susretu s virusom reagira bolje i efektivnije, pa se virusna infekcija sprječava ili u najmanju ruku bivaju spriječeni teži oblici bolesti. To znači da tijelo postaje imuno. U kojoj mjeri i koliko to traje – to zavisi od više faktora.


Što su cjepiva zasnovana na DNK i RNK?

Ovakva cjepiva sadrže genetske informacije izazivača bolesti. Stanice organizma u koje se unese cjepivo prevode te informacije u proteine. Bezazleni dijelovi virusa također izazivaju obrambeni odgovor imunosistema. Tako organizam i poslije ovog cjepiva može brže reagirati na pravi virus.

Cjepivo na bazi RNK – ribonukleinske kiseline – se unosi u organizam u obliku takozvane “informacijske RNK”, koja sadrži neku vrstu uputstva za izgradnju antigena, proteina koji provociraju odgovor imunosistema.

Cjepiva na bazi DNK – dezoksiribonukleinske kiseline – funkcioniraju slično, ali molekule DNK moraju najprije prodrijeti u jezgro stanice da bi ih “informacijska RNK” prepoznala i potom tu poruku iznijela iz stanične jezgre.

Prednosti ovih cjepiva su mogućnost proizvodnje veće količine u kratkom vremenu i uz manje mjere sigurnosti – za proizvodnju nije potreban uzročnik ili njegovi dijelovi. I cijepljenje je jednostavnije, obavlja se takozvanim “pištoljima za cijepljenje”.

Rizici koje donose ovakva cjepiva

Cjepiva zasnovana na DNK sa sobom nose teoretski mogućnost da unošenjem stranog genetskog materijala u stanicu on prodre u genetski materijal, genom, same stanice. Moguće posljedice su pojačano formiranje tumora ili autoimunih bolesti. No dosada obimna ispitivanja na životinjama nisu potvrdila ovu mogućnost.

Nasuprot tome, cjepivo bazirano na RNK ne prodire u staničnu jezgru pa ne postoji ni teorijska opasnost da bude integrirana u genom stanice domaćina. Teoretski je ipak moguće da virusi koji su prisutni u stanici “prepišu” RNK u DNK i tako ipak dospiju u genetsku strukturu domaćina. Do sada takav proces nije zabilježen.

Svi ovi teoretski rizici, koji dosada nisu zabilježeni u praksi, odnose se na manji broj stanica u organizmu, a ne na genom čovjeka koji je cijepljen. Tvrdnja da ovakva cjepiva utiču na čovjekov genom je netočna.

Ovakva cjepiva su relativno nestabilna i moraju se stabilizirati, a osim toga, potrebne su im transportne tvari, primjerice nanočestice. Neželjeni učinci nisu dovoljno ispitani, ali prije izdavanja dozvole za proizvodnju i ovi aspekti se moraju istražiti u velikim kliničkim ispitivanjima.

Kakva su iskustva?

Do sada ni jedno cjepivo, bazirana na DNK i RNK, nije dobilo dozvolu za primjenu na ljudima. Više njih se nalazi na kliničkom ispitivanju – tu se cjepivo daje dobrovoljcima. Za cijepljenje životinja nekoliko ovakvih preparata je već dobilo dozvolu.

U Europskoj uniji je moguće da se dozvola dobije za cijeli prostor Unije, ako se traži dozvola za primjenu cjepiva od Europske agencije za lijekove (EMA). Dvije države članice preuzimaju u ime svih ocjenu cjepiva. U Njemačkoj je nadležan Institut Paul Erlih (PEI) pri Saveznom institutu za cjepiva i biomedicinske lijekove.

Trenutno se radi i na drugim vrstama cjepiva. Tako se primjerice bjelančevine uzročnika upotrebljavaju kao antigen. Postoje i takozvana vektorska cjepiva. Ona koriste bezopasne viruse da bi izazvale odgovor imunološkog sustava u čovjeku, piše DW.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP