Prati nas

Vijesti

Novi zakon

Obiteljima s više djece država daruje dopunsko zdravstveno osiguranje, umirovljenicima diže cenzus

Godinama, naime, rastu plaće, rastu mirovine, a samo prihodovni cenzus za ostvarivanje prava na dopunsko zdravstveno osiguranje nije se promijenio već gotovo 15 godina. Osim toga, vladajući zakonu žele dati i demografsko-revitalizacijski duh.

Objavljeno

|

foto: Jessica Rockowitz/Unsplash

Prođe li uskoro prijedlog za promjenu Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, prihodovni cenzus, koji jamči oslobađanje od plaćanja police dopunskog osiguranja, povećao bi se za 70 kuna, odnosno po članu obitelji iznosio bi 1586 kuna mjesečno, a za samce 2.000 kuna, piše Jutarnji list.

Osim toga, taj cenzus bi se povećavao svake godine za 70 kuna kako bi se, kažu nadležni, izbjeglo da se, primjerice, zbog malog povećanja mirovina gubi pravo na subvenciju dopunskog što se dosad redovito događalo, navodi dnevnik.

Prijedlog je i da na ime demografske revitalizacije pravo na besplatno dopunsko imaju roditelji s troje i više djece ne starije od 18 godina.

Podsjetimo, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske održale su niz prosvjeda na Markovu trgu u listopadu i studenom prošle godine. Upozorili su da cenzus nije mijenjan već 15 godina te da je zbog usklađivanja mirovina u samo godinu dana pravo na besplatno dopunsko osiguranje izgubilo čak deset tisuća umirovljenika, kao i da tu povlasticu sada uživa samo 163.000 umirovljenika.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.