Prati nas

Vijesti

Novac

Plenković iseljenicima nudi novac koji su mogli, na strogo propisani način, koristiti i prije odlaska

Aktualne mjere predviđaju potporu od 75.000 do 100.00 kuna za nezaposlene osobe koje otvaraju svoj obrt ili tvrtku, a novac mogu potrošiti strogo namjenski na nabavku opreme, strojeva i plaćanje doprinosa.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

screenshot: Andrej Plenković, MEP/Youtube

“Ministarstvo rada priprema novu mjeru – poticajnu mjeru za povratak naših ljudi koji su privremeno otišli u inozemstvo. Mi ćemo ih financijski poduprijeti da se vrate”, rekao je u Splitu premijer Andrej Plenković na predstavljanju svojeg tima “Odvažno za Hrvatsku” za unutarstranačke HDZ-ove izbore.

I ministar rada Josip Aladrović potvrđuje da će država financijski poduprijeti povratak iseljenih građana tako što će državne mjere zapošljavanja proširiti i na tu skupinu građana. Aktualne mjere predviđaju potporu od 75.000 do 100.00 kuna za nezaposlene osobe koje otvaraju svoj obrt ili tvrtku, a novac mogu potrošiti strogo namjenski na nabavku opreme, strojeva i plaćanje doprinosa, o čemu smo već pisali. Riječ je o sredstvima Europskog socijalnog fonda koji se na taj način, velikim dijelom, preko samozaposlenih prelijeva u državni proračun.


Detalji će se znati u travnju, ali može se očekivati da će financijske potpore povratnicima biti slične o onima koje se već isplaćuju za samozapošljavanje. No u programu koji je krenuo od siječnja (a nastavak je programa koji se provodi godinama) stoji da se pravo na potpore za samozapošljavanje odnosi i na povratnike iz zemalja EU pa zapravo nije jasno što bi u cijeloj priči trebao biti novi “mamac” za povratnike. Pogotovo jer su sličnu mjeru mogli iskoristiti i prije odlaska u inozemstvo. Jer, po svemu sudeći, između povratničkih poticaja i poticaja za samozapošljavanje nema suštinske razlike.

Ministar Aladrović pak navodi da bi kriteriji trebali propisati dob povratnika koji mogu računati na financijsku potporu za otvaranje tvrtke, ali i to koliko treba boraviti u inozemstvu da bi konkurirali za povratničke poticaje.

.

Vijesti

Epidemiološke mjere ne biralištima su stroge, ponesite svoju kemijsku olovku

Birači kod ulaska na biračko mjesto moraju dezinficirati ruke, preporučeno im se nošenje maski i kemijske olovke kojom će glasati.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Počeli su parlamentarni izbori na biralištima u Hrvatskoj. Pred nekim biračkim mjestima zabilježene su redovi, no ne čeka se previše, govore nam građani koji već obavili svoju građansku dužnost.

Prema dostupnim podacima, za glasanje se prijavilo oko 500 građana koji su u samoizolaciji i za njih će biti organizirano “biralište na kućnom pragu”.


Na službenim biralištima propisane su stroge epidemiološke mjere za birače, 70 tisuća članova biračkih odbora, oko 8700 promatrača i predstavnike medija.

Birači kod ulaska na biračko mjesto moraju dezinficirati ruke, preporučeno im se nošenje maski i kemijske olovke kojom će glasati, nose li masku, kratko će je skinuti kod provjere identiteta. U prostoriju ulaze i izlaze jedan po jedan, poštuju razmak od metra i pol kojeg drže i dok čekaju ulazak na biračko mjesto.

Članovi biračkih odbora obvezno nose maske, preporučeno im je nošenje rukavica, redovita dezinfekcija ruku. Prostoriju u kojoj se nalazi biračko mjesto treba prozračivati više puta na izborni dan, a površine koje se često dodiruju (stolovi, kemijske olovke) više puta prebrisati dezinficijensom.

I promatrači moraju dezinficirati ruke, obvezno nositi masku, preporučeno im je nošenje rukavica. Ne nose li zaštitnu opremu, može ih se udaljiti sa biračkog mjesta.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP