Prati nas

Vijesti

Novac

Plenković iseljenicima nudi novac koji su mogli, na strogo propisani način, koristiti i prije odlaska

Aktualne mjere predviđaju potporu od 75.000 do 100.00 kuna za nezaposlene osobe koje otvaraju svoj obrt ili tvrtku, a novac mogu potrošiti strogo namjenski na nabavku opreme, strojeva i plaćanje doprinosa.

Objavljeno

|

screenshot: Andrej Plenković, MEP/Youtube

“Ministarstvo rada priprema novu mjeru – poticajnu mjeru za povratak naših ljudi koji su privremeno otišli u inozemstvo. Mi ćemo ih financijski poduprijeti da se vrate”, rekao je u Splitu premijer Andrej Plenković na predstavljanju svojeg tima “Odvažno za Hrvatsku” za unutarstranačke HDZ-ove izbore.

I ministar rada Josip Aladrović potvrđuje da će država financijski poduprijeti povratak iseljenih građana tako što će državne mjere zapošljavanja proširiti i na tu skupinu građana. Aktualne mjere predviđaju potporu od 75.000 do 100.00 kuna za nezaposlene osobe koje otvaraju svoj obrt ili tvrtku, a novac mogu potrošiti strogo namjenski na nabavku opreme, strojeva i plaćanje doprinosa, o čemu smo već pisali. Riječ je o sredstvima Europskog socijalnog fonda koji se na taj način, velikim dijelom, preko samozaposlenih prelijeva u državni proračun.

Detalji će se znati u travnju, ali može se očekivati da će financijske potpore povratnicima biti slične o onima koje se već isplaćuju za samozapošljavanje. No u programu koji je krenuo od siječnja (a nastavak je programa koji se provodi godinama) stoji da se pravo na potpore za samozapošljavanje odnosi i na povratnike iz zemalja EU pa zapravo nije jasno što bi u cijeloj priči trebao biti novi “mamac” za povratnike. Pogotovo jer su sličnu mjeru mogli iskoristiti i prije odlaska u inozemstvo. Jer, po svemu sudeći, između povratničkih poticaja i poticaja za samozapošljavanje nema suštinske razlike.

Ministar Aladrović pak navodi da bi kriteriji trebali propisati dob povratnika koji mogu računati na financijsku potporu za otvaranje tvrtke, ali i to koliko treba boraviti u inozemstvu da bi konkurirali za povratničke poticaje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.