Prati nas

Vijesti

Novac

Plenković iseljenicima nudi novac koji su mogli, na strogo propisani način, koristiti i prije odlaska

Aktualne mjere predviđaju potporu od 75.000 do 100.00 kuna za nezaposlene osobe koje otvaraju svoj obrt ili tvrtku, a novac mogu potrošiti strogo namjenski na nabavku opreme, strojeva i plaćanje doprinosa.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

screenshot: Andrej Plenković, MEP/Youtube

“Ministarstvo rada priprema novu mjeru – poticajnu mjeru za povratak naših ljudi koji su privremeno otišli u inozemstvo. Mi ćemo ih financijski poduprijeti da se vrate”, rekao je u Splitu premijer Andrej Plenković na predstavljanju svojeg tima “Odvažno za Hrvatsku” za unutarstranačke HDZ-ove izbore.

I ministar rada Josip Aladrović potvrđuje da će država financijski poduprijeti povratak iseljenih građana tako što će državne mjere zapošljavanja proširiti i na tu skupinu građana. Aktualne mjere predviđaju potporu od 75.000 do 100.00 kuna za nezaposlene osobe koje otvaraju svoj obrt ili tvrtku, a novac mogu potrošiti strogo namjenski na nabavku opreme, strojeva i plaćanje doprinosa, o čemu smo već pisali. Riječ je o sredstvima Europskog socijalnog fonda koji se na taj način, velikim dijelom, preko samozaposlenih prelijeva u državni proračun.


Detalji će se znati u travnju, ali može se očekivati da će financijske potpore povratnicima biti slične o onima koje se već isplaćuju za samozapošljavanje. No u programu koji je krenuo od siječnja (a nastavak je programa koji se provodi godinama) stoji da se pravo na potpore za samozapošljavanje odnosi i na povratnike iz zemalja EU pa zapravo nije jasno što bi u cijeloj priči trebao biti novi “mamac” za povratnike. Pogotovo jer su sličnu mjeru mogli iskoristiti i prije odlaska u inozemstvo. Jer, po svemu sudeći, između povratničkih poticaja i poticaja za samozapošljavanje nema suštinske razlike.

Ministar Aladrović pak navodi da bi kriteriji trebali propisati dob povratnika koji mogu računati na financijsku potporu za otvaranje tvrtke, ali i to koliko treba boraviti u inozemstvu da bi konkurirali za povratničke poticaje.

.

Vijesti

Bežovan: ‘Možda ćemo vlasnicima apartmana na moru davati 800 kuna nacionalne mirovine’

Moguće je da postoji jedan mali dio populacije, možda u nekim ruralnim područjima, mahom starije žene, koji bi moguće mogli biti primatelji tog oblika naknade.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Od 1. siječnja iduće godine na snagu stupa Zakon o nacionalnoj naknadi za starije osobe. Ta se naknada prema prvotnoj ideji trebala zvati nacionalnom mirovinom, ali od toga se odustalo iako se u javnosti udomaćio taj naziv. Ideja je da država mjesečnom naknadom u iznosu od 800 kuna olakša život građanima starijima od 65 godina koji nisu ostvarili minimalnih 15 godina radnog staža potrebnih da steknu pravo na redovnu mirovinu.

Ključni kriterij da bi osobe starije od 65 godina bez dovoljno radnog staža ostvarile pravo na tu naknadu jest dohodovni cenzus – prihod po članu kućanstva ne smije biti viši od 800 kuna. No član radne skupine za izradu tog projekta, prof. dr.sc. Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta u Zagrebu, upozorava u razgovoru za Net.hr na moguće zlouporabe sustava.


“Postavlja se pitanje jesmo li trebali staviti još neke cenzuse osim dohodovnog, recimo imovinski. Mi u cjelokupnoj praksi imamo relativno malo iskustva kada je u pitanju ciljanje takvih socijalnih mjera, dakle kalibracija socijalnih davanja i uvjeta pod kojima netko nešto dobiva. Može se dogoditi da je netko vlasnik jednog ili dvaju apartmana na moru i da od najma ostvaruje prihode, a mi ćemo mu dati ovaj oblik pomoći. Nadajmo se da će biti relativno mali broj takvih i da zlouporabe neće srušiti svrhovitost ove mjere”, kaže Bežovan.

Profesor je rekao i kako je za vrijeme rada u skupini konzultirao četiri ravnateljice centara za socijalnu skrb jer su tamo najbolje upoznati s mogućim primateljima tih naknada. 

“Kada sam im rekao koji će biti kriteriji i procedura za dodjelu te naknade, rekli su mi kako misle da će biti relativno mali broj osoba za taj oblik socijalne pomoći. Oni koji ostvaruju uvjete već su uključeni u program zajamčene minimalne naknade kao novčane socijalne pomoći. Moguće je da postoji jedan mali dio populacije, možda u nekim ruralnim područjima, mahom starije žene, koji bi moguće mogli biti primatelji tog oblika naknade. Meni je bilo nerealno kada se isprva procjenjivalo da će ih biti 40 tisuća pa čak i 60 tisuća”, rekao je Bežovan za Net.hr.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP