Prati nas

Mozaik

Vjetar u leđa

Budi sam svoj šef! Svaka deseta potpora dodijeljena je osobi starijoj od 50 godina

Prema podacima koje smo dobili od HZZ-a protekle je godine dodijeljeno 619 potpora za samozapošljavanje osobama koje su imale više od 50 godina, dok je u prvih devet mjeseci ove godine takvih potpora 504. Ispada tako da je svaka deseta potpora dodijeljena osobi koja počinje vlastiti biznis u pedesetoj godini ili čak kasnije.

Objavljeno

|

Victória Kubiaki/Unsplash

“Najteže je ljudima koji u pedesetima ostanu bez posla. Premladi su za penziju, a prestari da ih netko zaposli”, tvrdnja je koju često čujemo. No to ne znači da su osobe u zrelim godinama bespomoćne. Dapače! Godine su to u kojima imaju puno poslovnog iskustva i dovoljno mudrosti da prepoznaju svoje slabosti i vrline. Mnogima je to vrijeme u kojima okreću novu stranicu i postaju sami svoji šefovi.

Vaše radno iskustvo frizera, zidara, računovotkinje, mehaničara, vozačice, kuhara ili spremačice se računa i gotovo da nema zanimanja koje ne možete pretvoriti u vlastiti posao; kroz otvaranje tvrtke ili obrta. Pa čak i ako nemate početni kapital, jer preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje možete zatražiti državnu potporu za samozapošljavanje.


Prema podacima koje smo dobili od HZZ-a protekle je godine dodijeljeno 619 potpora osobama koje su imale više od 50 godina, dok je u prvih devet mjeseci ove godine takvih potpora 504. Uzmemo li obzir da je 2018 dodijeljeno 6.485, a ove godine do rujna 5.599 potpora – ispada da je svaka deseta potpora dodijeljena osobi koja počinje vlastiti biznis u pedesetoj godini ili čak kasnije.

Uvjeti za dodjelu potpore za samozapošljavanje

Potporu mogu zatražiti osobe koje su prijavljene na burzu rada. Iako je nekada bio propisan dug boravak u evidenciji nezaposlenih, danas već nakon prvog dana od svojeg savjetnika za zapošljavanje možete zatražiti uputnice za obavezne radionice koje će vam objasniti što je to samozapošljavanje i kako napisati poslovni plan.

Neka vas spominjanje poslovnog plana ne zbuni, jer poslovni plan je jednostavan obrazac u kojem ćete navesti tko ste, kakvo je vaše radno iskustvo, s kojom se djelatnošću namjeravate baviti i zašto. U nekoliko rečenica trebate obrazložiti zašto mislite da ćete uspjeti te kako, točku po točku u troškovniku, namjeravate potrošiti novac od potpore. Važno je priložiti i jedno, a najbolje dva, pisma namjere poslovnih subjekata koji će s vašom tvrtkom ili obrtom surađivati.

Možete tražiti 55.000 kuna

Otvarate li samostalni obrt ili tvrtku, možete u troškovniku zatražiti do 55.000 koje možete potrošiti isključivo na trošak poslovanja poput najamnine i doprinosa, a možete s tim novcem kupiti i opremu potrebnu za obavljanje djelatnosti. Cijelo vrijeme radnici HZZ-a vode vas kroz ovaj proces i sugeriraju izmjene koje biste trebali napraviti u poslovnom planu kako bi on imao najveće izglede prilikom ocjenjivanja.

Nakon što vaš poslovni plan dobije zeleno svjetlo, krenite u otvaranje obrta ili tvrtke. Sada su izuzetno popularni paušalni obrti zbog jednostavnog vođenja knjiga za koje nisu nužni knjigovođe i svode se tek na popis prihoda i rashoda. A i davanja za doprinose i porez izuzetno su povoljna.

Kolika su davanja paušalnog obrta?

Ako su vaši planirani godišnji prihodi manji od 115.000 kuna, godišnji porez iznosit će vam 2.070 kuna. Premašite li tu sumu, a ipak ostanete ispod 149.500 kuna, godišnji porez je 2.691 kuna. Porez se plaća u ratama, kvartalno. Ako vaš grad naplaćuje prirez, platit ćete i njega, ovisno o propisanoj stopi.

Za mirovinsko i zdravstveno osiguranje paušalni obrtnik uplaćuje ukupno 1.233 kn do 15. u mjesecu za prethodni mjesec.

Kako otvoriti paušalni obrt?

Prije no što krenete u osnivanje obrta, morate odabrati ime obrta i odlučiti koje ćete djelatnosti registrirati. Postoji Nacionalna klasifikacija djelatnosti s pripadajućim šiframa koju ćete koristiti već prilikom popunjavanja poslovnog plana.

Obrt možete osnovati preko internetskog sustava e-Građani ili odlaskom u nadležni ured koji vodi obrtni registar. Ako ste prilikom popunjavanja internetskih obrazaca pogriješili, očekujte telefonski poziv koji će vas uputiti na potrebne korekcije. Obrtnica i Rješenje o upisu u Obrtni registar očekujte u svom digitalnom sandučiću već treći ili četvrti dan. Trošak registracije je 250 kuna. Plaća se općom uplatnicom u pošti ili internetskim bankarstvom.

Pečat, banka, mirovinsko, porez

Idući korak je izrada pečata i otvaranja poslovnog računa u nekoj od banaka. Trenutno najpovoljniji paket nudi OTP banka koja prvu godinu kroz paket OTP Dobrodošlice naplaćuje (vođenje računa, mobilno i internet bankarstvo) 25 kuna mjesečno, a u drugoj godini se izjednačava s ostalima bankama koje naplaćuju 60-70 kuna.

Od trenutka kada postanete samozaposlena osoba (registrirani početak obrta) imate 24 sata da ispostavi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje predate popunjene tiskanice (M-11P i M-1P). HZMO će vas dalje automatski prijaviti na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Od početka obrta imate 8 dana za prijavu obrata na Poreznu upravu. U popunjenom RPO obrascu ćete navesti da želite biti paušalist, nakon čega ćete dobiti i Rješenje o upisu u Registar poreznih obveznika. Referenti porezne uprave će vas uputiti kako voditi jednostavne poslovne knjige koje ćete im predavati svakog siječnja za prethodnu godinu.

Treba vam i jamac

Trebate još ovjeriti i zadužnicu kod javnog bilježnika. To je instrument osiguranja, ovršna isprava, u slučaju da nenamjenski potrošite potporu. U tom slučaju će država povratiti novac s vaših računa ili računa vašeg jamca.

Od trenutka kada ste dobili obavijest da vam je potpora odobrena, imate 30 dana za obaviti sve radnje oko registracije obrta, prikupiti papire i dostaviti ih u HZZ. Tada ćete čekati još par tjedan na potpisivanje ugovora i, najčešće, 10-15 dana na isplatu sredstava na vaš poslovni račun.

Kako trošiti novac?

Točno onako kako ste naveli u troškovniku poslovnog plana. Bez odstupanja. Imate pravo jednom tražiti prenamjenu troška, ako je došlo do promjena cijena na tržištu. Ako ste neku robu dobili po nižoj cijeni od prvotno deklarirane, možete zatražiti da vam se odobri neki drugi trošak za tu razliku, ali ne smijete ništa raditi na svoju ruku.

Nakon šest mjeseci računima ćete opravdati sav potrošeni novac za opremu, a nakon isteka poticanog razdoblja (12 mjeseci) opravdat ćete sve troškove. Nakon toga možete sa svojim obrtom činiti što god vam je volja.

Koliki su izgledi za uspjeh? Poprilični!

“U 2018. godini od 3.690 završenih ugovora samozapošljavanja, 3.399 ili 92,11% poslovnih subjekata nastavilo s poslovanjem 6 mjeseci nakon isteka samozapošljavanja. Nadalje, 12 mjeseci nakon isteka samozapošljavanja 1.756 (47,59%) poslovnih subjekata je nastavilo s poslovanjem”, podaci su koje nam je dostavio HZZ.

Poredak djelatnosti po intenzitetu dodjele potpora od siječnja do rujna 2019

  • Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (986)
  • Građevinarstvo (937)
  • Ostale uslužne djelatnosti (655)
  • Prerađivačka industrija (564)
  • Informacije i komunikacije (531)
  • Trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala (477)
  • Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (361)
  • Prijevoz i skladištenje (358)
  • Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (326)
  • Umjetnost/Zabava i rekreacija (131)
Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”

.

Aktivno starenje

7 misli koje je najbolje odbaciti kako starite, ako zaista želite biti sretni

Za mene jer kasno, tko uopće želi čuti što ja mislim, ništa nema smisla… Lako je dopustiti takvim mislima da nas preuzmu, pogotovo kad zađemu u neke godine. No takve misli su otrov. Koji je protuotrov? Djelovanje!

Objavljeno

|

Kako biti sretan?

Dobizam (ageizam) je podmukao. I prisutan je svugdje. Vreba na nas na radnim mjestima, tove nas njime preko reklama, formira naše ekonomske strukture. Dobizam se pojavljuje u politici, uče ga u školi, utječe na naš zdravstveni sustav.

On također čuči i duboko u nama. Dobističke pristranosti koje nosimo u sebi utječu na naše izbore i kako se osjećamo. Dobizam se prvo pojavljuje u našim mislima. Ponekad smo ih svjesni, a ponekad nismo. No takve nam misli štete. Zadržavaju naše napredovanje i razvoj. Ispunjavaju nas sramom.


Pa kome je to potrebno? Umjesto toga, portal Psychology Today nudi nekoliko alternativa, nekoliko misli koje valja napustiti i čime ih zamijeniti:

1. Za mene je kasno!

To je loša misao. U redu, možda nam je u par stvari prošao vlak. Možda više ne možemo imati djecu, narasti još koji centimetar ili prohodati s Johnom Lennonom.

Ali kada izraz “za mene je prekasno” koristite kao moto života, trujete se i lišavate se mogućnosti. Nije kasno za mnogo stvari. No ako tako mislite, zatvarate vrata imaginaciji i motivaciji.

Što napraviti umjesto toga?

Kad primijetite misao “za mene je kasno”, učinite nešto. Kad se Mary poželjela pridružiti biciklističkom klubu, pomislila je da je za nju prekasno. No tada se trgnula i uzela bicikl iz spremišta te se provozala susjedstvom. “Ja to mogu!”, pomislila je.

Liz je pomislila da je “za nju prekasno” kad je razmišljala da upiše poduzetnički tečaj. Zato je na internetu pronašla odgovarajući članak i ideje su počele samo frcati.

Umjesto da samo mislite, napravite nešto! Misao je otrov, a protuotrov je djelovanje!

2. Moji najbolji dani su iza mene!

To je također loša misao koja nas samo rastužuje. Tužna je pomisao da ste vi, zapravo najbolje od vas, prošlost, zauvijek izgubljeni.

Kate nedostaje tijelo koje je nekad imala: “Izgledala sam najbolje s 22 godine.” Missy je bila pustolovna: “Moj uzbudljiv život je gotov!” Susan je voljela brinuti o svima: “Najbolje mi je bilo kad je obitelj bila na okupu.”

Naravno, odvajanje od osoba ili stvari koje smo voljeli može biti teško. No želite li provoditi vrijeme oplakujući nekadašnji život ili želite živjeti?

Što napraviti umjesto toga?

Odlučite da postajete sve bolji i bolji. Inzistirajte na tome da je najbolje tek pred vama. Što je sada u vama posebno, jedinstveno i sjajno? Napravite popis. Zapištite svoje dobre strane i polijepite te papiriće uokolo. I ne slušajte druge već vi sami odlučite što je kod vas najbolje. Preuzmite odgovornost za vaš vlastiti narativ i pričajte priče koje vas vesele.

Kateino tijelo je jako. Ona je dobra plivačica. Missy svake godine otputuje nekamo. Susan organizira druženja u svom domu. Imamo život iza nas, ali živimo i u ovom trenutku. Učinimo život vrijednim!

3. Nitko ne želi čuti što stara žena ima za reći!

To je također loša misao. Je li istinita? Kako to znate? Jeste li pokušali reći nešto zanimljivo u posljednje vrijeme? Podižete li glas? Ili unaprijed pretpostavljate da vas nitko ne sluša, pa mumljate sebi u bradu? Što imate za reći? Koju biste poruku voljeli prenijeti?

Lako je dopustiti da vas proguta vakuum dobizma u kojem nemamo glasa. No to nije izgovor da kažemo da nas nitko ne želi čuti, pogotovo ako ništa i ne govorite.

Što napraviti umjesto toga?

Pričajte priče. Nazdravljajte. Pišite blog. Najvažnije je da govorite stvari koje su vam važne, da ustanovite što vam je važno i slušate sami sebe, da znate što vas zanima.

Onda kad odlučite što vam je okupiralo pažnju, naučite više o tome. A nakon toga ispričajte drugima što vas fascinira, što vas ispunjava energijom.

Lako je uljuljkati se u površno čavrljanje pa govoriti o vremenskim prilikama, no to nisu pravi razgovori. Vjerojatno ste previše vremena proveli sušajući druge i zaboravili kako da se i vaš glas čuje. No to nije nemoguće postići. To je osnažujuće. Pokušajte!

Zaokupite pažnju okupljenih oko stola za blagovanje i ispričajte im nešto zanimljivo. Budite u centru pažnje.

4. Ah ta današnja djeca…

I to je loša misao. Nemojte misliti tako niti izgovarati te riječi. To je umarajuće. To je… staro. To su govorili o vama, to su govorili o vašoj majci, a to su govorili i o njezinoj majci.

Ovo je istina: današnja djeca su fascinantna! Oduvijek su i bila. Zašto? Jer su različita. Imaju različite probleme, nove izume, žive u zanimljivo vrijeme. Osuđujući ih, gubite mogućnost da se s njima povežete na smisleni način. Odbacujući ih, propuštate priliku da se inspirirate i naučite nešto novo, da dobijete novu energiju, isprobate nove i zanimljive stvari.

Što napraviti umjesto toga?

Zainteresirajte se za nove generacije. Sprijateljite se s njima. Raspitajte se o njima. Čitajte njihove knjige. Slušajte njihovu glazbu. Plešite njihove plesove. Počujte njihove ideje, politička razmišljanja i stavove otvorenim umom. Najbolji način starenja je ne pokušavati ostati mlad, već se inspirirati mladim ljudima.

5. Prošlost je bolja od budućnosti

To je loša misao! Ako je tome doista tako, zašto uopće investirati u budućnost. Ako budućnost nije vrijedna, onda možemo jednostavno ostati na kauču, više piti, izolirati se od svijeta i prestati učiti. Ta misao “prošlost vrijedi više od budućnosti” zadržava nas, koči nam napredovanje i uvjerava nas da su naše poznije godine samo nešto što treba izdržati. Ako budućnost ne vrijedi, zašto uopće danas napraviti nešto smisleno?

Što napraviti umjesto toga?

Vaša budućnost, bez obzira imate li 49, 59 ili 99 godina, jako je važna. Važna je jer ste sada ovdje i dok god ste ovdje možete ono što dolazi učiniti smislenim. Tko želite biti? Tko ste budući vi? Pišite o toj osobi. Dizajnirajte je. Donosite odluke do posljednjeg daha.

6. Nemam puno toga za ponuditi

To je jako loša misao. Ona nas ljuti. Naravno, događa se da nam dobizam oduzme važnost i snagu u svijetu okrenutom mladima. No moramo li baš odlučiti da nemamo ništa za ponuditi? Naime, to bi vas moglo natjerati da odustanete, prestanete pokušavati.

Doprinos društvu, činjenje razlike, ostavljanje nasljeđa osobine su generativnosti. Taj je izraz skovao psiholog Erik Erikson i označava brigu za nadolazeće generacije. To se smatra važnim korakom u procesu starenja. Bez generativnosti, kaže Erikson, nema napretka. A tko želi tako nešto?

Što napraviti umjesto toga?

Pronađite način da date svoj doprinos. Ponudite nešto. Odlučite kako ćete pomoći i kome tu pomoć uputiti. Dajte sebe!

7. Ne mogu podnijeti još jedan gubitak!

To je loša misao. Vi ćete svakako iskusiti još neki gubitak jer gubici su, baš kao i starenje, dio života. Ne možete zaustaviti starenje baš kao što ne možete zaustaviti gubitke. Također, sazdani smo tako da sve to možemo izdržati.

Svaki put kad sami sebi kažemo da ne možemo izdržati još jedan gubitak, bez obzira radi li se o našem voljenom, našem ljubimcu, nečemu materijalnom ili možda samo zubu, osiguravamo si dodatnu patnju. Jer smrt i ponovno rađanje dio su kruga života.

Što napraviti umjesto toga?

Budite tu i sudjelujte u evoluciji svojega života. Vi ste dio tog mističnog, čarobnog svemira. Vi ste zvjezdana prašina. Gledajte svijet oko sebe s divljenjem! Obavljajte one male posebne rituale, povežite se s drugima. Sagledajte širu sliku. Volite. Počnite primjećivati sve pristranosti vezan uz starenje. Preuzmite odgovornost i činite stvari koje će vas odvesti na neko novo mjesto.

Mijenjajući način na koji mislite, promijenit ćete sebe. A mijenjanjem sebe, mijenjate svijet. Starenje je zapravo sjajno! A sjajni ste i vi!

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP