Prati nas

Vijesti

Teško se diše

Što je zagadilo zagrebački zrak? Mazzocco Drvar tvrdi da je riječ o pustinjskom pijesku

Objavljeno

|

Zagađenje zraka u Zagrebu (foto: S. Bura)

Brojni su se Zagrepčani danas požalili na teškoće s disanjem. Dodamo li tome lošu vidljivost i žućkastu prigušenu dnevnu svjetlost, nije teško zaključiti da je danas zrak u metropoli – jako zagađen.

Prema švicarskoj stranci IQ Air, koja uspoređuje kvalitetu zraka u svijetu, poslije 16 sati zrak u Zagrebu postao je najzagađeniji na svijetu i opasan za zdravlje respiratornih bolesnika. Što se događa na Facebooku je objasnila meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar. “Ako ste se primijetili da je zagrebački zrak danas zamućen ili ste čuli da se bilježi zagađenje česticama PM10, ne brinite se. To je samo pustinjski pijesak, nije donio i skakavce”, napisala je.

“Mjerimo razne polutante u zraku i između ostalog smo danas izmjerili visoko zagađenje u Zagrebu kad je riječ o letećim česticama”, za 24 sata je kazala dr. sc. Cleo Kosanović, načelnica sektora za kvalitetu zraka u Državnom hidrometeorološkom zavodu.

“Sve je počelo još ujutro oko 10 sati u Osijeku, a vjetar je to donio prema Zagrebu i sad nosi dalje prema Sloveniji. Ne znamo izvor zagađenja jer on nije u Hrvatskoj i ne vidimo nikakav razlog zašto je došlo do naglog povišenja letećih čestica. Te su čestice veličine zrna prašine. Naime, zbog kondenziranja određenih onečišćujućih plinova, vodene pare i svega što se izbacuje u atmosferu, kad su uvjeti kao sada da je hladno, čestice se zadržavaju pri tlu i ne raspršuju se u atmosferu te dolazi do veće koncentracije. Propisano je da je 40 mikrograma po kubnom metru godišnja vrijednost, ali 24-satna ne bi smjela prelaziti 50 mikrograma po kubnom metru. U prvom navratu mjerenja u Osijeku ih je bilo 250 i više, pet puta više nego što je dozvoljena vrijednost. Čekamo do kraja dana budući da se mjeri u više navrata, pa ćemo imati i srednju vrijednost”, rekla je Kosanović za 24 sata.

“Riječ je o o česticama pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum, istočno od Kaspijskog jezera”, potvrdili su kasnije iz Državnog hidrometeorološko zavoda i Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, preporučuje se svim građanima, a posebice osjetljivim skupinama stanovništva da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom prostoru. U slučaju kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje se značajan utjecaj na zdravlje stanovništva grada Zagreba.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.