Prati nas

Vijesti

Potres u Zagrebu

U potresu vam je oštećena kuća ili auto? Evo što napraviti

Potres koji je u nedjelju pogodio Zagreb, pričinio je ogromnu materijalnu štetu čiji se razmjeri tek utvrđuju. Donosimo odgovore na nekoliko najčešćih pitanja poput onoga kako ocijeniti koliko je sigurna naša kuća, pa do toga što napraviti s oštećenim automobilom.

Silvija Novak

Objavljeno

|

foto: Branimir Balogović/Unsplash

Kako prvotni šok nakon razornog potresa koji je u nedjelju ujutro pogodio Zagreb polako prolazi, postajemo sve svjesniji štete koju je prouzročio. Javljaju se i mnoga pitanja poglavito o provjeri sigurnosti zgrada, privremenom smještaju i mogućnostima nadoknade štete.

Gradonačelnik Milan Bandić proglasio je elementarnu nepogodu što znači da će Grad sudjelovati u naknadi štete građanima. I premijer Andrej Plenković jučer popodne je najavio da, nakon proglašenja elementarne nepogode, slijedi popisivanje štete, a nakon toga ići će se s aktivacijom nacionalnih i europskih mehanizama za pomoć u obnovi stradalog područja.


I Europska komisija kaže da stoji na raspolaganju Hrvatskoj u pružanju pomoći i već je koordinirala pomoć koju su uglavnom susjedne države – Slovenija, Italija, Mađarska i Austrija – hitno poslale Hrvatskoj, piše Jutarnji list. Prenosimo i odgovore na neka od najčešćih pitanja:

Možemo li sami utvrditi koliko je sigurna naša zgrada?

Ne! Time se bave samo stručnjaci poput inženjera građevine i statičara, kaže predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Nina Dražin Lovrec. Naime, potrebno je stručno oko da utvrdi koja je pukotina opasna, a koja nije jer koliko je opasna neka pukotina ovisi o nizu faktora: o veličini i smjeru pukotine te vrsti zida na kojem je nastala. Pukotinu nastalu na nosivom zidu svakako treba provjeriti. Treba napomenuti i da statičare treba zvati jer oni neće sami doći.

Što mi je činiti ako je moja zgrada proglašena neupotrebljivom?

Krizni stožer Zagreba pozvao je one čije su zgrade ozbiljno oštećene u potresu da se jave na posebnu liniju kako bi im se osigurala adekvatna pomoć u najkraćem mogućem roku. Svima je Zagreb osigurao smještaj, zasad je to Studentski dom Cvjetno naselje, Odranska ulica 8. Grad je otvorio besplatan broj 08008805 na kojemu građani koji su pogođeni potresom mogu dobiti pomoć.

S kojim se radovima odmah možemo započeti?

U početku će se obavljati samo hitne sanacije i popravljati stvari koje predstavljaju neposrednu opasnost poput oštećenih dimnjaka ili krovova koji prijete urušavanjem ili prokišnjavaju. Građani sami mogu počistiti otpalu žbuku, ali je mudro i poslikati trenutno stanje prije nego nadležne službe izađu na teren.

Kako se utvrđuje nastala šteta?

Šteta se utvrđuje prema Metodologiji za procjenu štete od elementarnih nepogoda koja propisuje pravila za utvrđivanje štete od elementarnih nepogoda. Svrha procjene šteta jest utvrđivanje vrste i veličine šteta. Šteta se izražava u novčanoj vrijednosti potrebnoj da se oštećena ili uništena imovina dovede u stanje prije njena nastanka, odnosno u vrijednosti potrebnoj da se ta dobra nabave u količini i kakvoći koju su imala neposredno prije elementarne nepogode.

Što ako posumnjamo da nešto nije u redu s plinskim instalacijama?

Odmah treba zatvoriti dovod plina na glavnom ventilu i pozvati nadležne službe. Nipošto  nemojte osobno pokušavati ispitivati stanje plinskih instalacija jer biste mogli izazvati eksploziju i prouzročiti veliku materijalnu štetu, ali i ljudske žrtve.

Je li sigurno koristiti liftove?

Ako je zgrada u redu, možete koristiti dizalo. Ali ako je nastala veća šteta i zidovi su napukli, potrebno je pričekati mišljenje stručnjaka.

.

Vijesti

Ministarstvo potvrdilo nepravilnosti u domu za stare u kojem su izgorjele dvije štićenice

Odlučan sam da se ovakve ni slične tragedije više ne smiju dogoditi te poduzimamo nužne i potrebne korake kako bismo to spriječili, kaže ministar Aladrović.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Dovršena je inspekcija nad obiteljskim domom za stare i nemoćne u Dugom Ratu, a koji je na naslovnice dospio zbog požara. Podsjetimo, u nedjelju su uslijed požara poginule dvije dementne štićenice, a treća je osoba teško ozlijeđena.

“Jučer kasno poslijepodne Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike zaprimilo je Zapisnik provedenog inspekcijskog nadzora nad pružanjem socijalnih usluga starijim i teško bolesnim odraslim osobama, proveden u obiteljskom domu za starije ‘Providenca’ u Dugom Ratu, kojim je utvrđeno da je u domu smješteno 23 korisnika, umjesto 20 koliko je dozvoljeno”, navodi se u priopćenju Ministarstva.


“Utvrđeno je da je do požara došlo zbog otvorenog žara, što ukazuje da je najvjerojatnije riječ o ljudskoj pogrešci. S obzirom na utvrđeni prekomjerni broj korisnika smještenih u domu, bit će poslan optužni prijedlog prekršajnom odjelu na Općinskom sudu te će uslijediti sankcije. Zadnja redovna inspekcija provedena je usvibnju prošle godine, prilikom čega nisu utvrđene nikakve nepravilnosti u radu ustanove.

S obzirom na to da broj domova u Republici Hrvatskoj premašuje 800, inspektori ne mogu cijelo vrijeme biti prisutni u svim domovima, no do kraja listopada Ministarstvo će utrostručiti broj inspektora na terenu upravo kako bi se dodatno pojačao nadzor nad radom pružatelja usluga.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike je svjesno naslijeđenih sektorskih problema koje treba rješavati, poput preblagih sankcija za vlasnike obiteljskih i privatnih domova kod kojih su utvrđene nepravilnosti, zbog čega je već osnovana Radna skupina za Izmjenu zakona o socijalnoj skrbi.

Osim radne skupine koja priprema prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj skrbi i redovitih inspekcija koje se obavljaju, na terenu istovremeno djeluju i mobilni timovi koje su osnovali Stožeri civilne zaštite u svim županijama, posebno zaduženi za inspekciju poštivanja epidemioloških mjera u ustanovama koje pružaju usluge u sustavu socijalne skrbi”, poručili su iz Ministarstva.

“Odlučan sam da se ovakve ni slične tragedije više ne smiju dogoditi te poduzimamo nužne i potrebne korake kako bismo to spriječili. Već smo osnovali radnu skupinu, čiji je osnovni zadatak upravo hitna revizija zakonskih odredbi i podzakonskih akata koji se tiču kriterija za pružanje socijalnih usluga, što je rezultiralo time da ćemo do kraja listopada objaviti prijedlog Izmjena Zakona o socijalnoj skrbi, koje stavljamo na javno savjetovanje. Izmjene su usmjerene upravo na strože kriterije i sankcije za pružatelje socijalnih usluga, s ciljem osiguravanja bolje zaštite najugroženijih skupina društva od strane sustava, što je naša zadaća”, poručio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP