Prati nas

Vijesti

Potres u Zagrebu

U potresu vam je oštećena kuća ili auto? Evo što napraviti

Potres koji je u nedjelju pogodio Zagreb, pričinio je ogromnu materijalnu štetu čiji se razmjeri tek utvrđuju. Donosimo odgovore na nekoliko najčešćih pitanja poput onoga kako ocijeniti koliko je sigurna naša kuća, pa do toga što napraviti s oštećenim automobilom.

Silvija Novak

Objavljeno

|

foto: Branimir Balogović/Unsplash

Kako prvotni šok nakon razornog potresa koji je u nedjelju ujutro pogodio Zagreb polako prolazi, postajemo sve svjesniji štete koju je prouzročio. Javljaju se i mnoga pitanja poglavito o provjeri sigurnosti zgrada, privremenom smještaju i mogućnostima nadoknade štete.

Gradonačelnik Milan Bandić proglasio je elementarnu nepogodu što znači da će Grad sudjelovati u naknadi štete građanima. I premijer Andrej Plenković jučer popodne je najavio da, nakon proglašenja elementarne nepogode, slijedi popisivanje štete, a nakon toga ići će se s aktivacijom nacionalnih i europskih mehanizama za pomoć u obnovi stradalog područja.


I Europska komisija kaže da stoji na raspolaganju Hrvatskoj u pružanju pomoći i već je koordinirala pomoć koju su uglavnom susjedne države – Slovenija, Italija, Mađarska i Austrija – hitno poslale Hrvatskoj, piše Jutarnji list. Prenosimo i odgovore na neka od najčešćih pitanja:

Možemo li sami utvrditi koliko je sigurna naša zgrada?

Ne! Time se bave samo stručnjaci poput inženjera građevine i statičara, kaže predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Nina Dražin Lovrec. Naime, potrebno je stručno oko da utvrdi koja je pukotina opasna, a koja nije jer koliko je opasna neka pukotina ovisi o nizu faktora: o veličini i smjeru pukotine te vrsti zida na kojem je nastala. Pukotinu nastalu na nosivom zidu svakako treba provjeriti. Treba napomenuti i da statičare treba zvati jer oni neće sami doći.

Što mi je činiti ako je moja zgrada proglašena neupotrebljivom?

Krizni stožer Zagreba pozvao je one čije su zgrade ozbiljno oštećene u potresu da se jave na posebnu liniju kako bi im se osigurala adekvatna pomoć u najkraćem mogućem roku. Svima je Zagreb osigurao smještaj, zasad je to Studentski dom Cvjetno naselje, Odranska ulica 8. Grad je otvorio besplatan broj 08008805 na kojemu građani koji su pogođeni potresom mogu dobiti pomoć.

S kojim se radovima odmah možemo započeti?

U početku će se obavljati samo hitne sanacije i popravljati stvari koje predstavljaju neposrednu opasnost poput oštećenih dimnjaka ili krovova koji prijete urušavanjem ili prokišnjavaju. Građani sami mogu počistiti otpalu žbuku, ali je mudro i poslikati trenutno stanje prije nego nadležne službe izađu na teren.

Kako se utvrđuje nastala šteta?

Šteta se utvrđuje prema Metodologiji za procjenu štete od elementarnih nepogoda koja propisuje pravila za utvrđivanje štete od elementarnih nepogoda. Svrha procjene šteta jest utvrđivanje vrste i veličine šteta. Šteta se izražava u novčanoj vrijednosti potrebnoj da se oštećena ili uništena imovina dovede u stanje prije njena nastanka, odnosno u vrijednosti potrebnoj da se ta dobra nabave u količini i kakvoći koju su imala neposredno prije elementarne nepogode.

Što ako posumnjamo da nešto nije u redu s plinskim instalacijama?

Odmah treba zatvoriti dovod plina na glavnom ventilu i pozvati nadležne službe. Nipošto  nemojte osobno pokušavati ispitivati stanje plinskih instalacija jer biste mogli izazvati eksploziju i prouzročiti veliku materijalnu štetu, ali i ljudske žrtve.

Je li sigurno koristiti liftove?

Ako je zgrada u redu, možete koristiti dizalo. Ali ako je nastala veća šteta i zidovi su napukli, potrebno je pričekati mišljenje stručnjaka.

.

Vijesti

I Škoro ima svog penzića, Lazar Gruić i Stranka umirovljenika pristupili Domovinskom pokretu

Gruić je poručio kako misli da bi barem 50 posto mirovine trebalo ostati mužu ili ženi umrloga bračnog druga.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Koliko ima stranaka umirovljenika?

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro i predsjednik Stranke umirovljenika (SU) Lazar Grujić potpisali su koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na srpanjske parlamentarne izbore.

Podsjetimo, Gruić je u ožujku izjavio da podupire SDP-ov plan za umirovljenike te je najavio parlamentarnu suradnju tih dviju stranaka. U međuvremenu je koalicijski sporazum sa SDP-om potpisao Silvano Hrelja, prvak Hrvatske stranke umirovljenika.


Škoro tvrdi da će suradnja Domovinskog pokreta i Stranke umirovljenika uroditi boljitkom za sve umirovljenike i one koji žive u lošim materijalnim uvjetima. Sporazum navodi kako će se boriti za uvođenje pravobranitelja za osobe starije životne dobi te da prosječna mirovina za puni radni staž bude 75 posto od prosjeka plaće.

Radit će na edukaciji i promicanju ulaganja u privatne mirovinske stupove, tražiti promjenu formule za usklađivanje mirovina. Osim toga, zauzimat će se za izdvajanje povlaštenih mirovina od onih stečenih isključivo radom. Kažu, novac za povlaštene mirovine trebao bi ići izravno iz proračuna.

Gruić je pak poručio kako misli da bi trebalo omogućiti nasljeđivanje barem 50% mirovine preminulog bračnog druga.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP