Prati nas

Vijesti

Lugom protiv korone

U školama nema sapuna. Bandić savjetuje da se ruke peru lugom, kao prije 70 godina

Pređimo na lug. Nabavljam lug sa sela i perem ruke lugom, rekao je Milan Bandić dajući izjavu u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga.

Objavljeno

|

Milan Bandić (foto: Sandro Bura)

Za prevenciju koronavirusa ključno je pranje ruku koje uključuje sapun, toplu vodu i papirnate ručnike, međutim velik broj zagrebačkih škola ne može ispuniti ni te osnovne higijenske uvjete. No, gradonačelnik Milan Bandić to ne doživljava kao velik problem jer mu za pranje ruku nije potrebna ni voda, javlja Radio Sljeme.

“Inače bih vam preporučio dok traje ova korona ili psihoza oko korone, oko koje nema ništa, to je priča da neko proda lijekove, ja sam se prao u lugu od drveta i bio sam zdraviji nego danas. Pređimo na lug. Nabavljam lug sa sela i perem ruke lugom”, rekao je Bandić dajući izjavu u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga u kojoj je svečano otvoren obnovljeni dio škole.

Baš kao prije 70 godina

Mlađe generacija zapravo i ne znaju što znači “prati u lugu”. Naime, dok još deterdženti za rublje nisu bili široko dostupni, odjeća se prala u lugu ili lukšiji. Ona se dobivala na način da se pepeo od drveta, kojeg je zbog peći na drva bilo u izobilju, kuhao u vodi oko pola sata. Potom bi se ta, kroz krpu procijeđena, bistra tekućina koristila za pranje tekstila bez sapuna ili deterdženta. Ova higijenska praksa u Hrvatskoj je nestala u pedesetim godinama prošlog stoljeća.

Divjak: Očekujem preuzimanje odgovornosti

“Održavanje osobne higijene važna je preventivna mjera u borbi protiv virusnih bolesti, a sada konkretno koronavirusa. Osnivač škole zadužen je za osiguravanje materijalnih sredstava škola i gradonačelnik Zagreba, kao i svi osnivači, dobivaju za to financijska sredstva i iz Državnoga proračuna tako da nema isprike za neodgovornost i zanemarivanje obveza”, izjava je ministrice obrazovanja Blaženke Divjak.

“Postoje vrlo pozitivni primjeri odgovornih osnivača koji se brinu o školama tako da očekujem preuzimanje odgovornosti svih čiji je zadatak briga o školama – od ravnatelja i osnivača škola do samog Ministarstva znanosti i obrazovanja”, zaključuje Divjak.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.