Prati nas

Zdravlje

Karantena je opravdana

Utvrđen je period inkubacije koronavirusa, iznimke ipak postoje

U trenutku zaključenja ovog teksta, u svijetu je zabilježeno 114.809 infekcija. Od tog broja, oporavilo se 64.277 pacijenata, dok broj smrtnih slučajeva i dalje raste te iznosi 4.031.

Objavljeno

|

foto: Laura Dewilde/Unsplash

Američko sveučilište Johns Hopkins objavilo je rezultate do sada najveće studije koja je pratila progresiju 181 pacijenta oboljelog od koronavirusa u perodu od 4. siječnja do 24. veljače ove godine. Rezultati studije trebali bi bitno utjecati na liječenje pacijenata, ali i na sprječavanje širenja epidemije.

Istraživanje je objavljeno stručnoj publikaciji Annals of Internal Medicine i glavni cilj mu je bio utvrditi period inkubacije ili vrijeme od trenutka zaraze do prvih simptoma oboljenja te opisati kakve posljedice to ima za javno zdravlje.

“Ovaj rad pokazuje dodatni dokaz da je medijalni period inkubacije virusa COVID-19 sličan onome za SARS te da iznosi oko 5 dana”, stoji u zaključku istraživanja koje podupire aktualno trajanje karantene i perioda praćenja pacijenata koji su potencijalno bili izloženi virusu. Ipak, napominje se kako je duži period motrenja opravdan za ekstremne slučajeve.

U trenutku zaključenja ovog teksta, u svijetu je zabilježeno 114.809 infekcija. Od tog broja, oporavilo se 64.277 pacijenata, dok broj smrtnih slučajeva i dalje raste te iznosi 4.031.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.