Prati nas

Vijesti

Usporedbe

Hvaljena Švedska ima 16 puta više umrlih na milijun stanovnika, a Belgija čak 50 puta više od Hrvatske

Kako se koja država nosi s koronavirusom i jesu li protuepidemijske mjere opravdane, pitanja su kojima se već tjednima bavi hrvatska javnost.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Markus Spiske/Unsplash

Većina građana, čini se, još uvijek podržava Nacionalni stožer Civilne zaštite, iako nezadovoljstvo mjerama, čini se, raste. Onima koji u učinkovitost hrvatske borbe protiv epidemije COVID-19 sumnjaju, usporedive podatke je putem Twittera prezentirao ministar zdravstva Vili Beroš.

“U statističkim obradama, za usporedbu zemalja proučava se i broj umrlih od koronavirusa na milijun stanovnika. Pohvaljujem zdravstvene djelatnike i građane koji slijede upute stožera jer ste nas vašom samodisciplinom VI doveli do ovako dobrih rezultata. Hvala svima!” napisao je Beroš i objavio pokazatelje na jučerašnji dan – 18. travnja.


Belgija tako ima 473 umrla na milijun stanovnika, a slijede ju Španjolska (429), Italija (384), Francuska (297), Velika Britanija (230), Švedska (151), Njemačka (53), Austrija (50), Slovenija (34) i Norveška (30). Na začelju je, objavio je ministar, Hrvatska i to sa 9 umrlih na milijun stanovnika.

.

Vijesti

Bernardić i Hrelja obećavaju vam nasljeđivanje mirovine preminulog partnera i legalizaciju marihuane

Moglo bi se birati između svoje mirovine i 50% mirovine bračnog druga ili 80% mirovine preminulog bračnog druga.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Restart koalicija predvođena Davorom Bernardićem (SDP) predstavila je program s kojim izlaze na parlamentarne izbore. Pet ključnih prioriteta koalicije Restart su: 1. oporavak i ponovni rast gospodarstva, plaća i mirovina, 2. borba protiv korupcije i klijentelizma, 3. digitalna transformacija zemlje, 4. reforma džave i lokalne samouprave i 5. reforma zdravstvenog sustava.

“Naš je cilj”, kazao je Bernardić, “povećati mirovine uvođenjem zajamčene mirovine od 70 posto prosječne plaće, dignuti minimalnu plaću na 4.000 kuna neto, a dizanjem neoporezivog dijela dohotka na 5.000 kuna i omogućiti odmah povećanje plaća za preko 700.000 radnika.”


Predsjednik HSU-u Silvano Hrelja istaknuo je obiteljske mirovine kao jedan od velikih problema koje koalicija planira riješiti. Tvrdi kako će tu primijeniti europski model prema kojem će se ubuduće moći birati između dva modela. Moglo bi se birati između svoje mirovine i 50% mirovine bračnog druga ili 80% mirovine preminulog bračnog druga. ”Time će se spriječiti potonuće u zonu siromaštva”, naglasio je Hrelja.

Bernardić je najavio i sanaciju odlagališta otpada, izgradnju kompostana, donošenje lex kanabis, reaktiviranje neobrađenog državnog zemljišta, poticanje stočarstva, stradalom turističkom sektoru omogućavanje da stane na noge.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP