Prati nas

Vijesti

Isprobali smo Andriju i sviđa nam se. Pitali smo ga kolike su šanse da smo zaražni koronavirusom

Andrija je digitalni asistent koji koristi umjetnu inteligenciju da bi istovremeno bio povezan s milijunima građana i svim relevantnim institucijama u borbi protiv koronavirusa.

Objavljeno

|

Upoznajte Andriju. On je digitalni osobni asistent namijenjen svakom hrvatskom građaninu koji s njime želi komunicirati na WhatsAppu. 

Iako su mnogi rekli kako izgledom i imenom podsjeća na hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, Andrija je ime dobio po ocu preventive dr. Andriji Štamparu koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta.

“Pitanjem narodnog zdravlja i radom na njegovom unapređenju trebaju se baviti svi, bez razlike”, naglašavao je Štampar važnost suradnje građana i njihove uključenosti u aktivnosti zdravstvenih institucija.

Tko je Andrija?

Andrija je digitalni asistent koji koristi umjetnu inteligenciju da bi istovremeno bio povezan s milijunima građana i svim relevantnim institucijama u borbi protiv koronavirusa. To je komunikacijski model koji primijenjuje i Svjetska zdravstvena organizacije. Doduše, ne na tako zabavan način.

Kako doći do Andrije?

Andriju pokrećete klikom na službenoj web stranici uz instaliran WhatsApp ili slanjem poruke “Pozdrav” WhatsAppom na broj 099 775 3049 koji prvo morate spremiti u imenik telefona.

Andrija će vam reći trebate li se zabrinuti za zdravlje

Andrija podučava ljude kako da prepoznaju simptome zaraze koronavirusom na sebi i drugima kroz asistiranu samoprocjenu, građani dobivaju bolje razumijevanje rizika potencijalne zaraze, kada mogu biti mirni, a kada trebaju poduzeti nešto na dobrobit sebe i ostalih. Sasvim jednostavno, Andrija vas vodi kroz niz pitanja na koja odgovarate odabirom unaprijed definiranih odgovora da bi vam na kraju rekao trebate li se zabrinuti i potražiti pomoć liječnika.

Andrija će vam pomoći da pronađete pravu adresu za svoje probleme

Asistira ljudima u kontaktu prema nadležnim institucijama, upućujući svakoga na pravu adresu, čime štedi vrijeme i energiju građanima i liječnicima u ovim trenucima opterećenja na zdravstveni sustav

Ako ste u samoizolaciji, Andrija će vam pomoći u komunikaciji s epidemiologom

Omogućuje ljudima da dojavljuju relevantne informacije iz svog kućanstva te na taj način ispunjavaju svoju građansku dužnost pomaganja epidemiolozima ovisnim o podacima u stvarnom vremenu za uspostavu ili ukidanje zaštitnih mjera

Voditelj projekta je Ministarstvo uprave koje provodi digitalizaciju javne uprave, a na kreiranju rješenja radio je tim stručnjaka predvođen epidemiologom prof.dr.sc. Brankom Kolarićem, uz tehničku i informatičku podršku udruženih snaga domaćih tvrtki Mindsmiths, Neos i Oracle Hrvatska, koje su uz Infobip, članice Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI.

Sve uključene hrvatske tvrtke odlučile su bez naknade velikodušno dati svoj doprinos i zajedno sudjelovati u nacionalnom naporu suzbijanja epidemije novim koronavirusom. 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.