Prati nas

Mozaik

Nepravda

Kakva nepravda! Čak i u životinjskom svijetu ženske jedinke žive duže

U prosjeku, žene žive duže od muškaraca – i ova pandemija je opasnija za muškarce. Ali to vrijedi i za životinjski svijet i znanstvenici još traže razlog, piše Deutsche Welle.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Estonian Saunas/Unsplash

U prosjeku, žene žive šest do osam godina duže nego muškarci. Naravno, pod pretpostavkom da se prema njima dobro postupa. Ali to je nešto što smo odavno znali. No nije se znalo da to vrijedi i za čitav niz divljih životinja.

To je zaključak međunarodnog tima znastvenika, uključujući i biologe Sveučilišta u Bathu, koji su istraživali životno očekivanje 101 različite vrste sisavaca. Njihov nalaz je upravo objavljen u spisima američke Nacionalne akademije znanosti (PNAS).


Kako piše Deutsche Welle, u životinjskom svijetu je razlika u životnoj dobi između mužjaka i ženki čak i veća nego kod ljudi. U 60% životinja koje su promatrali su ženke živjele 18% duže nego mužjaci – kod čovjeka je razlika tek 8%.

Svjetska zdravstvena organizacija se već duže bavi pitanjem, zašto su žene dugovječnije. Jedan od razloga bi mogao biti što su žene i u biološkoj prednosti pred muškarcima kad je riječ o očuvanju zdravlja, a onda i u većoj starosti.

Što nedostaje u Y kromosomu?

Svima je poznato kako je i u genetskom tkivu razlika između spolova da žene imaju dva X kromosoma, dok muškarcima nedostaje jedan krak na tom paru – zato ga zovemo Y kromosom. Ali tek razmjerno nedavno je otkriveno kako su baš na tim kromosomima važne genetske informacije povezane sa imunološkim svojstvima tijela.

Drugim riječima, to su geni koji prepoznaju određene patološke procese i onda našem tijelu nalažu reakciju na tu moguću bolest. Naravno da i muškarci imaju takve gene – ali im nedostaje čitav krak kromosoma tako da ih jednostavno imaju manje.

To nije jedina zaštita: žene luče znatno više hormona estrogena koji također ima zaštitnu ulogu za zdravlje. Znanstvenici pretpostavljaju kako je priroda posebno zaštitila žene – baš kao i sve ženke u svijetu životinja jer su one posebno osjetljive na bolesti i zapravo “odgovorne” za novo biće dok su trudne. Ali ta zaštita onda ne traje samo za vrijeme trudnoće.

Kakav je to život bez ludovanja?

No makar se već i ta biološka prednost čini “nepravdom” prema muškom spolu,  Svjetska zdravstvena organizacija smatra kako čak niti to nije jedini razlog zašto “ljepši spol” živi duže. Jer isto tako je statistički potvrđeno kako su žene manje spremne upustiti se u rizik koji bi ugrozio njihovo zdravlje.

Drugim riječima, žene uopće rjeđe puše, piju manje alkohola, a manje su sklone i raznim glupim idejama koje bi ih mogle ugroziti. Nije rečeno da i one tome nisu sklone – ali to čine manje često.

No dok se takvo objašnjenje o duhanu i alkoholu može prihvatiti kad je riječ o ljudskom rodu, to ne objašnjava dugovječnost ženki u životinjskom svijetu. Tu su pak znanstvenici utvrdili i ponašanje koje je specifično za spol.

Odličan primjer su lavovi: lavice lako mogu živjeti čak dvostruko duže nego lavovi. “Lavice žive zajedno u čoporu u kojem sestre, majke i kćerke zajedno love i brinu se jedne za druge. Odrasli lavovi pak često žive usamljeno ili sa njihovom braćom i zato nemaju takvu mrežu potpore”, kaže jedan od autora ovog istraživanja, Tamas Szekely iz Milnerovog centra za evoluciju pri Sveučilištu Bath.

Kako je u zarobljeništvu?

No pitanja ima još: na primjer, znanstvenici pretpostavljaju kako i ponašanje očeva ima određenu ulogu u mogućem životnom vijeku. I među životinjama ima “životinja” koje nije osobito briga za njihovog potomka kad dođe na svijet, ali i tamo ima mužjaka koji se tek onda trude svim silama biti “najbolji tata na svijetu”. Cijena koju tako plaćaju za svoje zdravlje često bude i veća nego što je plaćaju ženke nošenjem i brigom za mladunce.

No mnogo toga su tek pretpostavke i potrebno je još mnogo pouzdanih podataka kako bi se utvrdila tako velika razlika u dugovječnosti među spolovima. Ovi istraživači sad svoje podatke uspoređuju sa postignutom starošću životinja koje se drže u zatočeništvu. Prednost tih informacija jest što njih ima mnogo – svi zoološki vrtovi vode točnu evidenciju kad je rođena i kad je uginula pojedina životinja.

Ali ti podaci nisu posve pouzdani: i u životinjskom svijetu se događa da se umire od očaja i dosade iza rešetaka, zaključuje DW.

.

Show

Jimmy Stanić je u studiju i ponovno snima, pridružila mu se i Barbara

Istinska legenda hrvatske glazbe, Jimmy Stanić (91), ponovno je u studiju gdje s Orkestrom Josipa Cvitanovića snima novi album. Na snimanju mu se pridružila i supruga Barbara.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Legendarni Jimmy Stanić ponovno je u studiju, što je vijest koja će sigurno razveseliti njegove brojne obožavatelje. Stanić (91) u studiju Croatia Recordsa snima novi album zajedno s Orkestrom Josipa Cvitanovića, a na snimanju mu se pridružila i supruga Barbara.

Život ove istinske ikone hrvatske glazbe sve je samo ne dosadan i uobičajen. Iako je s vremenom postao gotovo zaštitni znak Zagreba, rodom je iz Dubrovnika, što je možda manje poznato. Živi u Utrinama, iako je zapravo s Trešnjevke. Onu legendarnu bubu više ne vozi, iako ga je vjerno služila čak 30 godina.


Jimmy Stanić se oženio tek u 61. godini, a do 55. živio je kao pravi dečko – s mamom. Susret sa svojom suprugom Barbarom Trohar ovako je opisao: “Ugledao sam je s leđa, a potom pohitao da je vidim i s prednje strane”. Nije se, kaže, ranije ženio jer je čekao pravu i – dočekao je. 

No kao i u svakom braku, i u njihovom ima trzavica, ali sve se to brzo riješi. ”Naljutim se, ali ne mogu reći da se to na meni vidi. Naljute me neke stvari, ali onda ja to s Barbarom rešim”, kazao je Stanić.

Iako mu se bogata karijera proteže na više desetljeća i obilježena je brojnim hitovima poput “Prolazi sve…”, “Kobila Suzy”, “Prsluk pucam”, “Pokloni svoj mi foto”, “Dimnjačar” i mnogim drugima, od glazbe se, priznaje, nije obogatio.

”Ne, nažalost. Ja volim pevati. Nisam nikad nikom rekel – morate mi tolko platiti, inače ne bum peval. Rekel sam: ‘kolko možete tolko mi platite, jebi ga’. U Bosni mi je jedna gatara gatala pa mi veli: ‘dečko, ti ne buš nikad imal gomilu love, al – uvek bu ti kapalo…’ I, tak je do danas”, rekao je svojedobno za Jutarnji.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP