Prati nas

Zdravlje

Divlji vjetre

Liječnik upozorava da se koronavirus može širiti i ispuštanjem vjetrova

Liječnici su već i prije toga upozoravali da se u ispuštenom vjetru nalaze i sitne čestice izmeta kojima se mogu prenijeti bakterije i virusi.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Previše prdim, imam stalno vjetrove
foto: BigStock

Australski liječnik Andy Tagg objavio je da se koronavirus može prenijeti i ispuštanjem vjetrova. Tom viješću otvorena je, ne odveć ozbiljna, rasprava u koju su se ipak uključili i drugi stručnjaci.

Kako javlja tabloid The Sun, Tagg polazište za svoju teoriju vidi u nizu testova koji su ranije ove godine dokazali da se virus nalazi i u izmetu oboljelih. A liječnici su već i prije toga upozoravali da se u ispuštenom vjetru nalaze i sitne čestice izmeta kojima se mogu prenijeti bakterije.


“SARS-CoV-2 se može detektirati u izmetu asimptomatičnih pacijenata 17 dana nakon izloženosti virusu”, kaže Tagg i dodaje da su ranija istraživanja dokazala da običan prdac može odbaciti čestice pudera na veliku udaljenost. “Možda se virus može širiti i snagom vjetra. Zato, uvijek nosite zaštitnu opremu i pazite na sebe”, zaključio je šaljivo Tagg.

Njegovu tezu osporila je liječnica Sarah Jarvis koja tvrdi da je malo vjerojatno da se virus prenosi ispuštanjem vjetrova. “Puno je vjerojatnije da ćete se zaraziti ako ste u bliskom kontaktu s osobom koja kiše ili kašlje. Ili ako rukama s raznih površina pokupite iskašljane kapljice”, ponovila je Jarvis za The Sun.

Ipak, savjetuje dobru toaletnu higijenu, budući da se virus zaista nalazi i u izmetu zaraženih osoba, a jedan od deset pacijenata među simptomima ima i proljev. To nas upućuje na to da treba biti iznimno oprezan kod čišćenja zahoda, ako se u kućanstvu nalazi i zaražena osoba.

Početkom godine, javlja The Sun, Kineski centar za kontrolu bolesti priopćio je da su hlače dovoljna zaštita od prdaca koji bi mogli nositi koronavirus.

.

Zdravlje

Štitnjača se često agresivno liječi, čak i kada ne postoji stvarna opasnost za zdravlje

Agencija za rak Svjetske zdravstvene organizacije provela je istraživanje koje upućuje na to da je velika većina dijagnoza karcinoma štitnjače posljedica pretjerane dijagnostike te da, zapravo, nije potrebna.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Prava epidemija predijagnosticiranja karcinoma štitnjače zahvatila je svijet te je ta bolest u tridesetak zemalja dijagnosticirana kod više od milijun osoba, izvijestila je Agencija za rak Svjetske zdravstvene organizacije ( WHO), piše Jutarnji.hr.

Istraživanje je vodio Salvatore Vaccarella s EACR-a koji je rekao da rezultati studije upućuju na to da je velika većina dijagnoza karcinoma štitnjače posljedica pretjerane dijagnostike.


Predijagnosticiranje neke bolesti je situacija kad se ljudima bez ikakvih tegoba dijagnosticira neki problem, zatim se ta bolest liječi, ponekad čak i vrlo agresivno kao u slučaju dijagnoze karcinoma štitnjače, iako ne postoji visoki rizik za zdravlje.

Zbog predijagnosticiranja dolazi do uklanjanja kompletne štitnjače ili se oboljelima propisuju lijekovi koje, nerijetko, moraju uzimati do kraja života, iako bi s bolešću mogli neometano nastaviti živjeti.

Između 2008. i 2012. godine je u 26 zemalja svijeta dijagnozu karcinoma štitnajče dobilo 830.000 žena i 220.000 muškaraca, a procijenjeni udio koji se može pripisati nepotrebnoj dijagnostici je oko 93 posto u Južnoj Koreji, 91 posto u Bjelorusiji, 87 posto u Kini, 84 posto u Italiji i u Hrvatskoj te 83 posto u Slovačkoj i Francuskoj.

Znanstvenici preporučuju da se ne radi dijagnostika eventualnog raka štitnjače kod osoba koje nemaju nikakve simptome.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP