Prati nas

Zdravlje

Divlji vjetre

Liječnik upozorava da se koronavirus može širiti i ispuštanjem vjetrova

Liječnici su već i prije toga upozoravali da se u ispuštenom vjetru nalaze i sitne čestice izmeta kojima se mogu prenijeti bakterije i virusi.

Objavljeno

|

Previše prdim, imam stalno vjetrove
foto: BigStock

Australski liječnik Andy Tagg objavio je da se koronavirus može prenijeti i ispuštanjem vjetrova. Tom viješću otvorena je, ne odveć ozbiljna, rasprava u koju su se ipak uključili i drugi stručnjaci.

Kako javlja tabloid The Sun, Tagg polazište za svoju teoriju vidi u nizu testova koji su ranije ove godine dokazali da se virus nalazi i u izmetu oboljelih. A liječnici su već i prije toga upozoravali da se u ispuštenom vjetru nalaze i sitne čestice izmeta kojima se mogu prenijeti bakterije.

“SARS-CoV-2 se može detektirati u izmetu asimptomatičnih pacijenata 17 dana nakon izloženosti virusu”, kaže Tagg i dodaje da su ranija istraživanja dokazala da običan prdac može odbaciti čestice pudera na veliku udaljenost. “Možda se virus može širiti i snagom vjetra. Zato, uvijek nosite zaštitnu opremu i pazite na sebe”, zaključio je šaljivo Tagg.

Njegovu tezu osporila je liječnica Sarah Jarvis koja tvrdi da je malo vjerojatno da se virus prenosi ispuštanjem vjetrova. “Puno je vjerojatnije da ćete se zaraziti ako ste u bliskom kontaktu s osobom koja kiše ili kašlje. Ili ako rukama s raznih površina pokupite iskašljane kapljice”, ponovila je Jarvis za The Sun.

Ipak, savjetuje dobru toaletnu higijenu, budući da se virus zaista nalazi i u izmetu zaraženih osoba, a jedan od deset pacijenata među simptomima ima i proljev. To nas upućuje na to da treba biti iznimno oprezan kod čišćenja zahoda, ako se u kućanstvu nalazi i zaražena osoba.

Početkom godine, javlja The Sun, Kineski centar za kontrolu bolesti priopćio je da su hlače dovoljna zaštita od prdaca koji bi mogli nositi koronavirus.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.