Prati nas

Zdravlje

Divlji vjetre

Liječnik upozorava da se koronavirus može širiti i ispuštanjem vjetrova

Liječnici su već i prije toga upozoravali da se u ispuštenom vjetru nalaze i sitne čestice izmeta kojima se mogu prenijeti bakterije i virusi.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Previše prdim, imam stalno vjetrove
foto: BigStock

Australski liječnik Andy Tagg objavio je da se koronavirus može prenijeti i ispuštanjem vjetrova. Tom viješću otvorena je, ne odveć ozbiljna, rasprava u koju su se ipak uključili i drugi stručnjaci.

Kako javlja tabloid The Sun, Tagg polazište za svoju teoriju vidi u nizu testova koji su ranije ove godine dokazali da se virus nalazi i u izmetu oboljelih. A liječnici su već i prije toga upozoravali da se u ispuštenom vjetru nalaze i sitne čestice izmeta kojima se mogu prenijeti bakterije.


“SARS-CoV-2 se može detektirati u izmetu asimptomatičnih pacijenata 17 dana nakon izloženosti virusu”, kaže Tagg i dodaje da su ranija istraživanja dokazala da običan prdac može odbaciti čestice pudera na veliku udaljenost. “Možda se virus može širiti i snagom vjetra. Zato, uvijek nosite zaštitnu opremu i pazite na sebe”, zaključio je šaljivo Tagg.

Njegovu tezu osporila je liječnica Sarah Jarvis koja tvrdi da je malo vjerojatno da se virus prenosi ispuštanjem vjetrova. “Puno je vjerojatnije da ćete se zaraziti ako ste u bliskom kontaktu s osobom koja kiše ili kašlje. Ili ako rukama s raznih površina pokupite iskašljane kapljice”, ponovila je Jarvis za The Sun.

Ipak, savjetuje dobru toaletnu higijenu, budući da se virus zaista nalazi i u izmetu zaraženih osoba, a jedan od deset pacijenata među simptomima ima i proljev. To nas upućuje na to da treba biti iznimno oprezan kod čišćenja zahoda, ako se u kućanstvu nalazi i zaražena osoba.

Početkom godine, javlja The Sun, Kineski centar za kontrolu bolesti priopćio je da su hlače dovoljna zaštita od prdaca koji bi mogli nositi koronavirus.

.

Zdravlje

Ipak nije kao gripa, COVID-19 je šest puta smrtonosniji

Svjetska zdravstvena organizacija svoj izračun o smrtnosti od 0,6 posto temelji na procjeni o 115 milijuna zaraženih te na smrti 700.000 osoba.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Prema zadnjim procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, prosječna smrtnost oboljelih od covida-19 je 0,6 posto, piše Jutarnji list.

To koronavirus čini šest puta smrtonosnijom bolešću negoli je to sezonska gripa. Prema riječima epidemiologinje dr. Marije Van Kerkhove, “možda to ne zvuči mnogo, ali to je ipak visoka smrtnost jer ubija jednog od 167 oboljelih”.


Naime, službene statistike govore da je od početka pandemije umrlo 700.000 ljudi od 18,200 milijuna, ali prema procjenama, taj je broj puno veći odnosno oko 115 milijuna, a u tom slučaju smrtnost je 0,6 posto.

Za stručnjake je vrlo izazovno procijeniti stopu smrtnosti od koronavirusa jer je sigurno da svim zaraženima bolest nije dokazana, što znači i da sve smrti od korone nisu evidentirane.

Svjetska zdravstvena organizacija svoj izračun o smrtnosti od 0,6 posto temelji na procjeni o 115 milijuna zaraženih te na smrti 700.000 osoba.

Po toj metodologiji smrtnosti od covida-19 u Hrvatskoj bila bi 0,19 posto kaže dr. Ivana Pavić Šimetin, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, donosi Jutarnji list.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP