Prati nas

Mozaik

u punom cvatu

Najveći park cvijeća u Nizozemskoj otvoren je ali samo preko interneta

I uzgajivači cvijeća snažno su pogođeni korona-krizom. Brojni cvjetovi već spremni za slanje, morali su biti odrezani i uništeni. No najveći nizozemski park cvijeća omogućio je posjetiteljima da u njegovim ljepotama uživaju online.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Keukenhof (foto: Ines Gil/Pixabay)

Posađeno je sedam milijuna lukovica i biljke su sada u punom cvatu: tulipani, narcise, orhideje, ruže, ljiljani i još štošta. Sve je spremno u nizozemskom parku cvijeća Keukenhof – sve, osim posjetitelja.

Po prvi puta u 71. godinu dugoj povijesti ovoga parka u južnoj Nizozemskoj, ovaj park neće biti otvoren javnosti. Umjesto toga, uprava parka se nada da će uspjeti otvoriti park, ali na internetu. Svaki tjedan objavit će tri nova videa koji prikazuju cvijeće u punom sjaju.


“Zumbuli vole biti u prvom planu, a tulipani vole biti posađeni uredno. A narcise jednostavno nije briga, lijepe su i vesele gdje god ih stavili”, kaže glavni vrtlar André Beijk usput otkrivajući koji mu je omiljeni cvijet.

Još jedan video prikazuje tulipane posađene u paviljonu Willema-Alexandera. “Tulipani dolaze u svim bojama, osim crne i plave”, kaže drugi vrtlar Michael van der Voet.

“Korona je stigla u Europu prije nekoliko tjedana i brzo smo shvatili da Keukenhof ove godine neće biti otvoren na vrijeme. Epidemije nije mogla doći u gore vrijeme”, kaže direktor parka, Bart Siemerink.

Park u razdoblju između ožujka i svibnja obično posjeti više od 1,5 milijuna posjetitelja, no ove godine neće biti otvoren ni jedan jedini dan. Ipak, u nevjerojatnim rascvalim prizorima ljudi će moći u živati i to zahvaljujući objavljenim videima i virtualnim turama dostupnim na web stranici parka.

Koronavirus imala je katastrofalan učinak na uzgajivače cvijeća, a milijuni cvjetova spremnih za branje i slanje, odrezani su i pretvoreni u kompost. Prošlog ponedjeljka čak polovina cvijeća nije našla svoje kupce na poznatoj aukciji cvijeća Royal Flora Holland, najvećoj takvoj na svijetu.

“Bilo je toliko mnogo cvijeća da ih nismo stigli dovoljno brzo uništavati”, kazao je Michel von Schie, glasnogovornik aukcijske kuće.

No, iako je mnogo cvijeća uništeno, mnogo je i podjeljeno zdravstvenim radnicima kako bi im se na taj način barem malo zahvalilo na požrtvovnosti koju pokazuju u vrijeme pandemije. Direktor parka Keukenhof nada se da će kriza brzo proći, no ipak ne nada se ponovnom otvorenju parka prije 2021. godine. Dotad u cvijeću možete uživati putem interneta.

.

Mozaik

Lewisia – kamena djevica kojoj ćete se veseliti iz godine u godinu

Lewisia je otporna biljka kojoj je siromašan kamenjar prirodno okruženje. Može se uzgajati na ekstremno ocjeditim položajima, ali i u loncima.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Kada bismo mogli križati čuvarkuću i jaglac, vjerojatno bismo dobili biljku nalik lewisiji, cvjetnici koja polako, ali sigurno, osvaja hrvatske vrtove i balkone. Priča o njoj, barem onaj dio poznat zapadnoj civilizaciji, počela je paralelno s najvećom američkom avanturom – ekspedicijom koja je pod vodstvom Meriwethera Lewisa i Williama Clarka istražila do tada nepoznat zapad Amerike.

Meriwether Lewis, vojnik i javni službenik, ali i prirodoslovac, kraj potoka Lolo u današnjoj saveznoj državi Montani 1. srpnja 1806. godine otkrio je biljčicu koja je kasnije po njemu dobila ime – Lewisia rediviva.


Indijanski crni lijek

Ova skromna biljka navikla na škrte kamenjare ranije je bila poznata američkim domorocima koji su je zvali gorkim korijenom ili crnim lijekom, a koristili su je kao rijetku delikatesu. Legenda kaže da su za bisage pune gorkog korijena davali konja.

Postoji čak i mit prema kojem je jedan dio biljke iz originalnog Lewisovog herbara oživljen naknadno i to nekoliko godina nakon što je biljka prikupljenja. Ono što je sasma sigurno je da se Lewis iz višegodišnje ekspedicije vratio s barem jednim živim i zdravim primjerkom lewisije.

Kamena djevica

Iako se i danas L. rediviva sa svojim velikim ružičastim cvijetom rado uzgaja po znalačkim vrtovima, po popularnosti ju je pretekla bliska rođaka Lewisia cotyledon koja cvijeta više puta godišnje; od ranog proljeća do kasne jeseni. Zovu je još i Siskiyou lewisia ili kamena djevica.

I kod ove vrste lišće dugo do 9 centimetara raspoređeno je čvrsto rozetasto. A na stapkama dugim do 30 centimetara, štitasto su zbijeni cvjetovi koji dolaze u puno boja; od čisto bijele preko ružičaste, narančaste i crvene do potpuno žute. Mnogima su najzanimljivije hippie varijante s prugastim cvjetovima. Rod Lewisia, za sada, bilježi 19 vrsta smještenih u botaničku porodicu Montiaceae.

Lewisia cotyledon (foto: Sandro Bura)

Gdje uzgajati?

Lewisia je otporna biljka kojoj je siromašan kamenjar prirodno okruženje. Može se uzgajati na ekstremno ocjeditim položajima, ali i u loncima. Kada se uzgaja kao lončanica, valja joj osigurati hladno prezimljavanje u svijetlim i negrijanim prostorijama. Uspjeh je zagarantiran kada se biljka zimi, zbog kontroliranja vlage, može držati u negrijanom stakleniku.

Pozicija i temperatura

Samim tim što potječe iz američkih stjenjaka jasno ne da Lewisia podnosi ekstremne raspone temperature i sušu. Lewisia traži puno svjetla. Uspijevati će na punom suncu, ali i na zapadnoj ekspoziciji.

Supstrat

Biljku valja posaditi u ocjedito, siromašno i po mogućnosti kiselo tlo. Idealne su za kamenjar i sadnju u kamene zidove. Kada se uzgaja kao lončanica, dobar recept za supstrat je jedna trećina kvarcnog (riječnog) pijeska na dvije trećine komercijalne tresetne mješavine za uzgoj lončanica.

Kada zalijevati

Ekstremno je osjetljiva na višak vlage. U takvim uvjetima vrlo lako dođe do truljenja “mrkvastog” korijena. Stoga se voda u podlošku nikada ne smije zadržavati, a biljku valja zaliti tek kada se supstrat u potpunosti osušio.

Kako prihranjivati

Iako je lewisia “programirana” za škrte uvjete, možete je tijekom ljeta gnojiti na dvotjednoj bazi komercijalnim gnojivima za cvatuće biljke.

Kako razmnožavati

Odvajanjem postranih izboja i sjemenom.

Ubiranje sjemena lewisije

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP