Prati nas

Mozaik

u punom cvatu

Najveći park cvijeća u Nizozemskoj otvoren je ali samo preko interneta

I uzgajivači cvijeća snažno su pogođeni korona-krizom. Brojni cvjetovi već spremni za slanje, morali su biti odrezani i uništeni. No najveći nizozemski park cvijeća omogućio je posjetiteljima da u njegovim ljepotama uživaju online.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Keukenhof (foto: Ines Gil/Pixabay)

Posađeno je sedam milijuna lukovica i biljke su sada u punom cvatu: tulipani, narcise, orhideje, ruže, ljiljani i još štošta. Sve je spremno u nizozemskom parku cvijeća Keukenhof – sve, osim posjetitelja.

Po prvi puta u 71. godinu dugoj povijesti ovoga parka u južnoj Nizozemskoj, ovaj park neće biti otvoren javnosti. Umjesto toga, uprava parka se nada da će uspjeti otvoriti park, ali na internetu. Svaki tjedan objavit će tri nova videa koji prikazuju cvijeće u punom sjaju.


“Zumbuli vole biti u prvom planu, a tulipani vole biti posađeni uredno. A narcise jednostavno nije briga, lijepe su i vesele gdje god ih stavili”, kaže glavni vrtlar André Beijk usput otkrivajući koji mu je omiljeni cvijet.

Još jedan video prikazuje tulipane posađene u paviljonu Willema-Alexandera. “Tulipani dolaze u svim bojama, osim crne i plave”, kaže drugi vrtlar Michael van der Voet.

“Korona je stigla u Europu prije nekoliko tjedana i brzo smo shvatili da Keukenhof ove godine neće biti otvoren na vrijeme. Epidemije nije mogla doći u gore vrijeme”, kaže direktor parka, Bart Siemerink.

Park u razdoblju između ožujka i svibnja obično posjeti više od 1,5 milijuna posjetitelja, no ove godine neće biti otvoren ni jedan jedini dan. Ipak, u nevjerojatnim rascvalim prizorima ljudi će moći u živati i to zahvaljujući objavljenim videima i virtualnim turama dostupnim na web stranici parka.

Koronavirus imala je katastrofalan učinak na uzgajivače cvijeća, a milijuni cvjetova spremnih za branje i slanje, odrezani su i pretvoreni u kompost. Prošlog ponedjeljka čak polovina cvijeća nije našla svoje kupce na poznatoj aukciji cvijeća Royal Flora Holland, najvećoj takvoj na svijetu.

“Bilo je toliko mnogo cvijeća da ih nismo stigli dovoljno brzo uništavati”, kazao je Michel von Schie, glasnogovornik aukcijske kuće.

No, iako je mnogo cvijeća uništeno, mnogo je i podjeljeno zdravstvenim radnicima kako bi im se na taj način barem malo zahvalilo na požrtvovnosti koju pokazuju u vrijeme pandemije. Direktor parka Keukenhof nada se da će kriza brzo proći, no ipak ne nada se ponovnom otvorenju parka prije 2021. godine. Dotad u cvijeću možete uživati putem interneta.

.

Show

Tjedan sjećanja na Olivera Dragojevića možete pratiti i na internetu

Prošle su već dvije godine otkako nas je napustio legendarni Oliver Dragojević, a u njegovoj se Veloj Luci ove godine održava manifestacija “Trag u beskraju” u sklopu koje će biti održani brojni koncerti i izložbe posvećene velikom glazbeniku.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Od čega je umro Oliver?

Prošle su dvije godine otkako nas je napustio legendarni Oliver Dragojević, omiljeni pjevač jedinstvena glasa čija je sugestivnost u interpretaciji bila tolika da se za njega govorilo kako je u stanju otpjevati tekst telefonskog imenika a da to svejedno zvuči dobro.

Ovih dana svi su pohrlili u Vela Luku na otoku Korčuli, gdje je Oliver živio i u koju se uvijek rado vraćao, odbijajući tijekom ljetnih mjeseci sve nastupe samo kako bi mogao uživati na svojem Jadranu. Velika manifestacija koja se održava u sjećanje na Olivera Dragojevića otvorena je u ponedjeljak izložbom naziva “Oliver u Luci/Luka u Oliveru”, a vrhunac će biti u srijedu navečer na velikom koncertu naslovljenim “Trag u beskraju”.


Nastupit će Nina Badrić, Petar Grašo, Petar Dragojević i Oliverovi Dupini, uz mnoge druge glazbenike, gudački orkestar, dirigenta Alana Bjelinskog, a sve pod vodstvom producenta Ante Gele. Prije koncerta bit će organizirana i promocija knjige Zlatka Galla posvećena Dragojeviću.

U četvrtak se održava koncert “Evo mene među moje” na kojem će mlade snage hrvatske glazbene scene pjevati pjesme od kojih je Oliver svojim izvedbama napravio evergreene hrvatske glazbe. Na tom koncertu nastupit će Mia Dimšić, Vinko Ćemeraš, Albina Grčić, Marko Kutlić, Matija Cvek, Uršula Najev, Dino Jelusić, Iva Ajduković, Antonela Đinđić, Jure Brkljača, Sabrina Hebiri, Petra Oreč, Dino Perić, Alen Đuras, Josip Palameta i Petra Roško. U ponoć će biti i projekcija snimke Oliverova nastupa iz pariške Olympije.

Tjedan sjećanja na Olivera u Veloj Luci završava u petak, 31. srpnja, uz večer jazza i koncertom Ines Tričković i benda.

Zbog trenutačne epidemiološke situacije, Vela Luka je omogućila je i druge načine praćenja koncerata. Koncerti “Trag u beskraju” i “Evo mene među moje” prenosit će se uživo na Max TV-u, Youtube kanalu i Facebook stranici HT-a te na Narodnom radiju.

Hrvatska radiotelevizija na drugu godišnjicu smrti Olivera Dragojevića, u srijedu, 29. srpnja, s početkom u 20.05 na Prvom programu, premijerno prikazuje dokumentarni film “A Porina dobiva – Oliver Dragojević” scenarista i redatelja Tonija Volarića.

Pogledajte kako je koncert sjećanja na Olivera izgledao prošle godine:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP