Prati nas

Mozaik

u punom cvatu

Najveći park cvijeća u Nizozemskoj otvoren je ali samo preko interneta

I uzgajivači cvijeća snažno su pogođeni korona-krizom. Brojni cvjetovi već spremni za slanje, morali su biti odrezani i uništeni. No najveći nizozemski park cvijeća omogućio je posjetiteljima da u njegovim ljepotama uživaju online.

Objavljeno

|

Keukenhof (foto: Ines Gil/Pixabay)

Posađeno je sedam milijuna lukovica i biljke su sada u punom cvatu: tulipani, narcise, orhideje, ruže, ljiljani i još štošta. Sve je spremno u nizozemskom parku cvijeća Keukenhof – sve, osim posjetitelja.

Po prvi puta u 71. godinu dugoj povijesti ovoga parka u južnoj Nizozemskoj, ovaj park neće biti otvoren javnosti. Umjesto toga, uprava parka se nada da će uspjeti otvoriti park, ali na internetu. Svaki tjedan objavit će tri nova videa koji prikazuju cvijeće u punom sjaju.

“Zumbuli vole biti u prvom planu, a tulipani vole biti posađeni uredno. A narcise jednostavno nije briga, lijepe su i vesele gdje god ih stavili”, kaže glavni vrtlar André Beijk usput otkrivajući koji mu je omiljeni cvijet.

Još jedan video prikazuje tulipane posađene u paviljonu Willema-Alexandera. “Tulipani dolaze u svim bojama, osim crne i plave”, kaže drugi vrtlar Michael van der Voet.

“Korona je stigla u Europu prije nekoliko tjedana i brzo smo shvatili da Keukenhof ove godine neće biti otvoren na vrijeme. Epidemije nije mogla doći u gore vrijeme”, kaže direktor parka, Bart Siemerink.

Park u razdoblju između ožujka i svibnja obično posjeti više od 1,5 milijuna posjetitelja, no ove godine neće biti otvoren ni jedan jedini dan. Ipak, u nevjerojatnim rascvalim prizorima ljudi će moći u živati i to zahvaljujući objavljenim videima i virtualnim turama dostupnim na web stranici parka.

Koronavirus imala je katastrofalan učinak na uzgajivače cvijeća, a milijuni cvjetova spremnih za branje i slanje, odrezani su i pretvoreni u kompost. Prošlog ponedjeljka čak polovina cvijeća nije našla svoje kupce na poznatoj aukciji cvijeća Royal Flora Holland, najvećoj takvoj na svijetu.

“Bilo je toliko mnogo cvijeća da ih nismo stigli dovoljno brzo uništavati”, kazao je Michel von Schie, glasnogovornik aukcijske kuće.

No, iako je mnogo cvijeća uništeno, mnogo je i podjeljeno zdravstvenim radnicima kako bi im se na taj način barem malo zahvalilo na požrtvovnosti koju pokazuju u vrijeme pandemije. Direktor parka Keukenhof nada se da će kriza brzo proći, no ipak ne nada se ponovnom otvorenju parka prije 2021. godine. Dotad u cvijeću možete uživati putem interneta.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.