Prati nas

Vijesti

Novi jači potres zatresao Zagreb

Mjesec dana nakon najrazornijeg potresa u posljednjih 140 godina, tlo u Zagrebu ponovno se trese. Seizmološke službe javljaju o potresu jačine 3,5 po Richteru.

Silvija Novak

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Tlo u Zagrebu ne prestaje se tresti. U četvrtak u 9:52 Zagreb je pogodio novi jači potres. Trajao je nekoliko sekundi i prilično zatresao grad. Osjetili su ga mnogi građani, još uvijek uznemireni zbog razornog potresa prije mjesec dana.

Euromediteranski centar za potrese javlja da je novi potres bio magnitude 3,5 stupnja po Richteru. Epicentar je bio dva kilometra sjeveroistočno od Zagreba, na dubini od dva kilometra.


Nekoliko minuta nakon tog potresa, osjetio se još jedan slabiji. “Ovo je bio jedan od jačih popratnih udara nakon onog potresa od prije mjesec dana”, rekao je jedan gospodin iz Maksimira na stranici EMSC-a, dok je drugi iz centra grada kazao kako se tamo “čula tutnjava”.

Zasad još nema izvješća o eventualnoj novoj šteti…

.

Vijesti

Bernardić i Hrelja obećavaju vam nasljeđivanje mirovine preminulog partnera i legalizaciju marihuane

Moglo bi se birati između svoje mirovine i 50% mirovine bračnog druga ili 80% mirovine preminulog bračnog druga.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Restart koalicija predvođena Davorom Bernardićem (SDP) predstavila je program s kojim izlaze na parlamentarne izbore. Pet ključnih prioriteta koalicije Restart su: 1. oporavak i ponovni rast gospodarstva, plaća i mirovina, 2. borba protiv korupcije i klijentelizma, 3. digitalna transformacija zemlje, 4. reforma džave i lokalne samouprave i 5. reforma zdravstvenog sustava.

“Naš je cilj”, kazao je Bernardić, “povećati mirovine uvođenjem zajamčene mirovine od 70 posto prosječne plaće, dignuti minimalnu plaću na 4.000 kuna neto, a dizanjem neoporezivog dijela dohotka na 5.000 kuna i omogućiti odmah povećanje plaća za preko 700.000 radnika.”


Predsjednik HSU-u Silvano Hrelja istaknuo je obiteljske mirovine kao jedan od velikih problema koje koalicija planira riješiti. Tvrdi kako će tu primijeniti europski model prema kojem će se ubuduće moći birati između dva modela. Moglo bi se birati između svoje mirovine i 50% mirovine bračnog druga ili 80% mirovine preminulog bračnog druga. ”Time će se spriječiti potonuće u zonu siromaštva”, naglasio je Hrelja.

Bernardić je najavio i sanaciju odlagališta otpada, izgradnju kompostana, donošenje lex kanabis, reaktiviranje neobrađenog državnog zemljišta, poticanje stočarstva, stradalom turističkom sektoru omogućavanje da stane na noge.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP