Prati nas

Zdravlje

Nova nada

Poznati antiparazitik mogao bi biti lijek protiv koronavirusa

Do sada su utvrdili da Ivermectin, koji je lako dostupan u cijelom svijetu, u roku 48 sati ubija virus u staničnoj kulturi. Samo jedna doza zaustavlja umnažanje virusa.

Objavljeno

|

foto: NCI/UNsplash

Australski mediji javljaju kako je popularni i relativno jeftin antiparazitik Ivermectin potencijalni lijek za borbu protiv COVID-19. Riječ je antiparazitiku koji djeluje na veliki broj odraslih i većinu razvojnih stadija nematoda gastrointestinalnog i respiratornog trakta, kao i na neke ektoparazite. Od 80-ih godina koristi se u liječenju ljudi, kućnih ljubimaca i domaćih životinja.

Znanstvenici australskog Monash instituta za biomedicinu, usprkos oduševljenju svjetskih medija, tvrde kako do konačnog utvrđivanja koristi od ovoga lijeka moraju provesti dodatna istraživanja i kliničke studije za što trenutno prikupljaju sredstva.

Do sada su utvrdili da Ivermectin, koji je lako dostupan u cijelom svijetu, u roku 48 sati ubija virus SARS-COV2 u staničnoj kulturi. Jedna doza zaustavlja umnažanje virusa, potvrdila je voditeljica istraživanja dr. Kylie Wagstaff. Idući korak je, kaže, utvrditi sigurnu dozu za humanu uporabu. “Točnije, trebamo utvrditi jesu li doze korištene in vitro pogodne za ljudsku uporabu. Ivermectin ima široku primjenu i do sada se pokazao sigurnim za ljude”, objašnjava Wagstaff.

Iako nije utvrđen mehanizam djelovanja na koronavirus, Ivermectin je poguban, u laboratorijskim uvjetima, za brojne viruse poput HIV-a, virusa denga groznice i zike.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.