Prati nas

Vijesti

S Twittera

Vili Beroš u Splitu: 49 štićenika evakuiranog staračkog doma imaju simptome

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, objavio je da nadležni iz Splita nisu pravovremeno alarmirali Nacionalni stožer civilne zaštite.

Objavljeno

|

Vili Beroš (screenshot: Youtube)

“Nitko od 49 evakuiranih korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Split iz Vukovarske ulice u ovom trenutku nije na respiratoru. 47 ih ima blaže tegobe, a dvoje ima umjerene tegobe”, izvijestio je ministar Vili Beroš putem Twittera.

Ministar je potom na konferenciji za medije kazao kako se i drugdje u svijetu događaju slični slučajevi: “Tijekom noći evakuirano je 49 od 318 štićenika. Nitko nije na respiratoru, samo dvoje su na kisiku. Od njih 49 deset je pozitivno, za ostale ćemo imati rezultate do kraja dana. Prosječna dob im je 86 godina. Srećom, zahvaćen je samo jedan kat. Svi djelatnici s kata su u samoizolaciji i bit će podvrgnuti testiranju. Nekoliko djelatnika koji nisu iz Splita još nisu testirani.”

“Naš cilj je spriječiti širenje bolesti na ostale korisnike doma i adekvatno zbrinuti druge. Razmišlja se o testiranju svih djelatnika, dakle, i onih koji nisu boravili na odjelu na kojem se dogodila zaraza”, rekao je Beroš i dodao da će tražiti da odgovorni snose posljedice te da od osnivača Splitsko-dalmatinske županije očekuje istragu. Ako se zaista dokaže da je netko desetak dana prikrivao tegobe kod štićenika i zaposlenih, to je dovoljan razlog za sankcije, ponovio je. U Split je s ministrom stigao i šef Epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Bernard Kaić, koji će obaviti epidemiološki izvid.

Podsjetimo, štićenici su nakon višednevne temperature podvrgnuti testiranju. Kako javlja javna televizija, i kod djelatnika prije nekoliko dana je primijećena povišena temperatura pa ravnatelj Ivan Škaričić ostavlja mogućnost da je zaražen netko od djelatnika.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, objavio je da nadležni iz Splita nisu pravovremeno obavijestili Nacionalni stožer civilne zaštite.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.