Prati nas

Vijesti

Sad mogu na kavu

Capak objasnio zašto se blagajnice nedjeljom odmaraju, a konobarice ne: ‘Dobro je negdje popiti kavu’

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: LuckyLife11/Pixabay

Sutra će proraditi kafići i restorani kojima je Nacionalni stožer Civilne zaštite, za razliku od trgovina, dopustio rad nedjeljom.

Na redovnoj konferenciji za medije šef Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da će ugostiteljski objekti moći raditi sedam dana u tjednu. “Oni rade nedjeljom”, kazao je.


Na pitanje zašto je dopušteno svemu, osim trgovinama, rad nedjeljom, odgovorio je glavni državni epidemiolog, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak: “Mislim da je dobro da se negdje može popiti kava. Ono što je bio cilj, produžili smo radno vrijeme da smo ga produžili za 24 sata i na drugoj strani balansa smo htjeli oduzeti do radnog vremena i dogovorili smo se da to bude nedjelja.”

“Htjeli smo smanjiti mobilnost. Da ljudi nedjeljom, kada su slobodni, ne idu u trgovine više nego što je to potrebno i da se okupljaju i budu blizu jedni drugima i da postoji mogućnost prijenosa koronavirusa. Za ugostiteljske objekte smatramo da to nije velika mobilnost kao što je to za trgovine”, kazao je Capak. Ispravnost ovakve mjere opravdava činjenicom da upravo trgovci traže povratak radne nedjelje.

.

Vijesti

Bernardić i Hrelja obećavaju vam nasljeđivanje mirovine preminulog partnera i legalizaciju marihuane

Moglo bi se birati između svoje mirovine i 50% mirovine bračnog druga ili 80% mirovine preminulog bračnog druga.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Restart koalicija predvođena Davorom Bernardićem (SDP) predstavila je program s kojim izlaze na parlamentarne izbore. Pet ključnih prioriteta koalicije Restart su: 1. oporavak i ponovni rast gospodarstva, plaća i mirovina, 2. borba protiv korupcije i klijentelizma, 3. digitalna transformacija zemlje, 4. reforma džave i lokalne samouprave i 5. reforma zdravstvenog sustava.

“Naš je cilj”, kazao je Bernardić, “povećati mirovine uvođenjem zajamčene mirovine od 70 posto prosječne plaće, dignuti minimalnu plaću na 4.000 kuna neto, a dizanjem neoporezivog dijela dohotka na 5.000 kuna i omogućiti odmah povećanje plaća za preko 700.000 radnika.”


Predsjednik HSU-u Silvano Hrelja istaknuo je obiteljske mirovine kao jedan od velikih problema koje koalicija planira riješiti. Tvrdi kako će tu primijeniti europski model prema kojem će se ubuduće moći birati između dva modela. Moglo bi se birati između svoje mirovine i 50% mirovine bračnog druga ili 80% mirovine preminulog bračnog druga. ”Time će se spriječiti potonuće u zonu siromaštva”, naglasio je Hrelja.

Bernardić je najavio i sanaciju odlagališta otpada, izgradnju kompostana, donošenje lex kanabis, reaktiviranje neobrađenog državnog zemljišta, poticanje stočarstva, stradalom turističkom sektoru omogućavanje da stane na noge.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP