Prati nas

Vijesti

Zamjena kartona

‘Mislio sam da sanjam!’ Splitska bolnica zamijenila identitete mrtve i žive pacijentice

To nije bio jedini slučaj zamjene identiteta u KBC-u jer su djelatnici bolnice početkom svibnja zamijenili dvije žene istog prezimena.

Objavljeno

|

foto: Johana Peña/Pixabay

Zbog zamjene identiteta dviju pacijentica liječenih u KBC-u Split, od kojih je jedna umrla, čelni čovjek te bolnice Julije Meštrović sinoć je ministru zdravstva Viliju Berošu podnio ostavku. Upravno vijeće KBC- a Split odlučuje o ostavci, a inspekcija Ministarstva zdravstva trebala bi započeti unutarnji nadzor u toj bolnici, javlja HRT.

Zamjena identiteta pacijentica dogodila se u travnju pri zaprimanju u bolnicu dviju starijih i dementnih osoba iz privatnih domova za starije i nemoćne u Segetu i Dicmu. Jedna od njih bila je pozitivna na koronavirus i bila je u ponedjeljak vraćena u dom, no kada su je tamo doveli utvrđeno je da to nije njihova korisnica. Druga štićenica je sredinom travnja umrla i pokopana je u Grudama pod drugim imenom. Bolnica se ispričala obiteljima.

“U ponedjeljak ujutro mi je javljeno da je umrla. Budući da nisam mogao iz Zagreba u Hercegovinu, organiziran je sprovod tamo. Nisam bio prisutan jer zbog mjera sigurnosti nisam mogao prijeći granicu ni napuštati Zagreb. Nije bila normalna situacija. Nije ni sad. Jučer je prvo bio šok, nevjerica. Mislio sam da sanjam”, ispričao je za 24 sata Tomislav Zorić, nećak žive Ive Feisthammel.

“Bit će ekshumacija, vjerojatno će se ići službenim putem i poslije će to institucije riješiti. Neću tužiti bolnicu ni ministarstvo, izvanredne su okolnosti i mi se tako moramo ponašati. Zdravstvenim radnicima je najteže, greške se događaju. Ne zamjeram nikome, tamo je u par dana došlo puno starih ljudi, s demencijom. Mi možemo biti ljuti, a kad se čovjek malo ohladi i razmisli, hvala Bogu da nismo u Italiji ili Španjolskoj”, kaže Zorić.

To nije bio jedini slučaj zamjene identiteta u KBC-u jer su djelatnici bolnice početkom svibnja zamijenili dvije žene istog prezimena tako što su prvu koja nije bolovala od koronavirusa smjestili u COVID bolnicu na Križinama, dok su zaraženu štićenicu vratili u Dom za starije i nemoćne osobe. Zahvaljujući sreći ipak nije došlo do širenja zaraze.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.