Prati nas

Vijesti

800 kuna

Stiže nacionalna naknada za starije osobe, Vlada je usvojila nacrt zakona

Predviđena primjena Zakona je od 1. siječnja 2020., a za provedbu će biti zadužen Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje

Objavljeno

|

Prvomajski grah u Maksimiru, 2019.
foto: Sandro Bura

Na današnjoj sjednici Vlade je, između ostaloga, usvojen Nacrt prijedloga zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe uz Nacrt konačnog prijedloga zakona.

Kako je objavilo Ministarstvo mirovinskog sustava, nacrtom se predlaže se uvođenje nacionalne naknade za starije osobe, novčanog primanja u svoti od 800 kuna mjesečno za hrvatske državljane starije od 65 godina života s prebivalište u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od 20 godina prije podnošenja zahtjeva, koji nisu korisnici mirovine i nisu zaposleni.


“Ovaj institut uvodi se u cilju postizanja osnovne razine socijalne sigurnosti, odnosno zaštite naših starijih sugrađana koji nisu bili u mogućnosti radom osigurati prihod u starosti te u starijoj dobi nemaju dovoljno sredstava za podmirenje životnih potreba”, rekao je ministar Aladrović.

Naime, Vlada je u rujnu 2017. donijela Strategiju socijalne skrbi za starije osobe u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2017. do 2020. godine, kojom je predviđeno  uvođenje nacionalne mirovine za starije osobe koje ne ostvaruju mirovinu na temelju prethodnog rada i plaćenih doprinosa. Nacionalnom naknadom za starije osobe postići će se osnovna razina socijalne sigurnosti, odnosno zaštita naših starijih sugrađana koji nisu bili u mogućnosti radom osigurati prihod u starosti te nemaju dovoljno sredstava za podmirenje životnih potreba.

Predviđena primjena Zakona je od 1. siječnja 2021., a za provedbu će biti zadužen Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Očekivana sredstva potrebna za provedbu predloženog Zakona procijenjena su u iznosu od 132.300.000  kuna za približno 19.700 korisnika u 2021. godini te u iznosu od 181.500.000 kuna za oko 21.550 korisnika u 2022. godini, što će se financirati iz općih prihoda državnog proračuna.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP