Prati nas

Vijesti

Ruka protiv

Umirovljeničke udruge u šoku: ‘Hrelja je glasao protiv povećanja cenzusa za dopunsko’

Tijela upravljanja umirovljeničkih udruga MUH-a i SUH-a, oštro osuđuju i vrijeđanja i omalovažavanja legalno izabranih predstavnica umirovljenika i pitaju se kako je moguće, da nakon uspješnog pomaka u rješavanju ovog krupnog problema za najsiromašnije umirovljenike protiv bude glas predstavnika jedine umirovljeničke stranke.

Objavljeno

|

Silvano Hrelja hvali Plenkovića.
Silvano Hrelja

Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske pozdravljaju odluku Vlade i Hrvatskog sabora kojom se u Zakonu o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju povećao prihodovni cenzus za ostvarivanje prava na besplatnu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja.

To će, kažu, najviše koristiti tisućama umirovljenika s niskim mirovinama, koji su zbog usklađivanja mirovina besplatno dopunsko već izgubili ili bi ga izgubili. Time je  okončana višegodišnja borba i lobiranje umirovljeničkih udruga, kao i dogovor postignut u prosincu prošle godine između predstavnika umirovljenika u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.

U priopćenju koje su najveće umirovljeničke udruge poslale medijima stoji da su predstavnici umirovljenika zahtijevali da se novi cenzus utvrdi na razini hrvatske linije siromaštva, a to je trenutno 2.485 kuna, međutim kako potrebna sredstva nije bilo moguće osigurati, prihvatilo se kompromisno rješenje, uz uvjet da se svake godine cenzus usklađuje s rastom mirovine.  Time je novi cenzus porastao za 60 kuna – na 2.000 kuna za samca, odnosno za 47 kuna – na 1.563 kune po članu obitelji.

Time će se omogućiti povratak  više tisuća umirovljenika u sustav besplatnog dopunskog osiguranja, te zaustaviti njihovo ispadanje iz sustava i zbog mizernog povećanja mirovina od desetak kuna. Tako je započeto rješavanje jednog od dugotrajnih umirovljeničkih problema, jer cenzus nije mijenjan čak od 2004. godine. Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, kao savjetodavno tijelo Vlade RH, podržalo je prijedloge i rješenja umirovljeničkih predstavnika u tom tijelu.

Ono što, pišu umirovljeničke udruge, iznenađuje jest da je jedini izabrani predstavnik umirovljenika u Hrvatskom saboru glasao protiv takvog nespornog pomaka u korist najsiromašnijih umirovljenika, i to zato jer prije par mjeseci nije prošao njegov stranački prijedlog zakona za povećanje cenzusa. Dugovječni umirovljenički zastupnik, koji od svoje 45. godine života predstavlja umirovljenike, doveo je u pitanje pravo umirovljeničkim udrugama da sudjeluju u pokretanju inicijativa i prijedloga za promjenu zakona, tvrdeći da samo on kao legalni predstavnik u Saboru može predstavljati umirovljenike.

Začuđujuće je da za saborskom govornicom i u medijima već mjesecima napada udruge koje su aktivno uključene u rješavanje problema i koje su se potvrdile kao njihovi autentični predstavnici. U raspravi u Hrvatskom saboru je bila čak i teza da se prihvaćanjem inicijative umirovljeničkih udruga dovodi u pitanje parlamentarizam, što je elementarno nepoznavanje demokracije i uloge udruga u društvu.   Čelnice umirovljeničkih udruga ponavljano naziva “samozvanima”, iako su u skladu s važećim zakonima i propisima legalno izabrane za predsjednice Matice i SUH-a, a uz to su imenovane u Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe koje, kao savjetodavno tijelo Vlade RH, djeluje još od 2010. godine. Zajedno s njima u Nacionalnom vijeću su još četiri  predstavnika umirovljenika i predstavnici četiriju ministarstava te HZMO-a i HZZO-a,  pa je to tijelo postalo relevantno mjesto socijalnog dijaloga umirovljenika i Vlade RH u skladu sa zakonima i suvremenom demokratskom praksom.

Zanimljivo je da je u istom sastavu Nacionalno vijeće djelovalo i u mandatu Vlade u čijoj je koaliciji sudjelovao HSU, kada njihov čelnik Hrelja nije dovodio u pitanje njegovu legalnost, ali ni tada nije podržao zahtjeve umirovljenika za povećanjem cenzusa. Tada su mu u fokusu interesa bili samo osiguranici privatnog osiguravajućeg društva Royal, za koje je svojim glasom HDZ-u za proračun osigurao nacionalizaciju njihovih privatnih mirovina. Hrelja je za govornicom rekao “da se zakon donosi jer se njegovo veličanstvo Andrej Plenković uz kavu dogovorio s vrhuškom samozvanih predstavnica umirovljenika” te da njima trebaju “fotografija i članak, a Vladi privid suradnje i brige”, kazao je Hrelja, čovjek kojemu nisu na srcu umirovljenici, već borba za fotelju u novoj koaliciji sa SDP-om pod svaku cijenu, tvrde SUH i MUH.

Silvano Hrelja je, podsjećaju, tijekom rasprave u Saboru višekratno postavljao pitanje zbog čega aktualna Vlada nije još 2016. godine podigla cenzus nego tek sada pred izbore, jer je očito, zajedno sa svojim sekundantom u raspravi, bivšim ministrom Mirandom Mrsićem, zaboravio njima samima postaviti pitanje zašto nisu promijenili cenzus npr. 2014., u vrijeme kad su oni bili na vlasti, ali to nisu učinili.

Tijela upravljanja umirovljeničkih udruga MUH-a i SUH-a, oštro osuđuju i vrijeđanja i omalovažavanja legalno izabranih predstavnica umirovljenika i pitaju se kako je moguće, da nakon uspješnog pomaka u rješavanju ovog krupnog problema za najsiromašnije umirovljenike protiv bude glas predstavnika jedine umirovljeničke stranke.

Matica umirovljenika i Sindikat umirovljenika izražavaju i zadovoljstvo što je jednoglasno u Hrvatskom saboru usvojen i zakon kojim se obustavljaju svi ovršni postupci u vrijeme posebnih okolnosti vezanih za epidemiju korone, kao i ovrhe na mirovinama. Upravo su umirovljeničke udruge javno zagovarale takvo rješenje, stoji u priopćenju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.