Prati nas

Vijesti

Opasan aerosol

Zbog koronavirusa na plažama neće biti ručnik do ručnika, držat će se razmak pri plivanju i ronjenju

Posebno je naglasio opasnosti plivanja i ronjenja, budući da su to sportovi pri kojima se izbacuju ogromne količine kapljica iz nosa i usta.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Erik Dungan/Unsplash

U protekla 24 sata zabilježeno je 7 novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je ukupan broj oboljelih 2.119, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

“Imamo dvije osobe koje su preminule u Koprivnici, riječ je o osobama muškog spola 1924. i 1932. godišta s ospežnim kroničnim bolestima. Ukupno je umrlih 85”, kazao je ministar.


Ukupan broj ozdravljenih je 1601, što je 41 ozdravljeni više, od toga ih je 618 otpušteno iz bolnice. U samoizolaciji je 18.679 osoba.

Ministar je potvrdio ranije navode šefa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka o režimu koji će važiti na plažama ovoga ljeta. Posebno je naglasio opasnosti plivanja i ronjenja, budući da su to sportovi pri kojima se izbacuju ogromne količine kapljica iz nosa i usta.

“Mislim da oko toga neće biti problema. Svijest i disciplina građana je oko toga da se drži fizička distanca.  Neće se čekjati na red za ulazak u vodu nego će se ulaziti kako se želi. Jedino je bitno da se ne prilazi u blizinu ljudi, jer se prilikom plivanja i ronjenja oslobađa aerosol. Neće biti ručnik do ručnika, ali uz mjere fizičkog distanciranja vjerujem da ćemo uživati u moru”, kazao je Beroš.

.

Vijesti

Bernardić i Hrelja obećavaju vam nasljeđivanje mirovine preminulog partnera i legalizaciju marihuane

Moglo bi se birati između svoje mirovine i 50% mirovine bračnog druga ili 80% mirovine preminulog bračnog druga.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Restart koalicija predvođena Davorom Bernardićem (SDP) predstavila je program s kojim izlaze na parlamentarne izbore. Pet ključnih prioriteta koalicije Restart su: 1. oporavak i ponovni rast gospodarstva, plaća i mirovina, 2. borba protiv korupcije i klijentelizma, 3. digitalna transformacija zemlje, 4. reforma džave i lokalne samouprave i 5. reforma zdravstvenog sustava.

“Naš je cilj”, kazao je Bernardić, “povećati mirovine uvođenjem zajamčene mirovine od 70 posto prosječne plaće, dignuti minimalnu plaću na 4.000 kuna neto, a dizanjem neoporezivog dijela dohotka na 5.000 kuna i omogućiti odmah povećanje plaća za preko 700.000 radnika.”


Predsjednik HSU-u Silvano Hrelja istaknuo je obiteljske mirovine kao jedan od velikih problema koje koalicija planira riješiti. Tvrdi kako će tu primijeniti europski model prema kojem će se ubuduće moći birati između dva modela. Moglo bi se birati između svoje mirovine i 50% mirovine bračnog druga ili 80% mirovine preminulog bračnog druga. ”Time će se spriječiti potonuće u zonu siromaštva”, naglasio je Hrelja.

Bernardić je najavio i sanaciju odlagališta otpada, izgradnju kompostana, donošenje lex kanabis, reaktiviranje neobrađenog državnog zemljišta, poticanje stočarstva, stradalom turističkom sektoru omogućavanje da stane na noge.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP