Prati nas

Vijesti

Opasan aerosol

Zbog koronavirusa na plažama neće biti ručnik do ručnika, držat će se razmak pri plivanju i ronjenju

Posebno je naglasio opasnosti plivanja i ronjenja, budući da su to sportovi pri kojima se izbacuju ogromne količine kapljica iz nosa i usta.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Erik Dungan/Unsplash

U protekla 24 sata zabilježeno je 7 novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je ukupan broj oboljelih 2.119, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

“Imamo dvije osobe koje su preminule u Koprivnici, riječ je o osobama muškog spola 1924. i 1932. godišta s ospežnim kroničnim bolestima. Ukupno je umrlih 85”, kazao je ministar.


Ukupan broj ozdravljenih je 1601, što je 41 ozdravljeni više, od toga ih je 618 otpušteno iz bolnice. U samoizolaciji je 18.679 osoba.

Ministar je potvrdio ranije navode šefa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka o režimu koji će važiti na plažama ovoga ljeta. Posebno je naglasio opasnosti plivanja i ronjenja, budući da su to sportovi pri kojima se izbacuju ogromne količine kapljica iz nosa i usta.

“Mislim da oko toga neće biti problema. Svijest i disciplina građana je oko toga da se drži fizička distanca.  Neće se čekjati na red za ulazak u vodu nego će se ulaziti kako se želi. Jedino je bitno da se ne prilazi u blizinu ljudi, jer se prilikom plivanja i ronjenja oslobađa aerosol. Neće biti ručnik do ručnika, ali uz mjere fizičkog distanciranja vjerujem da ćemo uživati u moru”, kazao je Beroš.

.

Vijesti

Infektolog Ivić o Vidović Krišto: ‘Ne razumije, čini štetu, falsificira’

Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto izbačena je danas iz sabornice jer nije htjela nositi masku. Političarka koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, već od prvog dana zasjedanja aktualnog saziva postala je miljenica protivnika protupandemijskih mjera.

Njeno inzistiranje na nenošenju maske komentirao je za Slobodnu Dalmaciju šef splitske infektologije Ivo Ivić. “Zastupnica se bavi stvarima koje jednostavno ne razumije. Ne znam kakve su to sve teorije urota ili što, ali gospođa čini veliku štetu jer je na poziciji saborske zastupnice koja bi trebala prosvjećivati, a ne falsificirati. Ona može željeti da nema bolesti COVID-19, ali epidemija je tu bez obzira na njezine naivne želje”


“Bolest je tu, neće nestati, ali noseći masku, držeći distancu, izbjegavanjem većih okupljanja, može se dobro upravljati krivuljom zaraženih. Vidjeli ste ovo ljeto, kad smo se malo više opustili, što se događa. I sad zamislite da poslušamo zastupnicu, skinemo svi maske, družimo se i pravimo se da SARS-CoV-2 ne postoji, pa nastao bi kaos. Ovako uz malu žrtvu možemo upravljati brojem oboljelih, dobro ih zbrinuti, te ostatak sustava može normalno raditi. Sve to ne bi se moglo kad bi se epidemija rasplamsala”, kaže Ivić pa nastavlja:

“Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav. Primjerice, što ako gospođa Krišto prenese virus nekoj drugoj osobi i ta osoba njezinu slobodu, dakle nenošenje maske, plati svojim životom? Maske su odlična zaštita, ali samo ako ih nosimo svi. Tada je transfer kapljica iz zaražene osobe prema drugoj zdravoj osobi smanjen na najmanju moguću mjeru – zaključuje Ivić, navodeći da je u ovih pola godine vidio brojne stare i mlade koji su umrli. Doduše, napominje, neki od njih su bili kronični bolesnici, ali da nisu pokupili virus danas bi bili – živi.”

“Ako i ne umrete od bolesti COVID-19, treba li vam da ležite na infektologiji i borite se zrak, imate tešku upalu pluća i budete ‘izvan stroja’ nekoliko mjeseci? Mislim da znate odgovor na to pitanje”, kaže za Slobodnu Ivić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP