Prati nas

Vijesti

Respiratorne infekcije

U mjesec dana umrlo je gotovo 200 osoba zaraženih koronavirusom

Paralelno s tim, bilježi se i značajan porast slučajeva gripe, s 858 evidentiranih oboljelih, najviše među djecom predškolske dobi. Hripavac također divlja s 4151 prijavljenim slučajem, a posebno je izražen među tinejdžerima u Zagrebu.

Objavljeno

|

Iako mediji više ne izvještavaju o bolesti COVID-19, svakoga dana u prosjeku od ove bolesti umre više od 6 osoba.
foto: Sandro Bura

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) kažu da se više od četiri tisuće novooboljelih od COVID-a tjedno prijavi u registar zaraznih bolesti. U posljednjih mjesec dana evidentirano je 188 umrlih od koronavirusa i s koronavirusom, podaci su koje je objavila javna televizija.

I broj je slučajeva gripe u porastu, do sada je evidentirano 858 oboljelih, najviše među djecom predškolske dobi.

Što se tiče hripavca, do sada je prijavljen 4151 slučaj. Među zagrebačkim je tinejdžerima oko 41 posto od ukupnog broja slučajeva. Slijede Splitsko-dalmatinska županija s 21 posto, Zagrebačka županija s devet posto i Primorsko-goranska županija sa šest posto. U HZJZ-u navode i da je zbog postojeće situacije povećan interes za cijepljenje protiv hripavca.

Tijekom božićnih blagdana hitni odjeli u bolnicama, posebno pedijatrijski, bili su zagušeni pacijentima, potvrdio je Hini predstojnik Klinike za infektivne bolesti Ivan Puljiz.

Puljiz kaže da na Zaraznoj pregledaju dnevno i do 250 pacijenata s respiratornim infekcijama. Hripavac je prisutan najviše kod djece, a s COVID-om i gripom dnevno se hospitalizira dvadesetak novih pacijenata, većinom starije dobi i kroničnih bolesnika. Najveći broj pacijenata ipak se liječi preko dnevne bolnice. Iako su čekaonice pune, hitni pacijenti ne čekaju, ističe Puljiz.

Slična je situacija i na Hitnom prijmu KBC-a Zagreb, potvrdio je pročelnik Ivan Gornik. Čekanje, kaže, ovisi o dobu dana. Ponekad se čeka dulje, ali to nije pravilo. U proteklih deset dana hospitalizirali su oko sto pacijenata s respiratornim infekcijama, a trenutačno ih 12 čeka na krevet, većinom s komplikacijama gripe i COVID-a.

Izniman je pritisak i na Hitnom prijmu Klinike za dječje bolesti, najviše zbog gripe i respiratornog sincicijskog virusa, te i dalje ima mnogo djece s hripavcem, kaže ravnatelj Goran Roić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.