Prati nas

Zdravlje

Arkturus

Novi soj koronavirusa kod djece izaziva probleme s očima

Konjunktivitis – infekcija oka koja uzrokuje crvenilo, svrbež i oticanje očiju – ranije je bila prijavljivana kao simptom bolesti COVID-19, ali ne često.

Objavljeno

|

Konjuktivitis kod djece
ilustracija: S. Bura/mj

Novi soj koronavirusa nazvan “arkturus“, a koji je uzrokovao porast broja novozaraženih u Indiji, pokazuje neke jedinstvene simptome kod djece, upozoravaju stručnjaci. Soj XBB.1.16, koji je podvrsta Omikrona, pronađen je u 22 zemlje, uključujući Singapur, Australiju, Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države.

Je li Arcturus došao do Hrvatske?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo do sada nije registrirao niti jedan slučaj zaraze arkturusom, no ne odbacuju mogućnost da je virus ušao u cirkulaciju među našim građanima, budući da su zadnja sustavna sekvencioniranja obavljena za uzorke prikupljene u ožujku.

Koji su simptomi arkturusa?

U Indiji je arkturus izazvao ponovnu aktivaciju nekih propisa o nošenju maski i provođenje vježbi u bolnicama. Vipin Vashishtha, pedijatar i bivši šef Odbora za imunizaciju Indijske akademije pedijatara, objavio je na Twitteru da se čini da se pojavljuje “infantilan fenotip” ovog soja. Simptomi uključuju visoku temperaturu, kašalj i “svrbežni” konjuktivitis ili upalu očne spojnice, izjavio je dr. Vashishtha za Hindustan Times.

Konjunktivitis – infekcija oka koja uzrokuje crvenilo, svrbež i oticanje očiju – ranije je bila prijavljivana kao simptom bolesti COVID-19, ali ne često, izjavio je Richard Reithinger, epidemiolog zaraznih bolesti u neprofitnom istraživačkom institutu RTI International, citiran u časopisu Fortune.

I drugi liječnici također primjećuju porast slučajeva bolesti COVID-19 kod djece. “Obično se djeca javljaju s jednostavnim respiratornim infekcijama poput kašlja, prehlade i groznice, a kad se testiraju, ispostavi se da su pozitivni”, izjavio je pedijatar dr. Rahul Nagpal za India Today.

Dr. Nagpal je izjavio da glavni simptomi soja XBB.1.16 kod odraslih sliče gripi, uključujući curenje iz nosa, bolno grlo i kašalj.

Objava dr. Vipina Vashishthe

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.