Prati nas

Vijesti

Višak doza

Capak: Uništeno cjepivo vrijedi nekoliko desetaka milijuna eura

Ipak, više je cjepiva donirano, nego što je uništeno, kazao je glavni državni epidemiolog Krunoslav Capak.

Objavljeno

|

Kako otkriti koronavirus?
Krunoslav Capak (screenshot: Youtube)

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio je za HTV da je Hrvatska uništila nešto manje od 2 milijuna doza cjepiva protiv COVID-a.

Odgovarajući na pitanje koliko je cjepiva protiv COVID-a uništeno, Capak je rekao da je cilj bio osigurati dostupnost cjepiva za našu populaciju te da je Europska komisija potpisala ugovore s farmaceutskom industrijom koja je osigurala velike količine cjepiva i dobru dostupnost.

“Ti ugovori nose sa sobom onda da imamo i određene obaveze – dakle, da primimo one doze koje smo ugovorili, a Europska komisija sada intenzivno pregovara s farmaceutskom industrijom i mi smo već mnoge te doze odgodili, ali neke od njih ne možemo odgoditi i rezultat toga je da sad, kad imamo niski broj cijepljenja dnevno, imamo prilično velike količine cjepiva”, rekao je Capak.

Upitan koliko smo novca izgubili odgovorio je da su cijene cjepiva tajna. “Ali mogu vam reći da smo mi do sada, što iz naših zaliha, dakle s centralnog skladišta u Hrvatskoj, i što kod samog proizvođača, uništili nešto manje od 2 milijuna doza cjepiva. Ali smo istovremeno gotovo 4 milijuna doza donirali”, rekao je Capak.

Je li točno da je riječ o desecima milijuna eura? “Naravno, nažalost je to tako”, rekao je Capak, dodajući da je to rezultat takvih ugovora te da bi neispunjavanje tih obaveza dovelo do još većih sankcija.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.