Prati nas

Show

Pop veteran

Björn (75) iz ABBA-e ne odustaje; ljubav vodi četiri puta tjedno

Osim toga, švedski glazbenik kaže da kod sebe najviše ne voli probleme sa samopuzdanjem i pomalo cinični pesimizam.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Björn Ulvaeus (foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia)

Björn Christian Ulvaeus, 75-godišnji glazbenik najpoznatiji kao dio švedskog kvarteta ABBA, u kratkom je razgovoru za The Guardian kazao kako ni u zrelim godinama ne odustaje od tjelesne ljubavi.

Na pitanje koliko često vodi ljubav, odgovorio je: “Četiri puta tjedno, Imam 75 godina i ne mogu više od toga.” Osim toga, Ulvaeus tvrdi da bi, da nema koronavirusa, proživljavao najsretnije dane svog života. “Cijeli život sam bio pot pritiskom, želio sam nešto postići. Toga više nema i osjećam se slobodno. Kad nakratko zaboravim na koronavirus i klimatske promijene, sretan sam.”


Čovjek kojem se Ulvaeus najviše divi jest osnivač Microsofta Bill Gates. “Ne samo zbog onoga što je napravio s Microsoftom, već i zbog fondacije koju je stvorio sa suprugom Melindom. Podupiru, po mojem mišljenju, drugu najvažniju stvar koja će svijet učiniti boljim – osnaživanje djevojčica i žena.”

Osim toga, švedski glazbenik kaže da kod sebe najviše ne voli probleme sa samopuzdanjem i pomalo cinični pesimizam.”To je iracionalno i ide protiv mojeg intelekta. Stalna borba. Kod drugih mrzim nepoštenje i prezir prema istini i znanosti koji populistički lideri koriste kako bi ugodili svojim sljedbenicima.”

Ulvaeus je bio oženjen s kolegicom iz benda Agnethom Fältskog u razdoblju između 1971. i 1979. i iz tog braka imaju dvoje djece, Christiana i Lindu. Iz drugog braka s Lenom Källersjö s kojom se oženio 1981. ima dvoje djece, Emmu i Annu.

.

Show

Jadranka Kosor: ‘Za oca sam bila ‘ta osoba’, a ne kći. Pisala sam mu pisma, nije odgovarao’

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Nekadašnja premijerka i šefica HDZ-a, Jadranka Kosor, u programu HRT-a govorila je, između ostalog, i o privatnom životu. U emisiji “U svom filmu”, kazala je da je odrasla s bakom, da su se njezini roditelji rastali kada je imala dvije godine te da je otac zlostavljao majku.

“Majka me posjećivala dva, tri puta godišnje do sedme ili osme godine. To je bilo takvo vrijeme, ona je živjela u Međimurju, a ja s bakom u Lipiku, dolazila bi vjerojatno na godišnji odmor”, kazala je Kosor.


Otac joj je, kaže, jako nedostajao, a u Lipiku su je nazivali vanbračnim djetetom: “To je mala sredina, bila sam jedino dijete bez oca u razredu. Počeli su me maltretirati i tući. Ja sam odlučila da to mora prestati, žestoko sam se potukla s jednim dječakom, skoro sam mu oko razbila s jednom šalicom.”

Počela je tajno pisati pisma tati, ali odgovora nije bilo. “Maše mi poštar s ogromnom žutom kovertom. Sakrila sam kovertu pa otvorila da baka ne vidi. Uglavnom, moj otac je u toj velikoj žutoj koverti meni vratio neotvorena sva pisma koja sam mu pisala. To je bio trenutak koji opisujem kao konačno odrastanje. Tako to pamtim. Za tako malo dijete to je bila preteška trauma. Tada sam kao mala curica shvatila da mu ja ne značim ništa.”

Uz puno se emocija prisjetila situacije oko maturalne večeri kada mu je odlučila opet pisati: “Ja sam tati prije maturalne zabave pisala da sam najbolja u generaciji, da sam sjajna, priložila jednu fotografiju da vidi kako izgledam. Napisala sam da bi bilo dobro i da ga molim nakon svih pisama na koja nije odgovorio, da dođe, da mu to nudim kao vrstu deala (eng. dogovora), da dođe i otpleše ples sa mnom i da više nikada neće imati nikakvu obvezu prema meni. Napisala sam mu to suvereno kao djevojka od 17 godina.”

Kaže, zaista je bila uvjerena da će doći: “Došla je maturalna večer, ja neprekidno gledam na ta vrata. Moja je mama shvatila i jako se uvrijedila, rekla je ‘da sam ja njega zvala nakon svega što sam ja prošla’. Organizirano je da će ujak sa mnom otplesati ples. Sve dok nije zasvirao taj valcer, taj ples, bila sam uvjeren da će se otac pojaviti. Kada sam postala predsjednica Vlade, novinari su ga pitali o meni, je li ponosan, a on je jedva izgovorio: Ja o toj osobi ne želim govoriti. Dakle, ja sam i tada za njega bila ‘jedna osoba’, a ne kći.”

Ipak, otišla je ocu na sprovod. “Kad je bio bolestan, jer nada je čudo, nadala sam se da neće otići da mu ne pružim ruku. Nije se to dogodilo. Kad su mi javili da je umro, to je bila jedna užasna kombinacija. Ja kao kćer dolazim i izražavam sućut njegovoj obitelji, a ja sam njegova obitelj. To je bilo nešto potpuno nadrealno”, rekla je.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP