Prati nas

Mozaik

95 godina Esplanade

Crtice iz Esplanade: Jedna je dama unajmila čitav apartman samo za svojega psa

Luksuzni hotel Esplanade u Zagrebu izgrađen je za zahtjevne putnike Orijent Expressa i do dan danas ostao je simbol udobnosti, raskoši i diskrecije.

Objavljeno

|

Hotel Esplanade (foto: Diego Delso/Wikimedia)

Kad je prije više stotinu godina trasa legendarnog vlaka Orient Expressa na putu od Pariza do Istanbula prošla kroz Zagreb, hotel Palace na Zrinjevcu postao je premali za sve putnike koji su željeli neko vrijeme provesti u gradu pod Medvednicom. Rodila se tako ideja o izgradnji hotela namijenjenog putnicima legendarnog vlaka koji bi bio dovoljno luksuzan da zadovolji sve njihove potrebe i želje.

To je početak hotela Esplanade, smještenog tik uz Glavni kolodvor, koji je već punih 95 godina sinonim za raskoš, luksuz i uživanje. Originalan nacrt, djelo je Nijemca Otta Rehniga, čije je ideje i originalne planove preradio Dionis Sunko pa se danas upravo njega smatra zaslužnim za zagrebačko remek-djelo. Zanimljivo, izgradnja hotela trajala je svega 26 mjeseci i već mu se tada predviđala svijetla budućnost.

“Postat će jedan od najpoznatijih međunarodnih hotela. Privatni prostori za pušače, razgovor, glazbu i poslovne sastanke zadovoljavaju sve potrebe poslovnih putnika. Intimna atmosfera nekih od navedenih soba savršeno su mjesto za večeru u dvoje. Velika plesna dvorana uređena jonskim stupovima i skulpturama jako je dojmljiva. Restoran i bistro također su imali odličan raspored”, pisale su tadašnje novine.

I doista, hotel je ubrzo postao omiljeno odredište mnogih bogatih i slavnih osoba pa su tako u njemu odsjeli Elizabeth Taylor, Ella Fitzgerald, Samantha Fox, Tina Turner, kraljica Elizabeta II, Natalie Cole, Patti Smith, Sade, Shakira, Hillary Clinton, Jade Jagger, Angela Merkel, Julie Bishop, Ivana Trump, Salma Hayek, Jennifer Capriati, Morgan Fairchild i mnogi drugi.

Mnogi od uglednih gostiju imali su i posebne zahtjeve pa je tako ostalo zabilježeno i da je jedna poznata diva zatražila apartman samo za svojeg psa, a druga je pak željela akvarij s ribicama da joj prave društvo tijekom boravka u sobi.

Jedna dama je, ostalo je zapisano u povijesti hotela, unajmila cijeli apartman samo za svoju kolekciju cipela i torbica, dok je jedna zahtjevna gosća poželjela u sobi posebnu vrstu cvijeća koja je, samo za nju, bila naručena čak iz daleke Južne Amerike. Pamti se i zahtjev jednog gosta da se njegov helikopter spusti na Oleandre terasu, a jedna je članica kraljevske obitelji poželjela je popiti šampanjac na travnjaku među cvijećem, pa je mimo strogog protokola osoblje hotela u samo nekoliko minuta organiziralo sjedalice i piće na Starčevićevu trgu pored fontane.

Što god gosti poželjeli, osoblje hotela nastojat će tu želju ispuniti i, što je možda i najvažnije, u ispunjavanju želja zadržati potrebnu diskreciju. Baš zato je hotel Esplanade do dan danas zadržao kultni status koji traje već 95 godina.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.