Prati nas

Ljubav

Seks u vrijeme korone

Što se smije, a što ne? Izdane su smjernice za sigurno vođenje ljubavi tijekom pandemije

Američki stručnjaci izdali su posebne upute za siguran seks tijekom pandemije što uključuje obavezno nošenje maski ili online seks. Uz malo mašte, čak i ta ograničenja moguće je pretvoriti u jedinstveni užitak.

Objavljeno

|

foto: Michael Prewett/Unsplash

Tijekom ove pandemije mnoge su nam posve uobičajene stvari bile zabranjene ili smo u njima mogli uživati ali uz posebne mjere opreza. Tako je i sa seksom, a brojni su američki gradovi izdali čak i posebne preporuke kako se odati užitku bez opasnosti od zaraze koronavirusom.

Kako piše CNN, razumljivo je da će se ljudi i tijekom pandemije upuštati u seksualne odnose – što je sasvim u redu. No kako je COVID-19, čini se, bolest koja se prije svega širi kapljičnim putem, potrebne su dodatne mjere opreza koje, uz malo mašte, mogu vašem seksualnom životu donijeti i određenu dodatnu čar.

Zdravstveni stručnjaci grada New Yorka u novim uputama o sigurnom seksu tijekom pandemije navode da je prije svega potrebno zaštititi usta i nos, pa i tijekom seksualnog čina potiču upotrebu maski.

“To može biti i pomalo perverzno”, kaže se u uputama. “Budite kreativni sa seksualnim pozama i fizičkim barijerama poput zidova koje će omogućiti seksualni kontakt, no spriječiti blizak kontakt licem u lice. Možete i masturbirati zajedno tako da tjelesni kontakt posve izbjegnete”, navodi se u novim smjernicama, a stručnjaci ljude podsjećaju i da su oni sami ‘svoj najsigurniji seksualni partner’.

Što se, pak, odabira partnera tiče, najsigurnije je upustiti se u seksualni odnos s nekim članom vlastitog kućanstva, no ako vas zanima seks s nekim izvan vašeg kućanstva, smjernice preporučuju da to bude netko s kim možete otvoreno razgovarati o Covidu-19 na način kao što možete razgovarati o upotrebi kondoma i ostalim sa seksom povezanim temama.

Također se navodi se i kako grupni seks, barem zasad, nije poželjan s obzirom da se ne preporučuje okupljanja većeg broja ljudi. Ako netko ipak poželi “pronaći veće društvo za seks, za susret treba odabrati velike, prozračne prostorije te nositi maske i osigurati dezinficijens za ruke”.

Zahvaljujući tehnologiji, tu je i online seks – što je najsigurnija opcija –  pa stručnjaci preporučuju da nakratko odmorite od seksa uživo i priključite se nekom od “seksi Zoom zabava”.

Upuštate li se, pak, u seksualni odnos s nekom novom osobom, pažljivo motrite simptome koji mogu ukazivati na zarazu koronavirusom.

Stručnjaci iz Washingtona kažu da bi se u seksualni odnos trebali upuštati samo ako se oboje osjećate dobro, a oni iz Oregona nude i grafički prikaz najsigurnijih seksualnih poza. U San Franciscu, pak, savjetuju da se tijekom pandemije ostane uz svojeg “glavnog seksualnog partnera ili one s kojima imate čest i redovit odnos”.

Ako morate ostati fizički udaljeni od svojeg partnera, upute iz Austina preporučuju da budete kreativni tijekom online susreta.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.