Prati nas

Mozaik

tiha publika

Održan je koncert pred gledalištem punim bilja

Jedna od najvećih opernih kuća na svijetu, opera Liceo iz Barcelone, otvorila je svoja vrata publici, ali ne ljudskoj. Naime, gudački je kvartet svirao za 2.300 kućnih biljaka.

Silvija Novak

Objavljeno

|

screenshot: Youtube

Opera Liceu iz Barcelone otvorila je u ponedjeljak svoja vrata nakon više od tri mjeseca kako bi održala koncert za vrlo tihu, lisnatu publiku sačinjenu od skoro 2.300 kućnih biljaka, piše Reuters. Organizatori kažu kako im je bio cilj ukazati na svu apsurdnost ljudskog stanja u doba koronavirusa koji lišava ljude njihove uloge gledatelja i slušatelja.

“Priroda je pohitala ponovno zauzeti prostore koje smo mi ukrali od nje”, kazao je producent Eugenio Ampudio tijekom generalne probe kad je 2.300 biljaka već zauzelo mjesta u gledalištu. “Možemo li proširiti našu empatiju? Neka to započne umjetnošću i glazbom, u veliko kazalište pozvat ćemo prirodu”, dodao je pripremajući se za koncert u velikom, eklektičnom prostoru jedne od najvećih opera u Europi.


Koncert je dostupan na internetu, a biljke koje su mu prisustvovale uživo, bit će donirane zdravstvenim radnicima s prve linije obrane od koronavirusa.

Na “Koncertu za prirodu”, gudački je kvartet izveo djelo talijanskog kompozitora Giacoma Puccinija “Chrisanthemum” koje je odabrano zbog svojeg tugaljivog prizvuka nalik rekvijemu.

Liceu kaže kako se nada da će ovaj koncert ponovno potvrditi važnost umjetnosti, glazbe i prirode te poslužiti kao mapa za kasniji povratak normalnim aktivnostima. “Mislim da se nalazimo na kraju jedne ere zbog čega je ovo silno važno”, kazao je Ampudio i dodao kako se osjeća “bliže samome sebi kad je okružen biljkama”, te da se “osjeća bližim i ljudima, premda ih ne može zagrliti”.

Dodajmo i kako je upravo Španjolska jedna od najpogođenijih zemalja koronavirusom s dosad 250 tisuća potvrđenih slučajeva i više od 28 tisuća umrlih.

.

Show

Olja Balašević (61) pokazala zavidnu liniju i sportski duh

Olivera Balašević, supruga Panonskog mornara Đorđa i bivša profesorica tjelesnog, i sama se prihvatila pisanja. Njezin prvijenac “Planeta Dvorište” idealno je ljetno štivo.

Silvija Novak

Objavljeno

|

“Svaka čast, kakvo tijelo i kakav skok”, “Prezgodna, prkosi vremenu”, “Jednom sportašica – uvijek sportašica” – samo su neki od oduševljenih komentara koji se mogu pročitati ispod najnovije Instagram objave Olivere Balašević, supruge Đorđa Balaševića koja je prije nekoliko tjedana napunila 61 godinu.

Doista, forma gospođe Olje je besprijekorna, no stoj na rukama te skok u bazen nije izvela tek tako već se usput prisjetila i jedne anegdote iz svojeg djetinjstva:


“Kupači sa obe strane reke kao i prolaznici preko mosta bili su, naravno, šokirani. Rekoh da sam bila  žgoljava, sićušna za svoje godine, pa je bilo  pravo čudo već i to  što toliko dete uopšte ume da pliva, a skok je sve ostavio bez daha. Sve osim mene, svom srećom. U odnosu na skokove koje sam kasnije činila u životu bio je krajnje jednostavan, na noge, sa vrlo niskim koeficijentom težine, kako bi to kasnije opisao moj trener Boris Pavlov, ali tih par sekundi  ne zaboravljaju se nikad. Bila sam laka kao pero, izronila sam takoreći još zaranjujući, kao zabačeni plutani plovak, i verovatno su posmatrači bili ushićeni, ali ni slučajno nisam bila uplašena, možda tek malo razočarana što nisam duže ostala u vazduhu. Dečaci iz dvorišta propustili su moj prvi skok, što sam uostalom i htela, lukavo isplivavši posle prvog skoka na drugoj strani,  samo da im ne bi palo na pamet da me  odgovaraju od sledećeg pokušaja. Okupili su se na obali uz prateći žamor koji je najavio da sam ponovo uz Radeta na ogradi mosta, i nisam bila sigurna da li mi to mašu ili se hvataju za glavu, ali sam izronivši dobro videla kako Zoran trčeći odlazi ka kući, u nameri da bar blagovremeno prijavi mami i time najveći deo neizbežne kazne prebaci na mene.”

Prelistajte galeriju fotografija u originalnoj objavi:

Ovaj tekst dio je iz Oljine knjige autobiografskih zapisa “Planeta Dvorište” objavljene prošle godine u kojem prepričava dosad nepoznate detalje iz svojeg ne uvijek lakog djetinjstva i pokazuje da riječima barata gotovo jednako vješto kao i njezin suprug Đole.

Nekako paralelno s objavom knjige (ne prve, već prve koju je imala strpljenja napisati, kako sama kaže), Olja se priključila i društvenim mrežama, točnije Instagramu, na kojem objavljuje isječke iz svoje knjige prisjećajući se djetinjstva i mladosti u Zrenjaninu.

Tražite li idealno ljetno štivo, možda je za vas upravo „Planeta Dvorište“, a usput možete vježbati skokove u vodu po uzoru na Oliveru.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP