Prati nas

Mozaik

tiha publika

Održan je koncert pred gledalištem punim bilja

Jedna od najvećih opernih kuća na svijetu, opera Liceo iz Barcelone, otvorila je svoja vrata publici, ali ne ljudskoj. Naime, gudački je kvartet svirao za 2.300 kućnih biljaka.

Objavljeno

|

screenshot: Youtube

Opera Liceu iz Barcelone otvorila je u ponedjeljak svoja vrata nakon više od tri mjeseca kako bi održala koncert za vrlo tihu, lisnatu publiku sačinjenu od skoro 2.300 kućnih biljaka, piše Reuters. Organizatori kažu kako im je bio cilj ukazati na svu apsurdnost ljudskog stanja u doba koronavirusa koji lišava ljude njihove uloge gledatelja i slušatelja.

“Priroda je pohitala ponovno zauzeti prostore koje smo mi ukrali od nje”, kazao je producent Eugenio Ampudio tijekom generalne probe kad je 2.300 biljaka već zauzelo mjesta u gledalištu. “Možemo li proširiti našu empatiju? Neka to započne umjetnošću i glazbom, u veliko kazalište pozvat ćemo prirodu”, dodao je pripremajući se za koncert u velikom, eklektičnom prostoru jedne od najvećih opera u Europi.

Koncert je dostupan na internetu, a biljke koje su mu prisustvovale uživo, bit će donirane zdravstvenim radnicima s prve linije obrane od koronavirusa.

Na “Koncertu za prirodu”, gudački je kvartet izveo djelo talijanskog kompozitora Giacoma Puccinija “Chrisanthemum” koje je odabrano zbog svojeg tugaljivog prizvuka nalik rekvijemu.

Liceu kaže kako se nada da će ovaj koncert ponovno potvrditi važnost umjetnosti, glazbe i prirode te poslužiti kao mapa za kasniji povratak normalnim aktivnostima. “Mislim da se nalazimo na kraju jedne ere zbog čega je ovo silno važno”, kazao je Ampudio i dodao kako se osjeća “bliže samome sebi kad je okružen biljkama”, te da se “osjeća bližim i ljudima, premda ih ne može zagrliti”.

Dodajmo i kako je upravo Španjolska jedna od najpogođenijih zemalja koronavirusom s dosad 250 tisuća potvrđenih slučajeva i više od 28 tisuća umrlih.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.