Prati nas

Mozaik

tiha publika

Održan je koncert pred gledalištem punim bilja

Jedna od najvećih opernih kuća na svijetu, opera Liceo iz Barcelone, otvorila je svoja vrata publici, ali ne ljudskoj. Naime, gudački je kvartet svirao za 2.300 kućnih biljaka.

Silvija Novak

Objavljeno

|

screenshot: Youtube

Opera Liceu iz Barcelone otvorila je u ponedjeljak svoja vrata nakon više od tri mjeseca kako bi održala koncert za vrlo tihu, lisnatu publiku sačinjenu od skoro 2.300 kućnih biljaka, piše Reuters. Organizatori kažu kako im je bio cilj ukazati na svu apsurdnost ljudskog stanja u doba koronavirusa koji lišava ljude njihove uloge gledatelja i slušatelja.

“Priroda je pohitala ponovno zauzeti prostore koje smo mi ukrali od nje”, kazao je producent Eugenio Ampudio tijekom generalne probe kad je 2.300 biljaka već zauzelo mjesta u gledalištu. “Možemo li proširiti našu empatiju? Neka to započne umjetnošću i glazbom, u veliko kazalište pozvat ćemo prirodu”, dodao je pripremajući se za koncert u velikom, eklektičnom prostoru jedne od najvećih opera u Europi.


Koncert je dostupan na internetu, a biljke koje su mu prisustvovale uživo, bit će donirane zdravstvenim radnicima s prve linije obrane od koronavirusa.

Na “Koncertu za prirodu”, gudački je kvartet izveo djelo talijanskog kompozitora Giacoma Puccinija “Chrisanthemum” koje je odabrano zbog svojeg tugaljivog prizvuka nalik rekvijemu.

Liceu kaže kako se nada da će ovaj koncert ponovno potvrditi važnost umjetnosti, glazbe i prirode te poslužiti kao mapa za kasniji povratak normalnim aktivnostima. “Mislim da se nalazimo na kraju jedne ere zbog čega je ovo silno važno”, kazao je Ampudio i dodao kako se osjeća “bliže samome sebi kad je okružen biljkama”, te da se “osjeća bližim i ljudima, premda ih ne može zagrliti”.

Dodajmo i kako je upravo Španjolska jedna od najpogođenijih zemalja koronavirusom s dosad 250 tisuća potvrđenih slučajeva i više od 28 tisuća umrlih.

.

Mozaik

Provedite Svjetski dan zaštite životinja u zoološkom vrtu

‘Čovjek je svojim djelovanjem utjecao na izumiranje divljih vrsta životinja, pa je danas njegova obveza očuvati biološku raznolikost Zemlje. U našem Zoo vrtu na tome sustavno radimo.’

Silvija Novak

Objavljeno

|

Budućnost divljih životinjskih vrsta najviše ovisi o čovjeku! Poručeno je to iz Zoološkog vrta grada Zagreba uoči Svjetskog dana zaštite životinja. Na taj dan, u nedjelju od 10.30 do 15 sati, posjetitelji Vrta moći će doznati kako se zoološki vrtovi brinu za budućnost životinjskog svijeta. Na nekoliko će mjesta biti postavljeni edukativni kutci o raznim vrstama životinja – od beskralješnjaka do sisavaca.

U Zoološkom vrtu grada Zagreba trenutačno su 372 vrste životinja. Među njima je čak 76 ugroženih vrsta – od onih osjetljivih preko ugroženih i kritično ugroženih do vrsta izumrlih u prirodi. Oznaku osjetljive vrste prema Crvenoj knjizi IUCN-a imaju, među ostalima, divovski mravojed i južnoamerički nizinski tapir, a u Zagrebu se mogu vidjeti i dvije vrste koje danas žive još jedino u zoološkim vrtovima – sabljorogi oriks i sokorska gugutka. Ugrožene vrste uključene su u uzgojne programe. Zahvaljujući njima omogućuje se reintrodukcija, tj. povratak u prirodu nekih vrsta životinja.


“Čovjek je svojim djelovanjem utjecao na izumiranje divljih vrsta životinja, pa je danas njegova obveza očuvati biološku raznolikost Zemlje. U našem Vrtu na tome sustavno radimo – educiramo posjetitelje, posvećeni smo uzgoju ugroženih vrsta životinja, oporavljamo u prirodi ozlijeđene životinje i uključeni smo u projekte zaštite ugroženih vrsta životinja u Hrvatskoj”, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Timaritelj Antonio Felix s kapibarama (foto: ZG Zoo)

U brizi za životinje koje žive u Vrtu, surađuju veterinari, zoolozi, nutricionisti i timaritelji. Timaritelji životinje svakodnevno hrane, timare, nadziru njihovo opće stanje i zdravlje te njihove nastambe održavaju čistima i urednima. Timaritelji također životinjama obogaćuju životni prostor te ih pripremaju za situacije poput prijevoza i veterinarskih pregleda. Neki od njih rade sa životinjama od kojih se nekim ljudima ledi krv u žilama, a neki timaritelji ulaze u terarije u kojima je temperatura čak 50 stupnjeva. Timariteljima, kako kažu, ništa od toga nije teško. Dodaju da se taj posao ne može raditi ako ga se istinski ne voli.

Kako bi građani bolje upoznali vrijednost njihova rada, u nedjelju će biti organizirana dva obilaska Vrta tijekom kojih će moći upoznati timaritelje te životinje o kojima se oni brinu. Naime, taj se dan obilježava i Međunarodni dan timaritelja.

Timariteljica Renata Antoljak s legvanom (foto: ZG Zoo)

I dok timaritelji rade s raznim egzotičnim vrstama životinja, u oporavilištu za divlje životinje Zoološkog vrta grada Zagreba imaju pune ruke posla s onima koje žive u Hrvatskoj. Prošle je godine u oporavilištu zaprimljeno 930 životinja među kojima trećina pripada strogo zaštićenim vrstama. Među njima najviše je bilo ptića i šišmiša.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP