Prati nas

Vijesti

Blage kazne

Ovi ljudi su prijavljeni zbog širenja lažnih vijesti o koronavirusu, izazivali su paniku i uznemiravali javnost

32 građana koji su širili lažne vijesti o koronavirusu i po mišljenju policije tako uznemirili javnost mogli bi platiti kaznu do najviše osamstotinjak kuna ili provesti u zatvoru do mjesec dana..

Objavljeno

|

foto: Toa Heftiba/Unsplash

Tijekom koronakrize društvene mreže obilovale su lažnim vijestima, a policija je odlučila njihovu objavu tretirati kao prekršaje. do kraja svibnja podnijela je 32 optužna prijedloga općinskim sudovima zbog počinjenja prekršaja izmišljanja ili širenja lažnih vijesti vezanih uz bolest COVID-19, javlja Novi list.

Pozivao na gomilanje zaliha

Kazna prijeti, primjerice građaninu koji je u vrijeme kad je stožer pooštravao mjere, objavio da će u Zagrebu biti proglašena potpuna karantena, pa je pozivao građane i da kupe zalihe hrane, jer će se po uzoru na pojedine gradove u Italiji ili Španjolskoj u trgovine moći jednom tjedno i to u određeno vrijeme.

Pritom se pozivao na visoki izvor iz Vlade. Takva karantena u Zagrebu nikada nije proglašena. Bilo je na društvenim mrežama i objava o prepunim bolnicama u Hrvatskoj, o čemu vlasti šute.

Predstavljala se lažno kao liječnica

Javnosti je poznat i slučaj iz Vrsara gdje je “prave” vijesti o koroni objavljivala žena koja se predstavljala kao liječnica, a na kraju se pokazalo da je osim vijesti lažno i njezino predstavljanje jer nije liječnica. Neki su išli toliko daleko da su građanima objašnjavali na kojim odjelima radi medicinska sestra koja je zaražena, ali je to prešutjela.

Objavljivao je lažne informacije o okupljanjima

Prekršajnu prijavu zbog širenja lažnih vijesti “zaradio” je noćni čuvar jednog zatvorenog dubrovačkog hotela jer je tijekom smjene preko društvene mreže objavio fotografije s ranijih okupljanja, za koja je tvrdio da se upravo događaju i time krše mjere protiv širenja zaraze.

Tvrdila je da je zaražena

Potpuno je nejasno i što je početkom travnja jednu 34-godišnju ženu s područja Vrbovca motiviralo da na društvenoj mreži objavi da je zaražena, iako to nije bila. Zdravstvene vlasti pregledom su utvrdile da nije zaražena, a policija je zaključila da je takvom objavom uznemirila sve koje poznaje, posebice one s kojima je bila u kontaktu i koji s njom rade te je i ona zaradila prekršajnu prijavu.

32 građana koji su širili lažne vijesti o koronavirusu i po mišljenju policije tako uznemirili javnost mogli bi platiti kaznu do najviše osamstotinjak kuna ili provesti u zatvoru do mjesec dana..

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.