Prati nas

Vijesti

Prvi potezi

Postane li ministar, Hrelja će izdvojiti braniteljske i reformirati obiteljske mirovine

Premijer se hvali da je povećao mirovine, to su po zakonu redovne indeksacije, samo održavanje kupovne moći i svaka vlada ima tu obvezu, podsjeća Hrelja.

Objavljeno

|

Silvano Hrelja brani Plenkovićevu mirovinsku reformu. Na optužbe o nacionalizaciji drugog mirovinskog stupa odgovara da se negdje mora ulagati te da su reakcije oporbe - pretjerano dramljenje.
Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika

Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), spreman je preuzeti fotelju ministra rada i mirovinskog sustava, ako koalicija Restart osvoji vlast.

“Koaliciji sam na raspolaganje dao životno i političko iskustvo, ako se dogovorimo, HSU je zainteresirana i prihvaćam taj izazov”, rekao je Hrelja u programu televizije N1 i otkrio koji bi mu bili prvi potezi.

“Prvo bih predložio Vladi dizanje cenzusa dopunskog zdravstvenog osiguranja, prihvatio bih se detaljnog izračuna i uvođenja obiteljskih mirovina jer imamo 220 tisuća korisnika mirovina od čega su 93 posto žene koje, kada im umre suprug, tonu u zonu siromaštva, odnosno ostanu na svojoj ili 70 posto mirovine preminulog”.

Što se mirovina po posebnim propisima tiče, Hrelja kaže, prvo ih treba razdvojiti. “Treba vidjeti što je zarađeno uplatom doprinosa, a što posebnim zakonima, ideja je da bi se te mirovine trebale isplaćivati svaka iz svog ministarstva, a ne iz zajedničkog fonda. Iz ove situacije ne znate što nas čeka, treba određena doza opreza, mi smo ovu godinu proglasili godinom borbe protiv siromaštva, naša strategija za to je mrtvo slovo na papiru, to si kao društvo ne možemo dozvoliti. Bavimo se betoniranjem, gradnjom cesta, to je potrebno, no zaboravili smo na građane i njihovu zaštitu.”

“Premijer se hvali da je povećao mirovine, to su po zakonu redovne indeksacije, samo održavanje kupovne moći i svaka vlada ima tu obvezu. Nisu ništa posebno napravili”, rekao je Hrelja i dodao kako je mjera koja bi trebala pomoći podizanju sramotno niskih mirovina u programu Restart koalicije.

“Plenkovićeva vlada je puno pričala, a davala je mrvice. Govoriti o nacionalnoj mirovini koju donosimo u ovom mandatu, a s primjenom se kreće iduće godine pokazuje dobročinstvo Vlade s odgođenim plaćanjem, to je kad pozovete nekoga na piće, ali kod kuće zaboravite novčanik”, zaključio je prvak HSU-a.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.