Prati nas

Vijesti

Nestašica

Pozivaju se darivatelji krvi jer su zalihe prilično niske

Iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu pozvali su darivatelje krvi da im se jave. Posebno su kritične zalihe grupa 0 minus, B minus i AB minus.

Silvija Novak

Objavljeno

|

foto: LuAnn Hunt/Unsplash

Udruga darivatelja krvi poziva građane da se odazovu dobrovoljnom davanju krvi. Naime, trenutno stanje sa zalihama krvi je prilično loše.

“Zbog lošeg stanja sa zalihama većine krvnih grupa te otkazanih velikih terenskih akcija planiranih za sutrašnji datum (30.6.2020.), molimo sve one koji to mogu, da sutra izdvoje tridesetak minuta svog vremena i tijekom cijeloga dana, od 7 i 30 do 19 sati navrate do Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu te darujući dio sebe pomognu potrebitima da ozdrave”, kažu iz Udruge darivatelja krvi na Facebooku.


Prema grafici koju je objavio Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu najlošije stanje je s krvnim grupama 0 minus, B minus i AB minus.

Ako je vaša krvna grupa jedna od kritičnih, molimo vas da se odazovete na akcije dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, Petrova 3, 10 000 Zagreb.

Postovane darivateljice i darivatelji krvi, zbog loseg stanja sa zalihama vecine krvnih grupa te otkazanih velikih…

Gepostet von Udruga Darivatelja Krvi am Montag, 29. Juni 2020

S obzirom na pandemiju covida-19, objavljena su i nova pravila za sve darivatelje, poručuju iz Zavoda:

1. molimo darivatelje krvi da ne pristupaju akcijama darivanja krvi ako nije prošlo 28 dana od: putovanja izvan zemlje (računajući od datuma povratka u Hrvatsku); kontakta s osobama zaraženim sa sars-cov-2 (računajući od zadnjeg kontakta i pod uvjetom da nisu imali nikakvih simptoma infekcije); preboljenja covid-19 (računajući od prestanka simptoma i pod uvjetom da su ponovljeno negativni na sars-cov-2)

2. darivateljima krvi koji su stariji od 60 godina, sukladno preporukama nacionalnog stožera radi zaštite vlastitog zdravlja, preporučamo da ne dolaze na akcije darivanja krvi i da ostanu kod svojih kuća te da općenito smanje sve socijalne kontakte

3. molimo sve darivatelje u slučaju da nakon darivanja krvi razviju simptome infektivne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, opća slabost, bolovi u mišićima i/ili zglobovima, kratki dah, gubitak osjeta njuha) ili bilo kakve promjene zdravstvenog stanja da nas obavijestite na broj telefona 01/ 46 00 337 (od 07.30 do 19.00 sati) te 01/ 46 00 321 izvan radnog vremena

.

Vijesti

Sindikat i Matica traže da se svim korisnicima domova za starije omogući glasanje

Šokantno je i da je DIP nonšalantno objavio kako će se birački odbori organizirati u samo 83 od 700 domova za starije i nemoćne osobe, što bi značilo da će većina od 17 tisuća korisnika ostati bez prava glasa.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Krađa glasova na biralištima

Sindikat i Matica umirovljenika, dvije najveće umirovljeničke udruge, oštro se protive zabrani ustavnog prava glasa na izborima za većinu korisnika domova za starije i nemoćne te pozivaju na fleksibilna rješenja kojima bi se broj zakinutih za to pravo sveo na minimum. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Naime, Državno izborno povjerenstvo tri dana prije izbora, u četvrtak 2. srpnja 2020. objavilo je bizarnu uputu izbornim povjerenstvima da zbog prijetnje širenja koronavirusa članovi biračkog odbora s redovnih i posebnih biračkih mjesta neće na poziv birača, korisnika domova za starije i nemoćne, odlaziti u navedene ustanove kako bi istima omogućili glasovanje izvan biračkog mjesta.


S obzirom da je korisnicima domova za starije zabranjen izlazak iz domova, ovakva odluka DIP-a značila je i da će tim ljudima na ovim izborima biti uskraćeno pravo glasa.

Šokantno je i da je DIP nonšalantno objavio kako će se birački odbori organizirati u samo 83 od 700 domova za starije i nemoćne osobe, što bi značilo da će većina od 17 tisuća korisnika ostati bez prava glasa. Tragična je to politička odluka na izborima gdje svaki glas odlučuje.

Nakon oštrih reakcija u javnosti, ministar uprave Ivan Malenica objavio je kako će korisnici preostalih domova za starije i nemoćne u kojima nisu organizirani birački odbori ipak moći ostvariti svoje biračko pravo. No, iz obrazloženja je vidljivo da će se to odnositi samo na one koji su se do 24. lipnja službeno prijavili da žele glasati “izvan mjesta boravišta”. I na to su stigle oštre reakcije.

Konačno, DIP je pod ogromnim pritiskom javnosti, promijenio svoju odluku, te u najnovijim uputama piše kako će se omogućiti glasovanje birača korisnika ustanova u kojima nisu određena biračka mjesta, no potrebno je da ravnatelji ustanova bez odlaganja, a najkasnije do 12 sati 5. srpnja 2020. obavijeste nadležno gradsko odnosno općinsko izborno povjerenstvo. Pozivamo sve ravnatelje odnosno odgovorne osobe u domovima da to i učine.

Umirovljeničke udruge zahvaljuju brojnim civilnim udrugama, poput GONG-a, koje su uporno ukazivale na neustavnu odluku DIP-a, čime su ga natjerale da odluku dijelom korigira.

Mnogi će korisnici domova ipak ostati bez svog ustavnog prava na glas, zbog čega treba promijeniti izborni zakon kako se ovakve stvari više ne bi događale, a možda i putem rješenja koji su u doba korone primijenile za svoje izbore u Francuskoj i Poljskoj, tj. putem elektronskog odnosno dopisnog glasanja.

SUH i MUH poručuju da, iako umirovljenici nisu aktivni članovi političkih stranaka, njihov glas doista odlučuje na izborima i treba zaustaviti sve moguće manipulacije od strane svake vlasti te što prije pristupiti izmjenama zakona, stoji u priopćenju koje potpisuju Jasna Petrović (SUH) i Višnja Fortuna (MUH).

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP