Prati nas

Vijesti

Nestašica

Pozivaju se darivatelji krvi jer su zalihe prilično niske

Iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu pozvali su darivatelje krvi da im se jave. Posebno su kritične zalihe grupa 0 minus, B minus i AB minus.

Objavljeno

|

foto: LuAnn Hunt/Unsplash

Udruga darivatelja krvi poziva građane da se odazovu dobrovoljnom davanju krvi. Naime, trenutno stanje sa zalihama krvi je prilično loše.

“Zbog lošeg stanja sa zalihama većine krvnih grupa te otkazanih velikih terenskih akcija planiranih za sutrašnji datum (30.6.2020.), molimo sve one koji to mogu, da sutra izdvoje tridesetak minuta svog vremena i tijekom cijeloga dana, od 7 i 30 do 19 sati navrate do Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu te darujući dio sebe pomognu potrebitima da ozdrave”, kažu iz Udruge darivatelja krvi na Facebooku.

Prema grafici koju je objavio Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu najlošije stanje je s krvnim grupama 0 minus, B minus i AB minus.

Ako je vaša krvna grupa jedna od kritičnih, molimo vas da se odazovete na akcije dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, Petrova 3, 10 000 Zagreb.

S obzirom na pandemiju covida-19, objavljena su i nova pravila za sve darivatelje, poručuju iz Zavoda:

1. molimo darivatelje krvi da ne pristupaju akcijama darivanja krvi ako nije prošlo 28 dana od: putovanja izvan zemlje (računajući od datuma povratka u Hrvatsku); kontakta s osobama zaraženim sa sars-cov-2 (računajući od zadnjeg kontakta i pod uvjetom da nisu imali nikakvih simptoma infekcije); preboljenja covid-19 (računajući od prestanka simptoma i pod uvjetom da su ponovljeno negativni na sars-cov-2)

2. darivateljima krvi koji su stariji od 60 godina, sukladno preporukama nacionalnog stožera radi zaštite vlastitog zdravlja, preporučamo da ne dolaze na akcije darivanja krvi i da ostanu kod svojih kuća te da općenito smanje sve socijalne kontakte

3. molimo sve darivatelje u slučaju da nakon darivanja krvi razviju simptome infektivne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, opća slabost, bolovi u mišićima i/ili zglobovima, kratki dah, gubitak osjeta njuha) ili bilo kakve promjene zdravstvenog stanja da nas obavijestite na broj telefona 01/ 46 00 337 (od 07.30 do 19.00 sati) te 01/ 46 00 321 izvan radnog vremena

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.