Prati nas

Vijesti

Posljedice epidemije

U Italiji obitelji umrlih od koronavirusa tuže državu

U koronavirusom najpogođenijoj regiji Italije, zasada je podignuto 50 tužbi, a u pripremi je još 150. U svima njima obitelji preminulih tuže se na nedovoljnu njegu i premalo informacija.

Silvija Novak

Objavljeno

|

screenshot: Sky/Youtube

I dok neki u zemljama manje pogođenim koronavirusom sumnjaju jesu li stroge mjere uopće bile potrebne, u sjevernoj Italiji, regiji najpogođenijoj epidemijom, obitelji žrtava podižu tužbu protiv države jer nije adekvatno zaštitila svoje stanovnike.

Kako piše Index, obitelji žrtava iz talijanskog grada Bergama, pravnim će putem pokušati potražiti pravdu za svoje mrtve. Ovo je prva akcija te vrste u zemlji u kojoj je od Covida-19 preminulo 34.000 ljudi.


Zasada je podignuto već 50 pojedinačnih tužbi, a inicijativa je krenula od Facebook stranice “Noi Denunceremo” (“Tužit ćemo”) koja je u međuvremenu prerasla u udrugu.

“Svi smo iz područja Bergama i svi imamo slične priče o obiteljskim tragedijama, i svi tražimo jasne i ozbiljne odgovore od tužitelja”, rekla je Cristina Longhini, farmaceutkinja, čiji je 65-godišnji otac umro u ožujku od koronavirusa u bolnici u Bergamu.

Kako je ispričala, kad se njezin otac razbolio, obiteljski liječnik ga je odbio posjetiti, a kola hitne pomoći nisu bila dostupna da ga odvezu u bolnicu. Kad je napokon hospitaliziran bolest je već toliko napredovala da mu nije bilo spasa. I kao da to nije bilo dovoljno, kad je naposljetku umro, iz bolnice su zaboravili nazvati obitelj i obavijestiti ih o njegovoj smrti, rekla je Longhini.

Tu problemi za ovu obitelj nisu prestali. Naime, kako na lokalnom groblju više nije bilo mjesta za ukop, Cristininog su oca pokopali na 200 kilometara udaljenom groblju što je obitelj doznala tek kad im je poštom stigao račun za troškove sprovoda.

Osim 50 do sada podignutih, u pripremi je još 150 tužbi protiv države u kojima se navodi da su obitelji proživjele nedovoljnu njegu svojih oboljelih, nedovoljno informacija i slično.

.

Vijesti

Ličanka (65) nasjela na priču o nasljedstvu pa ostala bez tisuća eura

Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ilustracija (foto: Sven Brandsma/Unsplash)

Službenici Policijske uprave u Otočcu zaprimili su prijavu 65-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj. Zbog toga je do 24. rujna 2020. godine, a za navodne troškove postupka, na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija stoga upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.


Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih, poruka je Policije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP