Prati nas

Vijesti

Posljedice epidemije

U Italiji obitelji umrlih od koronavirusa tuže državu

U koronavirusom najpogođenijoj regiji Italije, zasada je podignuto 50 tužbi, a u pripremi je još 150. U svima njima obitelji preminulih tuže se na nedovoljnu njegu i premalo informacija.

Objavljeno

|

screenshot: Sky/Youtube

I dok neki u zemljama manje pogođenim koronavirusom sumnjaju jesu li stroge mjere uopće bile potrebne, u sjevernoj Italiji, regiji najpogođenijoj epidemijom, obitelji žrtava podižu tužbu protiv države jer nije adekvatno zaštitila svoje stanovnike.

Kako piše Index, obitelji žrtava iz talijanskog grada Bergama, pravnim će putem pokušati potražiti pravdu za svoje mrtve. Ovo je prva akcija te vrste u zemlji u kojoj je od Covida-19 preminulo 34.000 ljudi.

Zasada je podignuto već 50 pojedinačnih tužbi, a inicijativa je krenula od Facebook stranice “Noi Denunceremo” (“Tužit ćemo”) koja je u međuvremenu prerasla u udrugu.

“Svi smo iz područja Bergama i svi imamo slične priče o obiteljskim tragedijama, i svi tražimo jasne i ozbiljne odgovore od tužitelja”, rekla je Cristina Longhini, farmaceutkinja, čiji je 65-godišnji otac umro u ožujku od koronavirusa u bolnici u Bergamu.

Kako je ispričala, kad se njezin otac razbolio, obiteljski liječnik ga je odbio posjetiti, a kola hitne pomoći nisu bila dostupna da ga odvezu u bolnicu. Kad je napokon hospitaliziran bolest je već toliko napredovala da mu nije bilo spasa. I kao da to nije bilo dovoljno, kad je naposljetku umro, iz bolnice su zaboravili nazvati obitelj i obavijestiti ih o njegovoj smrti, rekla je Longhini.

Tu problemi za ovu obitelj nisu prestali. Naime, kako na lokalnom groblju više nije bilo mjesta za ukop, Cristininog su oca pokopali na 200 kilometara udaljenom groblju što je obitelj doznala tek kad im je poštom stigao račun za troškove sprovoda.

Osim 50 do sada podignutih, u pripremi je još 150 tužbi protiv države u kojima se navodi da su obitelji proživjele nedovoljnu njegu svojih oboljelih, nedovoljno informacija i slično.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.