Prati nas

Vijesti

Pravila

Zaraženi neće moći glasati, a oni u samoizolaciji glasati će na kućnom pragu

Ta mogućnost nije apsolutna i na ni jednim izborima se to nije omogućilo apsolutno svima koji su se javili nego onoliko koliko se moglo obzirom na situaciju na pojedinom biračkom mjestu.

Objavljeno

|

Krađa glasova na biralištima
foto. BigStock

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače koji će na izbornu nedjelju biti u samoizolaciji, a žele glasovati, da se do četvrtka, 2. srpnja jave nadležnom općinskom ili gradskom izbornom povjerenstvu i zatraže da im se omogući glasovanje.

Birači u samoizolaciji glasovat će ispred ulaza stana ili kuće u kojem/kojoj imaju prebivalište i pritom obavezno nositi masku za nos i usta. Ako takav birač neće moći izaći iz stana ili kuće, član biračkog odbora ući će u stan s navlakama na cipelama.

Članovi biračkog odbora pritom će obavezno nositi maske i rukavice te dezinficijens kojim će prije i poslije svake posjete biraču dezinficirati rukavice. Nakon 10 posjeta biračima, članovi biračkog odbora dezinficirat će i skinuti rukavice te ih odložiti u vrećicu koju moraju nositi sa sobom.

Oglas

Ipak, čini se, neki građani u samoizolaciji neće moći iskoristiti svoje biračko pravo i to zbog ograničenih kapaciteta. “Specifikum je ovih izbora da, pored osoba koje inače ne mogu doći do biračkih mjesta, imamo i osobe u samoizolaciji. Ta mogućnost nije apsolutna i na ni jednim izborima se to nije omogućilo apsolutno svima koji su se javili nego onoliko koliko se moglo obzirom na situaciju na pojedinom biračkom mjestu”, kazao je u predsjednik DIP-a Đuro Sessa. Dodao je da osobe zaražene koronavirusom neće moći glasovati.

Kontakt podaci nadležnih povjerenstava dostupni su ovdje.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.