Prati nas

Vijesti

Konkurencija

Država ulazi u biznis isplata privatnih mirovina iz drugog i trećeg mirovinskog stupa

Do sada je isplate mirovina na temelju štednje u obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima (drugi i treći stup) obavljalo jedino Raiffeisen mirovinskog osiguravajuće društvo (Raiffeisen MOD).

Objavljeno

|

Zanimljivo trećina ispitanika odvaja mjesečno od 50 do 100 eura i to je najčešći raspon unutar kojeg se štedi, a tek svaki dvadeseti ispitanik uopće ne štedi.
foto: PNiels Steeman/Unsplash

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je rad Hrvatskom mirovinskom osiguravajućem društvu (HMOD). To društvo je u potpunom vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

“Riječ je o drugom osiguravajućem mirovinskom društvu u Hrvatskoj, a isplaćivat će mirovine na temelju štednje iz obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, a moći će obavljati i druge poslove vezano za poslove mirovinskog osiguranja uz prethodno odobrenje ili suglasnost Hanfe”, navodi se u priopćenju s današnje sjednice Upravnog vijeća Hanfe.

HMOD će pokrenuti poslovanje s temeljnim kapitalom od 23,1 milijuna kuna, a  očekuje postupni rast aktive već ove godine te dobit u sljedećim godinama.

“Novo mirovinsko osiguravajuće društvo važna je promjena u mirovinskom sustavu jer u Hrvatskoj nakon 17 godina prelazimo s trenutnog okvira isplate putem jedinog društva na više njih. Time se osiguranicima koji su štedjeli u obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima nudi mogućnost odabira s kojim će društvom potpisati ugovor o mirovini i koje će društvo za njih u ponudi, modelu i visini naknada biti optimalno i povoljnije”, ističu iz Hanfe.

Sve veći broj građana koji će dobivati mirovinu posebno iz drugog stupa otvara prilike da u budućem razdoblju dođe do još većeg interesa za osnivanjem novih društava u nadolazećim godinama, smatraju u Hanfi.

Do sada je isplate mirovina na temelju štednje u obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima (drugi i treći stup) obavljalo jedino Raiffeisen mirovinskog osiguravajuće društvo (Raiffeisen MOD).

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.