Prati nas

Vijesti

Prihvaćeno

Gradska skupština prihvatila je Bandićevo izvješće o potresu i pomoći građanima

Gradski zastupnici prihvatili su i Bandićev prijedlog zaključka o pomoći građanima Zagreba kroz dodjelu novčane pomoći ili subvenciju kamata na kredite za obnovu nekretnina oštećenih u potresu

Objavljeno

|

Romana Galić, Milan Bandić i Dina Tomšić (foto: Sandro Bura)

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su na tematskoj sjednici o potresu većinom glasova prihvatili izvješće gradonačelnika Milana Bandića o poduzetim aktivnostima u pomoći građanima i pravnim subjektima, te saniranju šteta od potresa.

Gradski zastupnici prihvatili su i Bandićev prijedlog zaključka o pomoći građanima Zagreba kroz dodjelu novčane pomoći ili subvenciju kamata na kredite za obnovu nekretnina oštećenih u potresu.

Bandić: Sve što provodi za sanaciju štete, Grad Zagreb sam financira

Bandić je istaknuo da se sve aktivnosti koje je Grad Zagreb provodio i provodi vezano uz sanaciju štete nakon potresa 22. ožujka za sada financiraju iz gradskog proračuna.

Gradskoj skupštini je predložio da prihvati prijedlog dodjele novčane pomoći vlasnicima nekretnina oštećenih u potresu za kupnju materijala i izvođenje građevinskih radova do 50.000 kuna ili korištenje prava na subvenciju kamata na kredite od dva posto fiksno godišnje za razdoblje od 10 godina.

Za tu je mjeru predviđeno oko 15 milijuna kuna, a mogu se prijaviti građani čija je nekretnina oštećena iznad 30 posto njezine vrijednosti. Grad će izračunati iznos novčane pomoći u visini 30 posto od procijenjenog iznosa štete, ali ne više od 50 tisuća kuna.

Brumnić: Teško se s 50.000 kuna može obnoviti stan koji je stradao iznad 30 posto

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Zvane Brumnić rekao je da taj prijedlog ustvari neprovediv.

“Relativno je nekoristan za građane Zagreba koji nužno trebaju pomoć u obnovi svojih objekata, jer se s 50.000 kuna vrlo teško može obnoviti stan koji je stradao 30 posto”, rekao je Brumnić.

U zaključku stoji da će se novčana pomoć ili subvencija kamata na kredite odobravati vlasnicima nekretnine oštećenih u potresu za kupnju materijala i građevinske radove, uz uvjet da vlasnik nekretnine ima prijavljeno prebivalište na adresi nekretnine za koju traži dodjelu pomoći – on ili njegov bračni ili izvanbračni drug te druga osoba koja je po posebnim propisima izjednačena s bračnim drugom.

Također, uvjet je da u vlasništvu nemaju drugu nekretninu na području Zagreba, te da se radi o oštećenju iznad 30 posto vrijednosti nekretnine i da je prijavljena šteta u Registar šteta.

Pravo na novčanu pomoć i subvenciju kamata na kredit može ostvariti samo jedan od suvlasnika nekretnine.

Kod definiranja kriterija za bodovanje temeljem kojih bi se utvrdile liste za dodjelu novčane pomoći i subvenciju kamata posebno se vodilo računa o socijalnom aspektu – prosječnim mjesečnim primanjima po članu zajedničkog kućanstva, te statusima korisnika prava socijalne skrbi, nezaposlene osobe, samohranog roditelja, umirovljenika, osobe s invaliditetom.

Postupak dodjele novčane pomoći pokrenut će se javnim pozivom za podnošenje zahtjeva, a zahtjev sa pripadajućom dokumentacijom podnosit će se Gradskom uredu za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. Gradski ured će izračunati iznos novčane pomoći u visini 30 posto od procijenjenog iznosa štete koji će procijeniti Stručno povjerenstvo Grada za procjenu šteta od potresa. Pri tome iznos novčane pomoći ne može biti veći od 50.000 kuna.

Subvencija kamata odobrit će se podnositeljima zahtjeva koji se nalaze na Listi prvenstva. Konačnu odluku o odobravanju kredita donosi banka, a sredstva s osnove subvencije kamate doznačavat će se bankama sukladno ugovoru što će se sklopiti između Grada Zagreba i banke i to ovisno o ugovorenoj dinamici otplate kredita. Korisnik subvencije gubi pravo na subvenciju kamate ako prestane redovito otplaćivati rate kredita.

Nakon završetka tematske sjednice o potresu, predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet (HDZ) najavio je da će se iduća skupštinska sjednica održati nakon ljetne stanke.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.