Prati nas

Zdravlje

Ne vjerujte u gluposti!

Liječnik stavio šest maski kako bi pokazao da maske ne smanjuju razinu kisika u krvi

Mladi liječnik iz Irske pokusom je pokazao da maske – pa čak niti šest njih – na licu uopće ne smanjuju razinu kisika te nisu nimalo opasne za zdravlje.

Objavljeno

|

foto: Maitiu O Tuathail/Twitter

Problem s raznim teorijama zavjere koje kruže u posljednje vrijeme je taj što ih se lako demantira jednostavnim pokusima – iako niti to najčešće nije dovoljno da bi ljudi prestali vjerovati u gluposti.

Jedna takva glupost, koja se proširila društvenim mrežama nakon što je uvedeno obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima, je ta da maske značajno smanjuju dotok kisika zbog čega izazivaju respiratorne probleme i opasne su za zdravlje.

Naravno, radi se o apsolutnoj laži što dokazuju svi oni silni kirurzi koji i po nekoliko sati svakoga dana tijekom operacija nose maske i nikome se zbog njih još ništa loše nije dogodilo. Ali da teoretičari zavjera barataju osnovnom logikom, ne bi bili teoretičari zavjera.

Jedan liječnik iz Irske takvima je pokušao vrlo zorno predočiti da maske, pa čak niti šest njih, nimalo ne smanjuju dotok kisika. Doktor Maitiu O’ Tuathail na prst je stavio uređaj koji bilježi otkucaje srca, tlak i količinu kisika, a na lice čak šest zaštitnih medicinskih maski. Naravno, dogodilo se – ništa.

“Pacijenti me stalno pitaju smanjuje li nošenje maski razinu kisika. To pitaju zbog onog što su pročitali na društvenim mrežama. Prekrivanje lica i maske ne smanjuju razine kisika. Stavio sam šest maski na lice, a to nije imalo nikakvog efekta na razine kisika u mojoj krvi”, napisao je doktor O’ Tuathail na Twitteru te priložio snimku svog jednostavnog eksperimenta. Više o lažima koje kruže o maskama i njihovom nošenju, pročitajte ovdje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.