Prati nas

Vijesti

COVID-19

Markotić o životu nakon izbora i lijeku Remdeseviru: ‘Nije to nešto spektakularno’

U Hrvatskoj je sve veći broj novooboljelih od koronavirusa, a građani sutra izlaze na parlamentarne izbore. Hoće li se nakon njih pooštriti mjere?

Objavljeno

|

Alemka Markotić (screenshot: HINA/Youtube)

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, objasnila je u programu Nove TV hoće li nakon izbora biti strožih mjera s obzirom na veliki porast zaraženih u Hrvatskoj.

“Postoje mehanizmi koji su vrlo učinkoviti. Ako se držimo distance, nosimo maske, koristimo dezinficijense i ne okupljamo se u velikom broju, možemo držati sve pod kontrolom. S druge strane sada je toplije vrijeme i lakše je sve kontrolirati nego zimi”, rekla je Markotić.

Oglas

“U bolnici su 33 pacijenta, troje je na respiratoru. U Zagrebu je najveći broj pozitivnih i od toga je 11 posto hospitalizirano. Za njih je procijenjeno da im je potreban zdravstveni nadzor”, kaže Markotić i dodaje da je 80 posto lakših bolesnika te da je tako bilo i od početka.

“Ovo povećanje traje dva tjedna pa ćemo vidjeti u kojem će smjeru ići. Vjerujem da ćemo to značajno smanjiti kao i prvi put. Najbitnije da se vrlo brzo detektiraju oboljeli”, rekla je Markotić. “Prati se razvoj situacije i ako je neko mjesto rizično mjere će biti strože”.

O lijeku za ebolu, Remdesiviru, kaže se radi o lijeku koji ima određenu učinkovitost: “Po prvim ispitivanjima je dobio, prvo u Americi, onda i u EU, dobio jednu vrstu ubrzanog odobrenja za primjenu gdje određene koristi ima od tog lijeka. Ne da bismo rekli kako je to nešto spektakularno, ali bi mogao pomoći u određenim situacijama.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

Oglas