Prati nas

Nema predaje

Uključite mozak

Ne, ovo nije račun za test na koronavirus. I ne, u Njemačkoj on ne košta 20 eura

Malo građana zna da privatni laboratoriji u Hrvatskoj obavljaju testove na antitijela Anti-SARS-CoV-2 po cijeni od 30 do 50 eura.

Objavljeno

|

foto: Facebook

Nakon što je ministar zdravstva Vili Beroš najavio da će država omogućiti jeftinija testiranja za one kojima testiranje nije medicinski indicirano, ali žele to obaviti zbog vlastitog mira ili radoznalosti, uslijedila je lavina reakcija na našem Facebooku.

Brojni čitatelji koji su jučer optuživali da se obeshrabrivanjem testiranja stvara lažna slika o sigurnoj Hrvatskoj, danas tvrde da vladajući upravo na testiranjima žele zaraditi pa da bi testovi trebali biti – besplatni. Kao da ih u tom slučaju nitko neće platiti i kao da se na njima tako neće moći zaraditi.

Pa su u dokaz toj tvrdnji našu stranicu zasuli fotografijom računa koji navodno dokazuje da cijena testa u Njemačkoj iznosi tričavih 18,74 eura, u Španjolskoj 20 eura, Italiji 30 eura, a Srbiji 50 eura. Ovu podvalu brzo su progutali oni koji ne provjeravaju ono što dijele ili ne znaju njemački jezik. Iako je za prevođenje ovog računa dovoljan i običan Google.

Naime, kako na svakom računu piše roba ili usluga, tako i na ovom piše: “Quengelverband” pa je jasno da se radi o medicinskoj usluzi stavljanja specijalnog zavoja. Račun je izdala dr. Sabina Sagawe, za koju jednostavna internetska pretraga kaže da je obiteljska liječnica iz Bad Dürrenberga.

Kolika je cijena u Njemačkoj?

Njemački javni servis Deutsche Welle piše da “troškove (približno 200 eura) snose zdravstvena osiguranja u Njemačkoj, ali samo ako je test preporučio liječnik”. The Local pak javlja iskustvo jednog muškarca čiji je test poslodavac platio 270 eura. RND pak navodi da u Hamburgu test za one koji se samoinicijativno testiraju košta od 128 do 147,46 eura, ovisno o vrsti zdravstvenog osiguranja. U Düsseldorfu je cijena od 204 do 234,60 eura, ovisno o osiguranju koje pacijent ima. Na to se mogu zaračunati cijene materijala i “ruku”.

Kako doznajemo od kolega iz Njemačke, cijena testa jest zaista u prosjeku 200 eura, no zdravstvene vlasti olabavljuju kriterije za testiranje na račun osiguravatelja pa i sve više građana obavlja testove bez plaćanja.

Koliko košta testiranje u Srbiji i Bosni i Hercegovini?

Srbijanski N1 je javio kako je sredinom svibnja cijena testiranja u Srbiji iznosila 8.225 dinara, što je vrijednost od oko 70 eura.

AlJazeera Balkans, regionalni medij sa sjedištem u Sarajevu, javlja da građani Bosne i Hercegovine komercijalne PCR test mogu obaviti u ovlaštenim laboratorijima u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli i Zenici, a cijena testiranja u prosjeku košta 100 eura (200 konvertibilnih maraka). Također potvrđuje da se u Srbiji građani mogu testirati po cijeni od 51-69 eura.

Koliko se zapravo plaća u Hrvatskoj?

Ovisno kakav test želite i gdje ga obavljate. “U Hrvatskoj se koristi jedan od najboljih testova s vrlo visokim postotkom pouzdanosti. On jest nešto skuplji, ali važna nam je točnost rezultata. Za sve građane koji se, zbog svojih potreba, žele testirati, pokušat ćemo osigurati što prihvatljivije cijene testiranja”, objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš stanje s PCR testovima. Dakako, oni koji dolaze s liječničkom uputnicom i dalje će se testirati besplatno. No građani koji to žele, mogu se medicinski neindicirano testirati i izvan sustava Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji trenutno naplaćuje oko 1.500 kuna.

Kolika je cijena u privatnim laboratorijima u Hrvatskoj?

Malo građana zna da privatni laboratoriji u Hrvatskoj obavljaju testove na antitijela Anti-SARS-CoV-2 po cijeni od 30 do 50 eura. Jednostavnim pregledom cjenika objavljenih na internetu, može se utvrdi kako, primjerice, Poliklinika Breyer test na antitijela nudi po 220 kuna. Specijalna bolnica Medico isti će test obaviti za 250 kuna, dok se u Poliklinici LabPlus možete testirati po cijeni od 250 do 350 kuna. Za više informacija o cijeni testiranja u vašem gradu koristite Google.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.