Prati nas

Zdravlje

Znanost

Osobe sa smanjenim mentalnim kapacitetima sklone su odbijati mjere, pokazalo je istraživanje

‘Ako se u situaciji globalne pandemije ne pridržavate mjera društvenog udaljavanja, to naprosto znači da ste glupi. Barem je to pokazalo veliko istraživanje koje je provedeno u Americi’, komentar je molekularnog biologa Gordana Lauca.

Objavljeno

|

foto: Nathan Dumlao/ Unsplash

Glasna manjina koja odbija prihvatiti mjere obrane od koronavirusa na kušnju je stavila znanstvenike, javnozdravstvene djelatnike pa čak i novinare koji se trude prenijeti što više relevantnih informacija javnosti.

Situacija nije specifična za Hrvatsku, a američki znanstvenici istraživanjem objavljenim u znanstvenoj publikaciji Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA utvrdili su da jednostavno nemaju svi kapacitet za shvatiti opasnost, uzroke i posljedice svog ponašanja. Ali i da je prema mentalnim kapacitetima moguće predvidjeti hoće li osoba prihvatiti protuepidemijske mjere ili ne.

Naime, odbijanje pridržavanja mjera fizičkog distanciranja u ranoj fazi infekcije COVID-19 predstavlja golemi izazov za javnozdravstveni sustav. Takovo ponašanje djelomično reflektira zabrinutost zbog neizbježnog troška fizičkog distanciranja, no pri tome zanemaruje korist koju od njega ima javno zdravlje.

Znanstvenici su pretpostavili da ovaj previd može biti povezan s ograničenošću mentalnih kapaciteta kod osoba koje ne mogu istovremeno zadržati više informacija u radnoj memoriji, a što je potrebno za donošenje racionalne odluke i poštivanje mjera fizičke distance. Naime, za ispravnu odluku valja posložiti potencijalno konfliktne informacije i odrediti im prioritete. Svoju pretpostavku dokazali su i rezultatima istraživanja.

Predvidjeli reakciju prema mentalnim kapacitetima

“Ovu smo hipotezu testirali na 850 stanovnika Sjedinjenih Država tijekom prva dva tjedna nakon što je proglašena nacionalna ugroza zbog pandemije novog koronavirusa”, stoji u sažetku ovog rada. Znanstvenici navode da se ponašanje ispitanika moglo predvidjeti prema kapacitetima njihove radne memorije.

Uz to, istraživanje je pokazalo da se presudan utjecaj kapaciteta radne memorije može primijeniti i na poštivanje drugih pravila u društvenim interakcijama. Primjerice na poštivanje norme pravednosti u zapadnjačkim društvima.

Ova nova saznanja bi, smatraju znanstvenici, mogla pomoći u stvaranju novih strategija pomoću kojih bi se mogle ublažiti javnozdravstvene krize. Istraživanje potpisuju Weizhen Xie (Nacionalni instutut za neurološke poremećaje i kap), Stephen Campbell (Odsjek za psihologiju Sveučilišta u Kaliforniji) i Weiwei Zhang (Odsjek za psihologiju Sveučilišta u Kaliforniji).

Gordan Lauc (screenshot: HT/Youtube)

Lauc: Ako se ne pridržavate mjera, glupi ste

Američko istraživanje komentirao je i hrvatski molekurarni biolog Gordan Lauc, iznimno aktivan u propagiranju javnozdravstvenih mjera u obrani od koronavirusa: “Ovo možda nije u potpunosti politički korektno, no istinito je. Ako se u situaciji globalne pandemije ne pridržavate mjera društvenog udaljavanja, to naprosto znači da ste glupi. Barem je to pokazalo veliko istraživanje koje je provedeno u Americi i upravo je objavljeno u vrlo uglednom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.”

“Dakle kada od sutra na dalje vidite nekoga u trgovini ili javnom prijevozu da ne nosi masku, slobodno mu kažite ‘Glupane stavi masku’, jer se to više ne može smatrati uvredom, već znanstvenom činjenicom. Maske možda jesu malo neugodne, no šteta od njihovog korištenja je nikakva, a mogu pripomoći u suzbijanju pandemije pa onda drastičnije mjere i zabrane neće biti potrebne”, zaključio je Lauc.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.