Prati nas

Zdravlje

Muško zdravlje

U kakvoj su vezi HPV i karcinomi prostate?

HP virusi su čest uzrok raka kod muškaraca. Pri tome se radi uglavnom o genitalnom raku čmara i penisa, ali i usta, jezika i grla. Zato se može pretpostaviti da ti virusi mogu imati ulogu i pri obolijevanju od raka prostate.

Objavljeno

|

foto: National Cancer Institute

Australski znanstvenici smatraju da postoji veza između raka prostate i ljudskog papiloma-virusa (HPV). Do sada su ti virusi dovođeni prije svega u vezu s rakom grlića materice. Opasni su i za druge organe, javlja Deutsche Welle.

James Lawson i Wendy Glenn sa Sveučilišta Novi Južni Wales ispitali su rezultate 26 prethodno rađenih studija o HPV-u. Oni su otkrili da su vrlo rizični tipovi HPV-16 i HPV-18 bili prisutni kako u normalnom i dobroćudnom, tako i u zloćudnom tipu tkiva prostate. Ta dva tipa virusa izazivaju većinu kanceroznih oboljenja grlića materice. Spomenuti znanstvenici su našli dokaze da se oni i u oboljelom tkivu prostate nalaze mnogo češće nego u normalnom tkivu.

“Iako su HP-virusi samo jedan od mnogih izazivača raka prostate, oni su jedini izazivač protiv kojeg je moguće cijepljenje. Zato je važno da se ukaže na vezu između HPV-a i te bolesti”, rekao je James Lawson.

Dva znanstvenika tvrde da je uloga ljudskog papiloma-virusa u obolijevanju od raka prostate vrlo kompleksna. Oni su rezultate svoje studije objavili u stručnom časopisu Infectious Agents and Cancer.

Potrebne su daljnje studije

“Od 2015. na ovamo su objavljivane publikacije u kojima se HPV i rak prostate dovode u vezu”, rekao je šef Urološke klinike u Braunschweigu, prof. Peter Hammerer. “Sve te studije su asocijativne i nedostajao im je znanstveni dokaz za to”, upozorava on te dodaje da sada moraju uslijediti daljnje studije. A i pokusi na životinjama.

I prof. Michael Muders sa Sveučilišne klinike u Bonnu ukazuje da bitne radove o toj temi tek treba očekivati: “Eksperimenti sa staničnim kulturama u kojima su virusi tipa 16 i 18 unošeni u stanice kroz genetsku manipulaciju, kao i mogući pokusi na životinjama s takvim stanicama – još nisu objavljeni. Samo takve studije bi mogle pokazati da bez sumnje postoji veza između HPV-a i malignih transformacija prostate.”

Virus se brzo prenosi

Iako su HP-virusi poznati prije svega kao izazivači raka grlića materice, njima se mogu zaraziti i muškarci i inficirati svoje partnerice ili partnere. HPV se tretira kao bolest koja se prenosi seksualnim odnosom.

“Mnogi smatraju da HPV-infekcija dovodi do raka prije svega kod žena. Ali to nije slučaj. HP-virusi su čest uzrok raka kod muškaraca. Pri tome se radi uglavnom o genitalnom raku čmara i penisa, ali i usta, jezika i grla. Zato se može pretpostaviti da ti virusi mogu imati ulogu i pri obolijevanju od raka prostate, kao i da cijepljenje protiv HPV-a može spriječiti nastanak raka prostate”, kaže Lawson.

Važna prevencija

Njemački stalni odbor za cijepljenje (STIKO) već godinama zahtijeva da se i djevojčice i dječaci prije prvog seksualnog kontakta cijepe protiv HPV-a. Osobe koje su zaražene ne pokazuju vidljive simptome, što otežava identifikaciju i praćenje bolesti. Svatko se može inficirati – i bez seksa. Prenošenje je moguće i dodirom, na primjer u sauni.

“HPV-cijepljenje djevojčica i dječaka pripada u primarnu prevenciju raka grlića materice, ali i kožnih karcinoma uha, grla i nosa“, kaže Muders.

Poznato je oko 200 različitih papiloma-virusa. Cjepivo djeluje protiv najvažnijih vrsta, a to su HPV-16 i HPV-18. Istraživanja su pokazala da cjepivo pruža zaštitu u više od 95 posto slučajeva. Od neželjenih djelovanja cjepiva dosad su poznati jedino otekline i crvenilo – koji prate i većinu drugih cijepljenja. Stručnjaci smatraju da je to mala cijena ako se ima u vidu da cjepivo štiti od tako teškog oboljenja, zaključuje DW.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.