Prati nas

Zdravlje

Muško zdravlje

U kakvoj su vezi HPV i karcinomi prostate?

HP virusi su čest uzrok raka kod muškaraca. Pri tome se radi uglavnom o genitalnom raku čmara i penisa, ali i usta, jezika i grla. Zato se može pretpostaviti da ti virusi mogu imati ulogu i pri obolijevanju od raka prostate.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: National Cancer Institute

Australski znanstvenici smatraju da postoji veza između raka prostate i ljudskog papiloma-virusa (HPV). Do sada su ti virusi dovođeni prije svega u vezu s rakom grlića materice. Opasni su i za druge organe, javlja Deutsche Welle.

James Lawson i Wendy Glenn sa Sveučilišta Novi Južni Wales ispitali su rezultate 26 prethodno rađenih studija o HPV-u. Oni su otkrili da su vrlo rizični tipovi HPV-16 i HPV-18 bili prisutni kako u normalnom i dobroćudnom, tako i u zloćudnom tipu tkiva prostate. Ta dva tipa virusa izazivaju većinu kanceroznih oboljenja grlića materice. Spomenuti znanstvenici su našli dokaze da se oni i u oboljelom tkivu prostate nalaze mnogo češće nego u normalnom tkivu.


“Iako su HP-virusi samo jedan od mnogih izazivača raka prostate, oni su jedini izazivač protiv kojeg je moguće cijepljenje. Zato je važno da se ukaže na vezu između HPV-a i te bolesti”, rekao je James Lawson.

Dva znanstvenika tvrde da je uloga ljudskog papiloma-virusa u obolijevanju od raka prostate vrlo kompleksna. Oni su rezultate svoje studije objavili u stručnom časopisu Infectious Agents and Cancer.

Potrebne su daljnje studije

“Od 2015. na ovamo su objavljivane publikacije u kojima se HPV i rak prostate dovode u vezu”, rekao je šef Urološke klinike u Braunschweigu, prof. Peter Hammerer. “Sve te studije su asocijativne i nedostajao im je znanstveni dokaz za to”, upozorava on te dodaje da sada moraju uslijediti daljnje studije. A i pokusi na životinjama.

I prof. Michael Muders sa Sveučilišne klinike u Bonnu ukazuje da bitne radove o toj temi tek treba očekivati: “Eksperimenti sa staničnim kulturama u kojima su virusi tipa 16 i 18 unošeni u stanice kroz genetsku manipulaciju, kao i mogući pokusi na životinjama s takvim stanicama – još nisu objavljeni. Samo takve studije bi mogle pokazati da bez sumnje postoji veza između HPV-a i malignih transformacija prostate.”

Virus se brzo prenosi

Iako su HP-virusi poznati prije svega kao izazivači raka grlića materice, njima se mogu zaraziti i muškarci i inficirati svoje partnerice ili partnere. HPV se tretira kao bolest koja se prenosi seksualnim odnosom.

“Mnogi smatraju da HPV-infekcija dovodi do raka prije svega kod žena. Ali to nije slučaj. HP-virusi su čest uzrok raka kod muškaraca. Pri tome se radi uglavnom o genitalnom raku čmara i penisa, ali i usta, jezika i grla. Zato se može pretpostaviti da ti virusi mogu imati ulogu i pri obolijevanju od raka prostate, kao i da cijepljenje protiv HPV-a može spriječiti nastanak raka prostate”, kaže Lawson.

Važna prevencija

Njemački stalni odbor za cijepljenje (STIKO) već godinama zahtijeva da se i djevojčice i dječaci prije prvog seksualnog kontakta cijepe protiv HPV-a. Osobe koje su zaražene ne pokazuju vidljive simptome, što otežava identifikaciju i praćenje bolesti. Svatko se može inficirati – i bez seksa. Prenošenje je moguće i dodirom, na primjer u sauni.

“HPV-cijepljenje djevojčica i dječaka pripada u primarnu prevenciju raka grlića materice, ali i kožnih karcinoma uha, grla i nosa“, kaže Muders.

Poznato je oko 200 različitih papiloma-virusa. Cjepivo djeluje protiv najvažnijih vrsta, a to su HPV-16 i HPV-18. Istraživanja su pokazala da cjepivo pruža zaštitu u više od 95 posto slučajeva. Od neželjenih djelovanja cjepiva dosad su poznati jedino otekline i crvenilo – koji prate i većinu drugih cijepljenja. Stručnjaci smatraju da je to mala cijena ako se ima u vidu da cjepivo štiti od tako teškog oboljenja, zaključuje DW.

.

Zdravlje

Ipak nije kao gripa, COVID-19 je šest puta smrtonosniji

Svjetska zdravstvena organizacija svoj izračun o smrtnosti od 0,6 posto temelji na procjeni o 115 milijuna zaraženih te na smrti 700.000 osoba.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Prema zadnjim procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, prosječna smrtnost oboljelih od covida-19 je 0,6 posto, piše Jutarnji list.

To koronavirus čini šest puta smrtonosnijom bolešću negoli je to sezonska gripa. Prema riječima epidemiologinje dr. Marije Van Kerkhove, “možda to ne zvuči mnogo, ali to je ipak visoka smrtnost jer ubija jednog od 167 oboljelih”.


Naime, službene statistike govore da je od početka pandemije umrlo 700.000 ljudi od 18,200 milijuna, ali prema procjenama, taj je broj puno veći odnosno oko 115 milijuna, a u tom slučaju smrtnost je 0,6 posto.

Za stručnjake je vrlo izazovno procijeniti stopu smrtnosti od koronavirusa jer je sigurno da svim zaraženima bolest nije dokazana, što znači i da sve smrti od korone nisu evidentirane.

Svjetska zdravstvena organizacija svoj izračun o smrtnosti od 0,6 posto temelji na procjeni o 115 milijuna zaraženih te na smrti 700.000 osoba.

Po toj metodologiji smrtnosti od covida-19 u Hrvatskoj bila bi 0,19 posto kaže dr. Ivana Pavić Šimetin, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, donosi Jutarnji list.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP