Prati nas

Vijesti

Utrka za dozama

Razvije li se cjepivo protiv koronavirusa, Hrvatskoj će pripasti milijun i pol doza

Novci nisu problem kada se pojavi novo cjepivo koje je relevantno, a do tada imamo dosta vremena i ispitivanja, rekao je ministar Vili Beroš.

Objavljeno

|

Vili Beroš (foto: HDZ/Youtube)

Utrka za cjepivom protiv novog koronavirusa traje, a nekoliko laboratorija već je odmaklo u pronalasku sigurnog i djelotvornog lijeka. Sada više nije pitanje hoće li se cjepivo pronaći, već hoće li ga biti dovoljno za sve po povoljnoj cijeni.

Određene farmaceutske kompanije ulaze u završnu fazu ispitivanja cjepiva i već su potpisale predugovore s nekim zemljama vezano uz buduću distribuciju tih lijekova, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš za HRT.

Je li Hrvatska rezervirala cjepivo?

“Postoji nekoliko velikih inicijativa, za sada su dvije najveće, od kojih je jedna na europskom nivou koje s različitim proizvođačima cjepiva koji su u ovom trenutku otišli najdalje u njegovom ispitivanju, potpisuju predugovore. Na europskom nivou, Hrvatska je potpisala jedan takav ugovor gdje smo rezervirali oko milijun i pol doza tog novog cjepiva. To sam potpisao prije dva dana”, rekao je Beroš navodeći da inicijative nisu financijski obvezujuće.

Velika Britanija je potpisala čak četiri ugovora

Za ilustraciju, Velika Britanija potpisala je ugovor o nabavci 60 milijuna doza mogućeg cjepiva za COVID-19 koje razvijaju Sanofi i GlaxoSmithKline i to je četvrti takav aranžman britanske vlade, javio je Reuters.

Kada će cjepivo biti dostupno?

Šef hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, kazao je za Novu TV da se sigurno ove godine cjepivo neće razviti. Razlog je što treba proći brojna ispitivanja na velikom broju ljudi, a zatim treba registrirati cjepivo. Tek potom slijedi proizvodnja. Smatra da će interesa za cjepivo biti, ali kaže kako ono neće biti obavezno. 

Koliko će cjepivo koštati?

Ovisi o proizvođaču koji ga uspije proizvesti. Neki su se odlučili za profitni, a neki za neprofitni pristup. Francuska Moderna planira standardnu dozu prodavati po cijeni od 50 do 60 dolara, prema informacijama Financial Timesa. Pfizer cilja desetak dolara manje po dozi, dok je, recimo AstraZeneca pristala osigurati u SAD-u 300 milijuna doza cjepiva, po cijeni od samo četiri dolara po dozi. Neprofitni pristup deklarirao je i Johnson & Johnson. Prema dosadašnjem iskustvu, cijena cjepiva formira se na temelju broja naručenih doza, rokovima i dinamici isporuke te prema financijskoj sposobnosti države koje lijek naručuje.

Hoće li Hrvatska sklopiti još koji ugovor?

Beroš je za HRT dodao da postoji još jedna globalna inicijativa za koju još vladajući nisu sigurni trebamo li joj se priključiti, a i svi predugovori imaju financijske akontacije. “Novci nisu problem kada se pojavi novo cjepivo koje je relevantno, a do tada imamo dosta vremena i ispitivanja”, rekao je Beroš.

Govorio je o tome koliko je vremena potrebno da bi se dobilo učinkovito i neškodljivo cjepivo, rekao je kako bi volio biti optimist, ali nije siguran koliko brzo će cjepivo doći, ali prepoznali smo važnost ovakvih inicijativa i priključili smo im se.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.