Prati nas

Zdravlje

Preventiva

Gordan Lauc objasnio je zašto je važnije no ikada cijepiti se protiv gripe

Rekao je i da sigurno znamo da COVID-19 nije isključivo respiratorna bolest, već da može napadati različite organe.

Objavljeno

|

foto: Fusion Medical Animation/Unsplash

Prof. dr. sc. Gordan Lauc, član Znanstvenog savjeta Vlade RH, u programu javne televizije objasnio je da je u ovom trenutku iznimno važno cijepiti se protiv gripe.

“Mislim da je iznimno važno cijepiti se protiv gripe u ovom trenutku jer je i gripa teška bolest i Covid će biti teška bolest najesen i, ako slučajno dođete u kontakt s oba virusa u istom trenutku, to bi bilo nešto što će organizam jako teško moći izboriti”, rekao je Lauc.

Lauc je istaknuo da su istraživanja pokazala da su i težina bolesti i smrtnost daleko manje ljeti nego zimi. Puno je važnije u ovom trenutku da su bolnice i kod nas i u Europi u biti prazne što se tiče bolesnika s Covidom-19, da relativno mali broj ljudi umire od te bolesti i da ona trenutno nije veliki zdravstveni problem u čitavoj Europi i gotovo čitavoj sjevernoj polutci, dodao je.

Loša strana toga je da će bolest, ako je blaža ljeti, biti ponovno teža zimi i da nismo završili priču pandemije koronavirusa, već nas čeka zimska sezona u kojoj situacija može biti puno teža nego sad, istaknuo je Lauc za HRT.

Rekao je i da sigurno znamo da Covid-19 nije isključivo respiratorna bolest, već da može napadati različite organe: “Ali realno, još uvijek jako malo znamo o tome na globalnoj razini. Ovo je novi virus, s njim ne treba biti previše opušten, ali ipak se čini da nije onako strašan kao što nam se činilo na samom početku.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.