Prati nas

Mozaik

kontroverzna odluka

Talijanski sud presudio je da roditelji ne moraju doživotno uzdržavati dijete

Sutkinja Maria Cristina Giancola kazala je da mladi Talijani moraju raditi i truditi se postići financijsku neovisnost, dodajući da podrška roditelja nije zagarantirana.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Kako razgovarati s odraslom djecom? Što kad djeca odrastu?
foto: BigStock

Vrhovni sud Italije presudio je da roditelji ne moraju doživotno financijski uzdržavati svoju djecu, piše BBC.

Naime, jedan honorarni učitelj glazbenog odgoja, koji nije mogao pronaći stalan posao u struci, posljednjih pet godina bezuspješno se borio sudskim putem dokazati da je obaveza njegovih roditelja da ga finacijski uzdržavaju.


U prvoj presudi, niži sud je odlučio da se 35-godišnjak može osloniti na roditelje kad su pitanju troškovi života jer 18.000 eura koje je zaradio od honorarnog posla, nije bilo dovoljno za život. Također, sud se složio s njegovom tvrdnjom da je imao pravo na posao u skladu sa svojim obrazovanjem i ambicijama.

No na kasnijem ročištu, viši sud smanjio je roditeljsku mjesečnu stipendiju s 300 na 200 eura. Međutim, Vrhovni sud Italije imao je drugačije mišljenje i ukinuo ovu odluku, presudivši da roditelji nisu odgovorni za financijsku situaciju svoje djece čitav život.

Sutkinja Maria Cristina Giancola kazala je da mladi Talijani moraju raditi i truditi se postići financijsku neovisnost, dodajući da podrška roditelja nije zagarantirana. Sud je također presudio da 35-godišnjak mora “smanjiti ambicije” i dodao da mu dugotrajna i neefikasna potraga za poslom nije pomogla u njegovom slučaju.

Zanimljivo je spomenuti da se otac dotičnog 35-godišnjaka razveo od njegove majke i u 60. godini također vratio živjeti sa svojom majkom.

Prošle godine je službena statistika pokazala da skoro 65 posto Talijana između 18 i 34 godine živi s najmanje jednim roditeljem, dok 36 posto studenata starijih od 18 godina također živi s roditeljima.

Presuda se u Italiji pokazala kontroverznom. I dok neki pozdravljaju konačnu odluku, drugi navode tržište rada u zemlji kao problem mlađih Talijana.

.

Mozaik

Kane Tanaka (117) je najdugovječnija Japanka – uživa u svakom danu

Svoju dugovječnost je u petak proslavila pijući omiljeno piće – Coca Colu, odjevena u majicu na kojoj je otisnuto njeno lice, a koju joj je darovao njen unuk – šezdesetogodišnji Eiji.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Japanka Kane Tanaka, koja je prema Guinessovoj knjizi rekorda najstarija osoba na svijetu, postavila je ove subote novi rekord. Postala je najdugovječnija Japanka svih vremena sa navršenih 117 godina i 261 danom.

Rekord je držao njen sunarodnjak Nabi Tajima, stanovnik otoka Kikai, no on je preminuo u travnju 2018. godine, prema podacima koje je objavilo tamošnje Ministarstvo zdravlja, rada i socijalne skrbi.


Gospođa Tanaka je rođena 2. siječnja daleke 1903. godine kao sedmo od ukupno devetero djece u obitelji. Rođena je prerano, a dojila ju je žena koja joj nije bila biološka majka. Tijekom Drugog svjetskog rata radila je u trgovini zajedno sa suprugom Hideom. Do kraja rata umrli su joj i suprug i sin.

Kane Tanaka se umirovila u 63. godini. Sedamdesetih je boravila u Sjedinjenim Državama gdje ima nekoliko nećaka i nećakinja. U 103. godini dijagnosticiran joj je karcinom debelog crijeva koji je pobijedila. Sa 107. godina napisala je knjigu u kojoj govori o dugovječnosti. Sada živi u domu za stare i nemoćne u Fukuoki na jugozapadu Japana. Titulu najstarije Zemljanke ponijela je u ožujku prošle godine.

Svoju dugovječnost i rekord najdugovječnije Japanke proslavila je pijući omiljeno piće – Coca Colu, odjevena u majicu na kojoj je otisnuto njeno lice, a koju joj je darovao njen unuk – šezdesetogodišnji Eiji. “Čak i usred pandemije koronavirusa, moja baka je dobre i čini se da uživa u svakome danu. Kao obitelj smo sretni i ponosni na njen rekord”, kazao je Eiji.

Podsjetimo, prije dvije godine, na pitanje koji joj je dio života najdraži, odgovorila je: “Ovaj, sada.” Ova drevna starica kaže da bi voljela još poživjeti i proslaviti 120. rođendan. Rado krati vrijeme matematičkim igrama i kaligrafijom.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP