Prati nas

Kuhinja

Dobar tek!

Milanović je u ‘klub’ išao po hranu pred istekom trajanja, ovako će znati je li zdravstveno ispravna

Kako bismo predsjedniku olakšali dvojbu koja je hrana upotrebljiva i nakon isteka deklariranog datuma trajanja, donosimo kratak popis namirnica koje zadržavaju svježinu i puno duže no što mislimo.

Objavljeno

|

foto: MojeVrijeme/Erik Mclean/Unsplash

Predsjednik Zoran Milanović objasnio je što je radio u famoznom “klubu” pritvorenog Dragana Kovačevića, sada već mitskom mjestu korupcije u novijoj hrvatskoj povijesti. Naime, u klub bivšeg šefa Janafa dolazili su poznati ministri, u njemu je bio suprug tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a nije ga zaobilazio ni aktualni predsjednik Zoran Milanović.

“Zato što je to bilo vrijeme lockdowna. I zato što me zvao prijatelj iz Dalmacije. Bilo je puno hrane koju je trebao baciti jer ju nije imao kome dati. I onda smo se našli tamo jer je bilo praktičnije”, objasnio je Milanović svoj boravak u Slovenskoj 9, adresi koja se sada popularno naziva i “muzej korupcije”. Kako bismo predsjedniku olakšali dvojbu koja je hrana upotrebljiva i nakon isteka deklariranog datuma trajanja, donosimo kratak popis namirnica koje zadržavaju svježinu i puno duže no što mislimo.

Mlijeko

Ako ga čuvate neotvorenog u hladnjaku na 1,5°C, umjesto standardnih 5°C, mlijeko može potrajati i do tjedan dana duže od datuma na pakiranju. Kada je riječ o ovoj namirnici, čulo mirisa može sasvim pouzdano detektirati trenutak kada mlijeko prijeđe iz jestive u opasnu fazu. Čuvate li mlijeko na nešto višoj temperaturi, sigurno će izdržati par dana duže od deklariranog datuma,

Jogurt

Čak i kada se čuva na 5 -7°C jogurt može izdržati i dva tjedna duže od propisanog roka. Naime, riječ je o živoj namirnici koja se sastoji od mlijeka i kulture dobrih bakterija koje ga zapravo konzerviraju. Jogurt je stoga trajniji od samog mlijeka. Stajanjem jogurt može postati čvršći i dobiti jači okus, a pri utvrđivanju jestivosti dobro je konzultirati nos.

Sirevi

Tvrdi sirevi su poprilično trajni i s njih je dovoljno samo izrezati pljesnive dijelove. Meke sireve, s druge strane, treba baciti ako na njima uočite kolonije plijesni. Naime, dubinski prodor plijesni puno je lakši u mekom siru te je stoga i puno veća opasnost da je namirnica zagađena aflatoksinima.

Jaja

Jaja mogu izdržati i dva tjedna nakon propisanog roka, no valja bi biti oprezan. Napunite čašu vodom i smjestite jaje u nju. Ako pluta, možda bi bilo dobro potražiti svježije.

Žitarice

I nakon isteka trajanja, imate još cijelu godinu za potrošiti neotvorene žitarice. Isto vrijedi i za suhu tjesteninu.

Salata

Ako imate stariju salatu u hladnjaku pripremite ju posebno pažljivo odvajajući i pregledavajući list po list. Bacite sve ljigave dijelove i zadržite samo nepovenute, čvrste i vidljivo žive listove.

Meso, ipak ne!

S mesom je stanje puno ozbiljnije. Ne riskirajte, ako niste sigurni da znate što radite. Promijene u boji, promjena mirisa i sluzavost pouzdani su pokazatelji da je namirnica pokvarena. Ako imate veće količine mesa koje ne možete potrošiti unutar roka trajanja, zamrzavanje je dobra opcija za “zaustavljanje vremena”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.