Prati nas

Vijesti

Važan sastanak

Petrović (SUH) i Fortuna (MUH) na sastanku s ministrom Aladrovićem

Pozvale su ministra da se založi u Vladi za produljenje odgode ovršavanja mirovina sve dok se ne donese po hitnom postupku kvalitetniji Ovršni zakon.

Objavljeno

|

Jasna Petrović, Josip Aladrović i Višnja Fortuna (foto: SUH)

Predsjednice umirovljeničkih udruga Sindikata umirovljenika Hrvatske i Matice umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović i Višnja Fortuna, u srijedu su razgovarale s ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem.

Tema sastanka bila je uspostava novog Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe kao savjetodavnog tijela Vlade RH za sva pitanja od interesa za umirovljenike.

Također, razgovaralo se o drugim prijedlozima SUH-a i MUH-a vezanima za usklađivanje mirovina te poboljšanju kvalitete života umirovljenika za vrijeme pandemije koronavirusa. Predsjednice su predložile da se jednokratno isplati dodatak solidarnosti za umirovljenike i to u iznosima obrnuto proporcionalnima visini mirovine. Tako bi siromašniji dobili više, a oni s višim mirovinama manje.

Također, pozvale su ministra da se založi u Vladi za produljenje odgode ovršavanja mirovina sve dok se ne donese po hitnom postupku kvalitetniji Ovršni zakon. Nadalje, nakon dugotrajnog lobiranja umirovljeničkih udruga, ministar je potvrdio da su se stekli uvjeti da se vlasnička prava nad županijskim domovima “spuste” sa HZMO-a na županije, čime će se dati poticaj proširenju kapaciteta i poboljšanju smještaja.

Razgovaralo se i o potrebi unapređenja modela usklađivanja, kako bi se zaustavio pad udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći koji sada iznosi 37,3 posto te je zatraženo da se preispitaju posljednja dva izračuna indeksacije zbog promjene metodologije i retroaktivne promjene iznosa prosječne bruto plaće. Dogovoreno je kako će se nastaviti i promišljanje novog modela obiteljske mirovine.

Naposljetku, usuglašeno je da će se 1. listopada 2020. godine, na Međunarodni dan starijih osoba, održati svečana konstituirajuća sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.