Prati nas

Zdravlje

utrka za cjepivom

Prekinuto ispitivanje cjepiva zbog bolesti kralježnice jednog sudionika

Jedan dobrovoljac je možda imao nepoželjnu reakciju na cjepivo. Tvrtka AstraZeneca opisala je prekid kao ‘rutinski’.

Objavljeno

|

foto: Katja Fuhlert/Pixabay

Upalne promjene na kralježničkoj moždini, odnosno transverzalni mijelitis, kod jednog sudionika ispitivanja, dovele su do prekida treće faze ispitivanja jednog od favorita za cjepivo protiv koronavirusa, piše BBC.

Sveučilište Oxford objavilo je da je ispitivanje cjepiva koje razvija u suradnji s farmaceutskim divom AstraZenecom privremeno prekinulo zbog bolesti jednog ispitanika u Velikoj Britaniji. Naime, muškarac je možda imao nepoželjnu reakciju na cjepivo. Tvrtka AstraZeneca opisala je prekid kao “rutinski”, a njegovu bolest kao “neobjašnjenu”.

Nakon uspješno provedene prve i druge faze ispitivanja, upravo ovo cjepivo, smatra se izglednim kandidatom u globalnoj utakmici. Treća faza ispitivanja proteklih je tjedana obuhvatila oko 30.000 ispitanika u SAD-u, Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi. U toj fazi, potvrđuje se učinkovitost cjepiva i njegova sigurnost, odnosno gleda se ima li negativnih posljedica na zdravlje. Ova faza obuhvaća tisuće ispitanika i može trajati više godina.

No, kod dobrovoljca u britanskoj skupini ispitanika pojavio transverzalni mijelitis, upalni sindrom koji pogađa leđnu moždinu i koji može biti rezultat virusne infekcije. Uzrok bolesti kod tog ispitanika još nije otkriven i sad bi se neovisnom istragom trebalo utvrditi postoji li kakva veza s ispitivanim cjepivom.

“Ključno je da se svi podaci objave otvoreno i transparentno, jer javnost mora imati potpuno povjerenje da su cjepiva sigurna i učinkovita te da će, na kraju, dovesti do završetka pandemije”, rekao je direktor zaklade Wellcome Trust Jeremy Farrar.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je kako želi cjepivo prije američkih predsjedničkih izbora 3. studenoga, što je izazvalo zabrinutost da bi nad sigurnošću u utrci za razvoj cjepiva mogla prevladati politika. Zato su se tvrtke koje razvijaju cjepivo javno obvezale da neće podleći pritiscima u potrazi za cjepivom. Među tim tvrtkama je i AstraZeneca, a tu su i farmaceutski divovi poput Johnson & Johnsona, BioNTecha, GlaxoSmithKlinea, Pfizera, Mercka, Moderne, Sanofija i Novavaxa.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) gotovo 180 kandidata za cjepivo u raznim je fazama testiranja širom svijeta no nitko još nije dovršio kliničko ispitivanje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.