Prati nas

Vijesti

Traže promjene

Sindikat i Matica od ministra pravosuđa traže da produlji obustavu ovrha

U blokadi bi se preko noći moglo naći oko 400.000 građana, a od toga 12 posto umirovljenika, navode udruge i napominju kako je u Hrvatskoj u dobnoj skupini 65+ zamjetna visoka stopa rizika od siromaštva.

Objavljeno

|

Koalicija umirovljeničkih stranaka Umirovljenici zajedno kritizira šesti paket pomoći za umirovljenike, tvrdeći da unatoč rekordnom nominalnom rastu mirovina, problem mirovina ispod linije siromaštva ostaje neriješen. Traže ponovno izračunavanje mirovina za sve umirovljenike te ističu da Vlada treba fokusirati napore na povećanje malih mirovina kako bi omogućila dostojan život umirovljenicima.
foto: Sandro Bura

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH), dvije najveće umirovljeničke udruge, pisale su ministru pravosuđa Ivanu Malenici kako bi ga podsjetile da u ponoć 18. listopada 2020. istječe mjera kojom su zaustavljene ovrhe nad novčanim sredstvima i odblokirani računi dužnika, a što uključuje i 50.000 siromašnih umirovljenika.


SUH je već prethodno inicirao i pozdravio i dosadašnje dvije odgode temeljem Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti do 18. listopada 2020., a sada to čini zajedno s Maticom umirovljenika, stoji u pismu.

U blokadi bi se preko noći moglo naći oko 400.000 građana, a od toga 12 posto umirovljenika, navode udruge i napominju kako je u Hrvatskoj u dobnoj skupini 65+ zamjetna visoka stopa rizika od siromaštva, a prosječan udjel neto mirovine u prosječnoj neto plaći iznosi samo 37,3 posto, što je najniže u Europskoj uniji.

Zbog toga Matica i SUH zahtijevaju da se uvede produljenje obustave ovrha do donošenja novog Ovršnog zakona, kojim bi se pojeftinio postupak i uvelo razmjerno plaćanje duga, a ne kamate prije glavnice.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.