Prati nas

Vijesti

Metropola i virus

293 novooboljela u Zagrebu, pomno planirajte odlazak na gradska groblja

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić je apelirala na građane da uoči Svih svetih, odnosno da već danas počnu planirati odlaske na groblja, posebice na Mirogoj, Markovo polje i Miroševac kako bi se izbjegle gužve.

Objavljeno

|

Dolac (foto: Sandro Bura)

U protekla 24 sata u Zagrebu su zabilježena 293 novooboljela, provedena su 1.402 testiranja na SARS-CoV-2, a samoizolacija je određena za 1054 osobe, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

“Od ukupnog broja novozaraženih, 90 ih je zasada s negativnom epidemiološkom anamnezom, 92-oje je bilo u kontaktu s COVID pozitivnim osobama, a za dvije osobe je vjerojatno da su se zarazili na obiteljskim svečanostima i okupljanjima, dok ih je petero doputovalo iz BiH, Njemačke, Švedske i Rumunjske. Također, za troje novooboljelih se smatra da su virusu bili izloženi tijekom hospitalizacije, a za jednog tijekom sportske aktivnosti. Obrada za stotinu osoba je u tijeku”, rekla je glavna sestra Nastavnog zavoda Cecilija Rotim.

Dodala je da je tijekom jučerašnjeg dana utvrđen pozitivitet kod dvaju učenika i jednog nastavnika osnovnih škola te kod 12 učenika i jednog nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije je određena za 67 učenika i 6 nastavnika osnovnih te za 253 srednjoškolca.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč je istaknuo da su aktivnosti u domovima zdravlja izrazito pojačane. “U COVID ambulantama je pomoć zatražilo 711 osoba, na testiranje ih je upućeno 517, a mjera samoizolacije je određena za 21. U izolaciji u Tomislavovome domu je trenutno 17 studenata” , rekao je.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić je apelirala na građane da uoči Svih svetih, odnosno da već danas počnu planirati odlaske na groblja, posebice na Mirogoj, Markovo polje i Miroševac kako bi se izbjegle gužve. Zahvalila je građanima što se pridržavaju mjera i uputa Nacionalnog i Gradskog stožera.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.