Prati nas

Mozaik

Dirljiv prizor

Fotografija tigrice koja grli stablo proglašena najboljom fotografijom divljine u 2020.

Nisko zimsko sunce obasjava drevno drvo uz koje se privinula tigrica u očitoj ekstazi dok udiše miris koji je na drvetu ostavio neki drugi tigar.

Objavljeno

|

foto: Keyur Nandaniya/Unsplash

Dirljiva fotografija tigrice koja grli stablo u zabačenim dijelu Sibira, proglašena je najboljom fotografijom divljine u 2020. godini.

Ruski fotograf Sergej Gorškov ovaj je kadar vrebao 11 mjeseci tijekom kojih je koristio skrivenu kameru. Njegovo strpljenje dovelo ga je do prestižne titule najboljeg fotografa divljine za ovu godinu, a nagradu mu ja u Prirodoslovnom muzeju u Londonu uručila vojvotkinja od Cambridgea, Kate.

Ova slika izabrana je među čak 49.000 pristiglih fotografija, a predsjednica žirija Roz Kidman Cox prizor je nazvala “jedinstvenim uvidom u intiman trenutak duboko u čarobnoj šumi”.

Životinja na slici je sibirski tigar (zapravo, tigrica) koja živi u prostranstvima istočne Rusije, a neki primjerci mogu se naći i na teritoriju Kine i možda Sjeverne Koreje. Ovi tigrovi skoro su posve izlovljeni, a preostalim jedinkama prijete krivolovci i sječa šuma. No nedavni napori da se spasi ova veličanstvena životinja, rezultirali su time da se populacija ponešto obnovi te sada u Sibiru ima između 500 i 600 tigrova.

“Ovaj prizor je doista jedinstven”, kazala je Kidman Cox. “Nisko zimsko sunce obasjava drevno drvo uz koje se privinula tigrica u očitoj ekstazi dok udiše miris koji je na drvetu ostavio neki drugi tigar i koja će na istom drvetu ostaviti i svoj miris.”

Sibirski tigrovi su teritorijalne životinje čiji mušjaci tumaraju i po 2.000 kilometara velikim prostranstvima u potrazi za ženkom. Upravo zbog toga, načiniti ovakvu fotografiju bilo je iznimno teško.

Ravnatelj londonskog Prirodoslovnog muzeja, Tim Littlewood, kazao je kako je populacija sibirskog tigra i dalje ugrožena, no kako sve češća viđenja tih životinja pružaju nadu da će se njihova populacija oporaviti.

Tome će, nada se, pomoći i moć fotografije. “Jedinstvena emotivna snaga fotografije podsjeća nas na ljepotu prirodnog svijeta i našu zajedničku odgovornost da ga zaštitimo”, kazao je Littlewood.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.